Mainos

MTV Uutislive: Rankkasadetulvat lisääntyvät tulevaisuudessa

Uutislivessä keskusteltiin Itä-Suomeen saapuvista rankkasateista. Ilmaston lämpeneminen lisää tulevaisuudessa myös rankkasadetulvien määrää.

– Äkkitulvien mahdollisuudet kasvavat tulevaisuudessa. Siinä ilmiössä on nähtävissä suoraan ilmaston lämpenemisen vaikutukset, kertoo meteorologi Aleksi Jokela.

Perinteisiä kevättulvia ei vähälumisten talvien vuoksi jatkossa esiinny yhtä paljon kuin nykyään.

– Tulvien luonne muuttuu. Perinteisesti on totuttu ja varauduttu näihin kevättulviin, ne ovat hyvin ennustettavissa. Niitä on kuitenkin yhä vähemmän tulevaisuudessa, arvioi vesiylitarkastaja Ville Keskisarja maa- ja metsätalousministeriöstä.

– Rankkasadetulvat lisääntyvät kesällä ja talvella on enemmän talvitulvia, jää- ja hyydepatotulvat voivat myös lisääntyä, Keskisarja jatkaa.

Tulvakeskus käynnisti toimintansa vuoden alusta ja samalla lanseerattiin tulvakarttapalvelu, mistä tulvariskialueiden kartat ovat kaikkien saatavilla.

– Karttoihin on määritelty alueet, minne tulva voi levitä. Niiden avulla voidaan arvioida hyvin, millaista toimintaa tulvien ennaltaehkäisemiseksi olisi syytä tehdä. Kartat ovat hyvin havainnollisia ja käyttökelpoisia, Keskisarja kertoo.

Tulvariskeihin varautumisessa rakentamisen hyvä suunnittelu on keskeinen asia. Keskisarjan mukaan Suomessa on kuitenkin hyvät ohjeistukset tulva-alueille rakentamisen suhteen.

– Rakentamiseen liittyvät ohjeistukset ovat Suomessa hyvät. Periaatteessa tulvariskialueille ei tulisi sijoittaa uusia rakennuksia. Mutta esimerkiksi Porissa, missä tulvariskit ovat Suomen suurimpia, ollaan hyvin tietoisia riskeistä, sanoo vesiylitarkastaja Ville Keskisarja maa- ja metsätalousministeriöstä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.