MTV Uutislive: Talvivaaran piikki auki - "vaihtoehtoja ei ole"

Talvivaara Sotkamon konkurssi tietää väistämättä suuri kustannuksia valtiolle ja sen myötä veronmaksajille.

Talvivaaran kaivostoiminnan jäljiltä pelissä ovat työpaikat, piensijoittajien rahat ja ympäristökysymykset.  

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan pahimmillaan valtio voi menettää konkurssissa noin 200 miljoonaa euroa, koska se on suurin omistaja Solidiumin, Finnveran ja Tekesin kautta. Lisäksi valtio saattaa joutua laittamaan soppaan vielä 200 miljoonaa euroa ympäristövaikutusten takia. 

MTV Uutislivessä vierailleiden Nordnetin talousvalmentaja Martin Paasin ja Suomen ympäristökeskuksen vesikeskuksen johtajan Seppo Rekolaisen mukaan valtiolle on joka tapauksessa tulossa suurlasku - eikä vaihtoehtoja ole.

– Nyt vaikuttaa valitettavasti siltä, että tästä alkaa hirveä jälkipyykki. Tulossa saattaa olla lasku, joka alkuperäistä sijoitusta isompi, Paasi arvioi.

Rekolainen korostaa ympäristöprosessin jatkuvan vuosia.

–  Nämä ympäristöongelmat eivät tässä mihinkään katoa. Konkurssi ei niitä mihinkään päätä. Kyllä tämä pitkäaikainen prosessi on, Rekolainen pohtii.

Paasi pitää Talvivaaran toiminnan jatkumista huonoista vaihtoehdoista vähiten valitettavana vaihtoehtona.

–Parasta olisi, jos valtio pystyisi pitämään toiminnan käynnissä. Jos toimintaa lähtee sammuttamaan, niin mahdollisen toisen sijoittajan mielenkiinto on huomattavasi pienempi, Paasi toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat