Mainos

MTV Uutiset Washingtonissa: NSA:n sisällä on toinenkin ”Snowden”

Kaikki Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA:n epäeettisestä toiminnasta julkisuuteen vuotaneet tiedot eivät ole peräisin Edward Snowdenilta. Snowdenin juuri tavannut NSA:ta vuosikymmenet tutkinut James Bamford kertoi MTV Uutisille Washingtonissa, että osa julkisuuteen vuotaneista dokumenteista on toiselta henkilöltä NSA:n sisältä.

TÄSTÄ ON KYSE

Brittilehti Guardian paljasti vuonna 2013, että Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA kerää salaa ja maailmanlaajuisesti muun muassa ihmisten puhelutietoja. Tietovuoto aiheutti valtavan kohun ja poliittisen skandaalin.

Tiedot NSA:n valvontaohjelmasta vuoti medialle NSA:n ja CIA:n entinen tekninen työntekijä, 29-vuotias Edward Snowden. 

Syytteiden pelossa Snowden on paennut Venäjälle.

Bamford matkusti Snowdenin luokse pitkän anelun jälkeen viime kesänä.

- Minun piti ottaa mukaani tietokone, jonka sisällä ei ollut mitään. Ainoastaan kirjoitustyökalu, jotta pystyin vastaanottamaan kryptisen viestin, jossa annettiin ohjeet minne tulla ja milloin.

Snowden pyysi Bamfordia ottamaan mukaan erään hotellin aulaan tietyn kirjan, jotta hän tunnistaa Bamfordin varmuudella.

- Istuin kuitenkin kasvot poispäin ovesta, joten hän ei nähnyt minua, vaan käveli ohi. Otin hänet kiinni ja vitsailin, että CIA:n kanssako olet, kun välttelet.

Kirjailija-tutkija James Bamford on varma, että CIA seuraa Snowdenin jokaista liikettä myös Moskovassa, mutta Bamfordin ihmeeksi Snowden ei yritä piiloutua.

- Hän käyttää hattua ja aurinkolaseja, muttei muuta, Bamford sanoo.

Bamford on tutkinut NSA:n toimintaa vuosikymmeniä ja kirjoittanut tiedustelupalvelun laittomasta toiminnasta useita kirjoja. Se olikin Snowdenin syy antaa kolme päivää pitkä haastatteluaika juuri hänelle.

- Keskusteltuamme selvisi, että NSA:n sisällä on joku toinen tietovuotaja. Iso tietovuotaja, koska osa tiedostoista, jotka ovat tulleet julki eivät ole peräisin Snowdenilta. Ne on vuotanut toinen henkilö, Bamford sanoo.

- Snowden oli myös hyvin yllättynyt, ettei NSA ole vieläkään löytänyt Snowdenin jättämiä jälkiä hänen kopioimistaan tiedostoista.

NSA on ilmoittanut julkisuuteen, että Snowden olisi varastanut 1,7 miljoonaa dokumenttia. Todellisuudessa Snowden ehti koskea urallaan 1, 7 miljoonaan dokumenttiin, mutta hän kopioi huomattavasti vähemmän. Snowden jätti NSA:lle koodattuja viestejä, mitkä tiedostot hän vei, mutta NSA ei ole vieläkään, yli vuoden jälkeen, osannut löytää vihjeitä.

- Snowdenia huolettaa se, miten heikosti he osaavat käsitellä arkaa materiaaliaan. Hän halusi vuodollaan kertoa maailmalle, miten NSA toimii, mutta NSA ei itsekään tiedä, miten se toimii.

Snowden joutunee jäämään Venäjälle

Bamford uskoo, että Snowden joutuu jäämään loppuiäkseen Venäjälle. Vaikka CIA seuraakin Snowdenin liikkeitä, he eivät voi kaapata häntä takaisin kotimaahansa Venäjän maaperältä.

- Se voisi jopa aloittaa sodan, Bamford sanoo.

Venäjä myönsi Snowdenille kesällä kolmen vuoden turvapaikan. Snowden haki vuosi sitten tietovuotojen jälkeen useaan eri maahan, myös Suomeen, mutta huomasi pian, että siirtyminen on mahdotonta.

- Hän haluaisi Saksaan tai Sveitsiin, mutta hänen pitäisi lentää USA:n kumppaneiden yli tai päästä fyysisesti Suomen maaperälle. Ranska pysäytti jo kerran Bolivian presidentin koneen luultuaan, että siellä on Snowden.

USA:n kumppaneilla Bamford tarkoittaa muun muassa Baltian Nato-kumppaneita.

Teknologiateollisuus aloittanut taistelun luottamuksesta

Vaikka Snowden on jumissa Venäjällä, hänen paljastuksien vaikutus on globaali. Erityisesti Yhdysvaltojen Piilaaksossa ollaan herätty taistelemaan NSA:n urkintaa vastaan.

- USA:ssa on iso huoli, että asiakkaat katoavat, koska näyttää siltä, että kaikki mikä on tehty Amerikassa, näyttäytyy NSA:n takapihana. Applen iPhone6 aloitti jo murroksen ”hukkaamalla” tietyt avaimet tietoportteihin uusimmasta puhelimestaan. NSA ei siitä ilahtunut, Bamford sanoo ja kysyy haluanko tuoremehua.

NSA ilmoitti MTV Uutisten usean haastattelupyynnön jälkeen, etteivät he aio vastata mihinkään heidän toimintaansa liittyvään kysymykseen.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.