Mainos

MTV Uutislive klo 15: Onko robottien tekoäly riski ihmisille?

MTV Uutisliven aiheena on tänään robottien tekoäly ja sen tuomat uhat ja mahdollisuudet.

Astrofyysikko Stephen Hawkingin mukaan tekoäly ja robotit voivat osoittautua liian älykkäiksi ja tuhota ihmiskunnan. Hawkingin mukaan riski on todellinen jo lähitulevaisuudessa.

Aiheesta keskustelemassa MTV Uutislivessä tutkimus- ja kehitysjohtaja Jyrki J. Kasvi Tieke-kehittämiskeskuksesta. 

Oxfordin yliopiston tutkijat varoittivat äskettäin hallituksia ”robottisotien” riskeistä eli koneista, jotka alkavat tuhota ihmisiä ja muita kohteita ilman ihmisen käskyjä.

Käytössä on jo nyt koneita, jotka pystyvät ohjelmoinnin jälkeen surmaamaan kohteita ilman ihmisten lisäohjeita tai avustusta. Vaarana on, että tällaiset koneet joskus oppivat kehittämään itse itseään ja alkavat toimia vielä itsenäisemmin, kuten Arnold Schwarzeneggerin tähdittämissä Terminator -elokuvissa kävi. 

– Tietokoneet tuplaavat nopeutensa ja muistikapasiteettinsa 18 kuukaudessa. Riskinä on, että koneille kehittyy äly ja ne ottavat vallan. Ihmiset, joiden kehitystä rajoittaa hidas biologinen evoluutio, eivät pysty kilpailemaan [vaikka ihmisiäkin ”paranneltaisiin” geneettisesti], Stephen Hawking sanoo.

Hawkingin lausunto ei kuitenkaan jää pelkäksi varoitukseksi vaan hänellä on myös ratkaisuehdotus: siirtokuntien perustaminen muille planeetoille. 

YK:n ilmastokokous päättymässä

MTV Uutisliven alussa otetaan yhteys myös Suomen pääneuvottelijalle YK:n ilmastokokoukseen Limaan, jossa on menossa loppukiri eli ilmastoneuvottelujen viimeinen päivä. 

Sovun löytyminen on toistaiseksi kaatunut muun muassa erimielisyyksiin taakanjaosta rikkaiden ja köyhien maiden välillä.

MTV Uutisliven juontaa Peter Nyman.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.