MTV Uutislive: Mikä puolue hyötyy äänestysinnottomuudesta?

MTV:n vaaliasiantuntija, professori Kimmo Grönlund uskoo, että EU-vaalien äänestysaktiivisuus jää viiden vuoden takaisesta.

– Olen laskeskellut näitä lukuja, ja kyllä nyt näyttäisi siltä, että myös varsinaisena vaalipäivänä eli ensi sunnuntaina lopullinen äänestysvilkkaus jää alhaisemmaksi kuin viime EU-vaaleissa- toisin kuin moni etukäteen arveli, totesi Grönlund MTV Uutislivessä.

Grönlund arvioi, että viiden vuoden takaisesta äänestysaktiivisuudesta (40,3 %) jäädään prosenttiyksikkö tai jopa enemmänkin.

– Uskoisin, että lopullinen äänestysprosentti uhkaa jäädä alle 40:n.

Perinteisesti kokoomus ja vihreät hyötyvät äänestysprosentin jäädessä alhaiselle tasolle.

– Tietenkin ne puolueet hyötyvät, joiden äänestäjät ovat ylipäätään valmiimpia äänestämään. Toisaalta vihreiden äänestäjät ovat jonkin verran kokoomuksen äänestäjiä epävarmempia, pohtii Grönlund.

Grönlund laskee hyötyjien joukkoon myös rkp:n

– Viime vaaleissahan rkp sai viimeisen meppipaikan, kun äänestysaktiivisuus jäi erittäin alhaiseksi. Toisaalta uskon, että näissä vaaleissa vasemmisto saattaa olla hyvinkin ponnistamassa takaisin EU-parlamenttiin.

Suurimpana epävarmuustekijänä Grönlund pitää perussuomalaisia, joiden kannattajakunta ei ylipäätänsä perusta Euroopan Unionista.

– Mikäli vaaleissa ei nyt nouse jonkinlaista selvää perussuomalaisia uurnille kannustavaa tekijää, niin heitä tämä alhainen äänestysvilkkaus voi rokottaa.

Lue myös:

    Uusimmat