Mainos

MTV Uutislive: Onnellisuus ei kysy koulutustasoa

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen vastaava tutkija Risto Kaikkonen muistuttaa, että Suomessa voidaan paremmin kuin koskaan aikaisemmin.

Tänään julkaistun Alueellisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen mukaan yli 860 000 työikäistä suomalaista kokee työkykynsä heikentyneeksi.

Työkyvyssä on selviä alueellisia eroja – Helsingissä ja Espoossa ihmiset kokevat työkykynsä keskivertoa paremmaksi, kun taas tilanne on huonoin Lappeenrannassa, Kouvolassa ja Porissa.

Tutkija Risto Kaikkosen mukaan asiaa täytyisi tarkastella varsinkin sosioekonomiselta kannalta. Vähemmän koulutetuissa väestöryhmissä koetaan työkyvyn heikentyneen muita enemmän.

– Täytyy muistaa, että Suomessa tehdään myös paljon fyysisesti oikeasti erittäin kuormittavaa työtä. Kaikki eivät istu pelkästään toimistossa.

Kaikkosen mukaan työttömiä ei saa unohtaa pohdittaessa, miten konkreettisesti voitaisiin lisätä työkykyä.

– Työterveyshuollolla on tärkeä asema. Myös työttömien työterveydellä, Kaikkonen sanoo MTV Uutislivessä.

Onnellisuus puntarissa

Suomalaiset ovat tutkimuksen mukaan onnellisempia maaseudulla kuin kaupungissa.

Kaikkosen mukaan syynä ovat luonto, äänimaisema ja vaikkapa hiljaisuus.

– Onnellisuus on siitä positiivinen käsite, että siinä ei ole väestöryhmien välisiä eroja. Myös, vaikka olisi joku krooninen sairaus, voi silti olla onnellinen.

Kaikkosen mukaan väestöryhmien väliset erot vaikkapa työssäjaksamisessa ovat kansakuntamme vitsaus, johon voi vaikuttaa poliittisin keinoin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.