MTV Uutiset Pietarissa: Putin väisti kiusallisen kysymyksen Norjan ja Ruotsin läsnäolosta ja keskittyi kehumaan Suomea

Norjan ja Tanskan ulkoministerit puhuivat arktisessa foorumissa 1:21
Norjan ja Tanskan ulkoministerit puhuivat arktisessa foorumissa.

Norjan ja Ruotsin pääministerit tapaavat Pietarin arktisessa foorumissa presidentti Vladimir Putinin Pietarissa ensimmäistä kertaa kahden. Vierailu on latautunut, sillä Ruotsin ja Norjan yhteydet Venäjälle ovat viilentyneet huomattavasti Krimin jälkeen. Putin ei kuitenkaan halunnut vastannut asiaa koskevaan kysymykseen mitään.

Arvovaltaiseen paneeliin lukeutuu Putinin ja Niinistön lisäksi Islannin presidentti Gudni Johannenson, Norjan pääministeri Erna Solberg, Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sekä Tanskan ulkoministeri Anders Samuelsen.

Harvinainen kahdenvälinen tapaaminen

Norjan ja Ruotsin pääministerit eivät ole aikaisemmin tavanneet Putinia kahden. Tähän kokoukseenkin pääministerien saapuminen ilmoitettiin lähestulkoon viime tipassa.

Paneelin juontaja, uutistoimisto Bloombergin taloustoimittaja John Fraher yrittikin kysyä tästä asiasta paneelissa.

– Puhuitte paljon arktiksesta, mutta tässä kokouksessa on merkillepantavaa myös Ruotsin ja Norjan läsnäolo. Onko se nyt jonkinlainen merkki siitä että Venäjän ja EU:n välillä olisi tapahtumassa jotain myönteistä kehitystä, Fraher kysyi Putinilta.

Putin ohitti kysymyksen ja keskittyi Suomen kehumiseen.

– Ikävä kyllä Arktiksella lämpötila nousee nopeammin kuin muualla maailmassa. Puhuimme juuri Suomen presidentin kanssa että on hyvä pitää näitä tapaamisia säännöllisesti.

– Suomi on pitänyt tätä asiaa aktiivisesti esillä, ja me voimme tarttua siihen yhdessä. Arktinen agenda auttaa ymmärtämään yhteistyön merkitystä, Putin muotoili ja jätti Ruotsia ja Norjaa koskevan kysymyksen käytännössä vastaamatta.

"Puhumme dialogista, mutta emme käy dialogia"

Myös Niinistö alleviivasi omassa puheenvuorossaan dialogin merkitystä. Puheenvuoroa voi helposti pitää viestinä niille Pohjoismaille, jotka ovat jäädyttäneet yhteydenpitonsa Venäjän kanssa lähelle minimiä.

– Olen erityisen iloinen kun näen näin monta pohjoismaista kollegaa täällä, Niinistö sanoi.

– Vastakkainasettelu ja kilpailu tuntuu olevan nousussa. Dialogia pidetään keinona luoda luottamusta. Mutta itse asiassa usein puhumme dialogista sen sijaan että todella ryhtyisimme dialogiin. Dialogi on sitä että kohdataan kumppani, Niinistö sanoi.

"Tulin kun kutsuttiin"

Toimittaja kysyi myös Norjan pääministeriltä, mikä nyt on muuttunut kun hänkin on saapunut Pietariin.

– Sain kutsun, Solberg kuittasi ja sai yleisöltä hörähdyksen. Tämän jälkeen hän lisäsi Arktisen asian olevan toki tärkeä.  

Lue myös:

    Uusimmat