Mainos

MTV Uutislive: Opitut roolimallit monikulttuuristen suhteiden haasteina

Joka viides avioliitto Helsingissä ja joka kahdeksas koko Suomessa on monikulttuurinen.

Tätä yleistyvää ilmiötä käsitellään usein vain luvuin, mutta 17 vuotta kolumbialaisen miehen kanssa avioliitossa ollut toimittaja, kirjailija Anni Valtonen halusi tarkastella asiaa myös ilmiön sisältä.

MTV Uutislivessä vierailleen Valtonen ja valokuvaaja Milka Alasen tuore kirja kertoo kahdentoista Suomessa asuvan suomalais-ulkomaalaisen pariskunnan suhteesta henkilöhaastattelujen kautta.

– Kirjalla haluan hälventää pelkoja ihmisten välillä ja laajentaa sitä ymmärrystä, että erilaisuus ei ole uhka vaan pikemminkin rikkaus, sanoo Valtonen.

Valtosen mukaan kaksikulttuuristen suhteiden alkua leimaavat usein byrokraattiset haasteet.

– Täytyy nähdä tavallista enemmän vaivaa siihen, miten ihan perusarki ratkaistaan eli missä maassa esimerkiksi eletään. Byrokratia puolestaan tuo omat haasteensa viisumien ja oleskelulupien muodossa, Valtonen kertoo.

Hankaluuksia monikulttuurisissa suhteissa aiheuttavat usein aivan samanlaiset asiat kuin yksikulttuurisissa parisuhteissa.

– Kaikki kantavat mukanaan lapsuuden kodin malleja, opittuja mies- ja naisrooleja, mutta luonnollisesti mitä kaukaisempaan kulttuuripiiriin mennään, sitä enemmän tällaiset mallit saattavat aiheuttaa hankausta, pohtii Valtonen..

Yksilöllinen ja yhteisöllinen kulttuuri kasvattavat myös erilaisia ihmisiä, joka aiheuttaa omat haasteensa monikulttuurisiin parisuhteisiin.

– Suomessa olemme yksilöllisen kulttuurin kasvatteja ja erityisesti yhteisöllisestä kulttuurista tullut mies on aika kiinni usein lapsuuden perheessään. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.