Mainos

MTV Uutislive: Mikä puolue hyötyy äänestysinnottomuudesta?

MTV:n vaaliasiantuntija, professori Kimmo Grönlund uskoo, että EU-vaalien äänestysaktiivisuus jää viiden vuoden takaisesta.

– Olen laskeskellut näitä lukuja, ja kyllä nyt näyttäisi siltä, että myös varsinaisena vaalipäivänä eli ensi sunnuntaina lopullinen äänestysvilkkaus jää alhaisemmaksi kuin viime EU-vaaleissa- toisin kuin moni etukäteen arveli, totesi Grönlund MTV Uutislivessä.

Grönlund arvioi, että viiden vuoden takaisesta äänestysaktiivisuudesta (40,3 %) jäädään prosenttiyksikkö tai jopa enemmänkin.

– Uskoisin, että lopullinen äänestysprosentti uhkaa jäädä alle 40:n.

Perinteisesti kokoomus ja vihreät hyötyvät äänestysprosentin jäädessä alhaiselle tasolle.

– Tietenkin ne puolueet hyötyvät, joiden äänestäjät ovat ylipäätään valmiimpia äänestämään. Toisaalta vihreiden äänestäjät ovat jonkin verran kokoomuksen äänestäjiä epävarmempia, pohtii Grönlund.

Grönlund laskee hyötyjien joukkoon myös rkp:n

– Viime vaaleissahan rkp sai viimeisen meppipaikan, kun äänestysaktiivisuus jäi erittäin alhaiseksi. Toisaalta uskon, että näissä vaaleissa vasemmisto saattaa olla hyvinkin ponnistamassa takaisin EU-parlamenttiin.

Suurimpana epävarmuustekijänä Grönlund pitää perussuomalaisia, joiden kannattajakunta ei ylipäätänsä perusta Euroopan Unionista.

– Mikäli vaaleissa ei nyt nouse jonkinlaista selvää perussuomalaisia uurnille kannustavaa tekijää, niin heitä tämä alhainen äänestysvilkkaus voi rokottaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.