Mainos

MTV Uutiset paikalla: Sadat ukrainalaiset haluavat kotiin

Ukrainalaiset odottavat kotiin pääsyä Venäjän ja Ukrainan rajalla Donetskin rajanylityspaikalla.

Raja-aseman läheisyydessä näkyy runsaasti venäläissotilaita, mutta tilanne on rauhallinen, kertoo paikalla oleva MTV Uutisten toimittaja Mirja Sipinen.

– Täällä on satoja ihmisiä kävellen ja autoilla pyrkimässä takaisin Ukrainan puolelle. Moni tietää, että tilanne on todennäköisesti aika kaamea Donetskin ja Luhansin alueilla, jonne he ovat menossa. 

Sipisen mukaan esimerkiksi Luhanskissa asukkaat eivät saa juurikaan vettä, sähköä eikä elintarvikkeita.

– He ovat ostaneet näitä tarvikkeita Venäjän puolelta mitä ovat pystyneet, hinnat ovat täälläkin nousseet. 

Sipisen mukaan Venäjän puolella odotetaan kuitenkin uutta pakolaisten aaltoa, kun sää kylmenee. 

– Ukrainassa on isoja ongelmia sähkön ja veden kanssa eikä ihmisillä ole asumuksia. Kylmä sää muuttaa tilannetta radikaalisti. Voi olla, että venäläinen humanitaarinen palveluverkosto täyttyy tuolloin ukrainalaisista asiakkaista.

Tankkikolonna rikkoi tien pinnan

Ukrainan hallinnon ja separatistien sopima tulitauko astui voimaan eilisiltana kello 18. Ukrainan kriisin osapuolet syyttävät toisiaan tulitauon rikkomisesta.   

Venäjä-mielisten separatistien perustaman Donetskin hallinnon jäsen sanoo, että Ukrainan hallituksen joukot ampuivat useita ohjuksia kapinallisten asemia kohti eilen illalla pian tulitauon alkamisen jälkeen.  

Vastaavasti myös hallituksen joukot syyttävät kapinallisia tulitauon rikkomisesta. Armeijan tiedottajan mukaan kapinalliset tulittivat hallituksen joukkoja kymmeneen otteeseen eilen tulitauon alkamisen jälkeen.  

Sipisen mukaan tilanne rajalla on rauhallinen, mutta sotilaita näkyy liikkellä.

– Esimerkiksi tänne johtavan tien pinta on raapiutunut melkein irti, sillä viime yönä sitä pitkin ajoi tankkikolonna. Moni on kertonut, että ennen tulitaukoa taisteluiden ääniä on kuulunut paljon ja on ollut hyvin pelottavaa kuunnella jatkuvasti konetuliaseita ja pommituksen ääniä.

Sipisen haastattelema lääkäri kertoi, että Venäjän puolella on hoidettu ilmaiseksi myös ukrainalaisia, jotka ovat tulleet ilman paperia. 

– On ollut vaikeaa tehdä selkoa siitä, kuka on mistäkin. Kaikki puhuvat natiivia venäjää – Itä-Ukrainassahan ihmiset eivät välttämättä puhu ukrainaa vaan nimenomaan venäjää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.