MTV Uutiset Minneapolisissa: Paikalliset huokaisivat syvästä helpotuksesta – vihdoin valkoinen poliisi tuomittiin mustan tappamisesta - “Koen, että voin taas elää”

1:54
Näin oikeuden päätöstä kommentoitiin Karppiselle Minneapolisissa.

George Floydin kuolemaa käsittelevän oikeudenkäynnin valamiehistö tarvitsi vain 9 tuntia, kun he tulivat yksimielisesti päätökseen: syyllinen, syyllinen, syyllinen.

Tummaihoisen Floydin polvellaan tukehduttaneen entisen poliisin, valkoihoisen Derek Chauvin tuomittiin kaikista kolmesta syytekohdasta ja tuomio jää historiaan. Erittäin harvoin Yhdysvalloissa valkoinen poliisi joutuu oikeuteen teoistaan, vielä harvemmin poliisi tuomitaan.

Keskiviikkoiltapäivällä Minneapolisissa paikalliset kuulivat uutiskanavilta varoituksen. Valamiehistö julkistaa päätöksensä tunnin kuluttua. Osa kiirehti koteihinsa televisioiden ääreen, moni kerääntyi oikeustalolle, osa Floydin kuolinpaikalle. Kun päätös lopulta tuli, ihmiset alkoivat huutaa riemusta. Valamiehistö totesi Chauvinin syylliseksi toisen ja kolmannen asteen murhaan sekä tappoon. Chauvin saa vuosien vankeustuomion, jonka pituuden tuomari päättää myöhemmin. Maksimirangaistus voi olla 40 vuotta vankeutta.

Kaikki amerikkalaiset eivät koe, että Chauvinin voimankäyttö oli ylimitoitettua. Heidän mielestään poliisi koki vaaraa ja voimankäyttö on silloin sallittua. Ajatus ei kuitenkaan istu enää suurimman osan amerikkalaisten maailmankuvaan. Floydin kuolinhetki levisi eri puolelle maailmaa silminnäkijän videon avulla. Video oli realistinen kuvaus Chauvinin teosta, mitä puolustuksen oli vaikea perustella. Maan mustat korostavat, että se mitä tapahtui Floydille, tapahtuu mustille päivittäin. Harvinaisen tapauksesta teki videotodiste.

3:09
Tästä videosta kaikki lähti – George Floyd kuoli poliisin kiinniottamana Minneapolisissa.

Maan mustat ja muut vähemmistö toivovatkin, että historiallinen tuomio olisi oikeudenmukaisuuden alku. Oikeustalon edustalla paikallinen Shad Kebaso on yksi juhlijoista. Kebasolle viikko ei ole ollut helppo, hän tunsi hyvin Dante Wrightin, toisen mustan paikallisen miehen, joka sai surmansa valkoisen poliisin käsittelyssä toissa viikolla. Kebaso tiiviistääkin MTV Uutisille oleellisen:

– Minulle, 22-vuotiaalle mustalle paikalliselle miehelle, tämä on valtava juttu! Koen, että voin taas elää! Tämä on ensimmäinen kerta koskaan Minnesotassa, että poliisi tuomitaan mustan viattoman tappamisesta, tämä on historiallista! Uskon, että tämä on uuden alku, syrjinnän ja poliisiväkivallan loppu, mistä mustat ja vähemmistöt ovat kärsineet joka puolella Yhdysvaltoja, Kebaso sanoo ja hyppää takaisin autonsa katolle huutamaan George Floydin nimeä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja