Trump päästettiin lähtemään oikeustalolta – MTV Uutiset seurasi Trumpin pidätystä Miamissa

Trumpin oikeuskäsittely on päättynyt 1:41
MTV Uutiset seurasi: Trump päästettiin lähtemään.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump pidätettiin tiistai-illalla. Hän saapui oikeustalolle Miamissa hieman ennen 21 Suomen aikaa. Oikeusasiantuntijat korostavat syytteiden vakavuutta. Trump kiisti kaikki syytteet. MTV Uutiset seurasi illan tapahtumia tämän artikkelin lopussa.

 

Aiemmin tiistaina

Miamin liittovaltion oikeustalolla toimittajat päivystivät palmujen ja auringonvarjojen alla. Isommat televisiokanavat olivat varanneet paikan oikeustalon edestä teltalleen jo päiviä sitten ja viranomaiset kiertävät rakennusta.

Miamin pormestarin ja poliisipäällikön mukaan odotettavissa oli useita protesteja.

– Älkää erehtykö, me otamme tämän äärimmäisen vakavasti. Tiedämme, että tämä voi kääntyä pahaksi, mutta se ei ole Miamin tyyli, Miamin poliisipäällikkö Manny Morales sanoo lehdistötilaisuudessa maanantaina.

Trump on kehottanut kannattajiaan oikeustalolle.

– Maamme on protestoitava. Olemme menettäneet kaiken, Trump sanoi liittolaisensa Roger Stonesin haastattelussa sunnuntaina.

Trump kehotti myöhemmin rauhanomaiseen protestiin, mutta joillakin äärioikeiston suosimilla keskustelufoorumeilla osa tukijoista puhuu väkivallasta. Asiantuntijat seuraavat väkivallalla uhkailua huolestuneena.

Myös Arizonan kuvernöörivaalit hävinnyt Trumpia tukeva republikaani Kari Lake vihjaili viikonvaihteessa aseilla.

– Jos yritätte tehdä jotain Donald Trumpille, teidän pitää läpäistä minut ja 75 miljoonaa amerikkalaista ensin. Ja voin kertoa, että suurin osa meistä on kansallisen kiväärijärjestön NRA:n jäseniä, republikaanipoliitikko Lake sanoi.

– Silmä silmästä, twiittasi republikaaniedustaja Andy Biggs.

Trump on vakuuttanut olevansa syytön ja sanoo syytteiden johtuvan siitä, että hän pyrkii jälleen presidentiksi.

Oikeusministeriön viikonvaihteessa julkaisemat 37 syytekohtaa ovat vakavammat liittovaltiotason rikossyytteet, mitä moni osasi odottaa.

Trumpia syytetään muun muassa vakoilulain rikkomisesta, kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta, valheellisten todistusten antamisesta ja oikeuden estämisestä. Mikäli Trump tuomittaisiin, häntä voisi odottaa vuosien vankeustuomio.

Syytteiden perusteluissa erikoissyyttäjä Jack Smith luo kuvan, että Trump oli täysin perillä salaisista asiakirjoista Floridan-kodissaan ja siitä, ettei hänellä kuuluisi olla niitä.

Smithin mukaan Trump oli itse mukana pakkaamassa dokumentteja Valkoisessa talossa ja ohjeisti avustajiaan siirtelemään ja valehtelemaan asiakirjoista, vaikka kansallisarkisto ja oikeusministeriö pyysivät niitä takaisin useita kertoja.

Yhdysvalloissa entinen presidentti Donald Trump astuu tänään Floridassa oikeuden eteen 2:00

Raportti Miamista ennen Trumpin saapumista.

Trumpin tukijat vertaavat Clintoniin

Oikeusministeriön julkaisemien kuvien perusteella Trump piti huippusalaisia ja muita arkaluontoisia asiakirjoja Mar-a-Lagossa muun muassa juhlasalin lavalla, varastossa ja kylpyhuoneessaan. Smithin mukaan Trump myös esitteli asiakirjoja ainakin kahteen otteeseen henkilöille, joiden ei kuuluisi niitä nähdä.

Asiakirjoissa on syyttäjän mukaan kansallista turvallisuutta vaarantavaa tietoa muun muassa Yhdysvaltain ydinaseista, Pentagonin hyökkäyssuunnitelmista ja arkaluontoista tietoa myös liittolaisista. Myös Trumpin läheinen avustaja Walt Nauta saa syytteitä.

Trump ja republikaanit tekevät kaikkensa oikeusministeriön ja FBI:n maineen mustamaalaamiseksi.

Moni Trumpin tukija syyttää viranomaisia kaksoisstandardista, sillä Hillary Clinton ei saanut syytteitä, vaikka hän käytti yksityistä sähköpostia arkaluontoisten asioiden käsittelyyn ulkoministerinä.

Clintoniin kohdistui noin vuoden kestänyt tutkinta eikä syyttäjän mukaan silloin löytynyt todisteita tahallisuudesta eikä tutkinnan vaikeuttamisesta.

Myös istuvalta presidentiltä Joe Bidenilta ja entiseltä varapresidentti Mike Penceltä on löytynyt arkaluontoisia asiakirjoja.

– Se kriittinen ero Trumpin ja Bidenin, varapresidentti Pencen ja ulkoministeri Clintonin välillä on, ettei ole todisteita, että kukaan heistä muista tieten tahtoen piilotteli kansallisen turvallisuuden materiaalia tai esti oikeuden tapahtumista, demokraatti Dan Goldman sanoi uutiskanava CNN:n State of the Union -ohjelmassa.

Tuleeko iso hässäkkä?

Trump toivoi protesteja myös huhtikuun New Yorkin pidätyksen ympärille, mutta ne jäivät lopulta pieniksi. Paikalla oli MTV Uutiset mukaan lukien enemmän muita toimittajia kuin mielenosoittajia.

Viranomaiset toivovat, että niin kävisi tälläkin kertaa Miamissa, mutta Florida on enemmän niin kutsuttua Trumplandiaa kuin New York. Oikeusoppineet korostavat liittovaltion syytteiden vakavuutta. 

– Mikäli edes puolet syytteistä on totta, se on Trumpin loppu, arvioi Trumpin entinen oikeusministeri William Barr Fox Newsille sunnuntaina.

Trump itse sanoo, ettei aio luovuttaa presidenttikisassa missään olosuhteissa.

Ratkaisevaa presidentinvaalien 2024 vaikutuksien kannalta on, mikä on oikeudenkäynnin aikataulu. Oikeudenkäynnin askeleista päättää Trumpin presidenttikautena nimittävä tuomari Aileen Cannon ja moni Trumpin tukija toivoo, että Cannon olisi Trumpille armollinen.

Väkijoukko pysynyt rauhallisena iltapäivällä Suomen aikaa

Karppinen kertasi tilanteen Miamissa viiden aikaan iltapäivällä Suomen aikaa. Väkeä oli paikalla jo enemmän, mutta tunnelma oli edelleen rauhallinen ja toimittajia oli paikalla enemmän kuin Trumpin kannattajia.

Monien suomalaisten huulilla pyörii kysymys siitä, voivatko syytteet jopa kaataa Trumpin mahdollisen presidenttiyden.

– Syytteet ovat todella raskaat, liittovaltion tason rikossyytteet. Näin suuressa laillisessa pulassa Trump ei ole ennen ollut, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö Trump voisi jatkaa edelleen kampanjointia ja pyrkiä presidentiksi. Hän on sanonut, ettei mikään tule estämään häntä. Ei ole olemassa mitään lakipykälää, joka estäisi häntä. 

Trumpin kannattajat toivovat, että Trump jatkaa kampanjointia kävi miten kävi. Yhdysvalloissa ei ole lakia, joka estäisi Trumpia jatkamasta kampanjointia edes vankilasta käsin, mikäli oikeusprosessi etenisi niinkin nopeasti ja siihen suuntaan. 

Osa aiemmin Trumpia äänestäneistä kokee Trumpin aiemmat syytteet New Yorkissa ja uudet Floridassa sen verran hankaliksi niellä, että he ovat kääntyneet republikaanien toisen ehdokkaan eli Trumpin kovimman kilpailijan Ron DeSantisin kannalle. Trumpin uskollisimmille kannattajille syytteet tai edes mahdollinen vankeustuomiokaan eivät paljon paina.

– Uskollisimmat tukijat, kuten tämä kaksikko takanani, tämä ei vaikuta heidän tykkäämiseensä. Päinvastoin, he haluavat vielä näyttävämmin ja vielä äänekkäämmin näyttää tukea. Ron DeSantis on laskelmoinut Trumpin tilanteen niin, että hän kosiskelee Trumpin kannattajia omalle puolelleen puolustamalla Trumpia ja haukkumalla FBI:tä ja oikeusministeriötä. Todellinen reaktio nähdään varmaan sitten, kun televisioväittelyt alkavat syksyllä. 

Trumpin kannattajien pelätään käyttäytyvän väkivaltaisesti ja aiheuttavan levottomuuksia, mikäli asiat eivät etene heidän toivomallaan tavalla. Miamin viranomaiset ovat esittäneet huolensa tapahtumien kulusta ja toivoneet ihmisten protestoivan rauhanomaisesti. 

Trumpin odotetaan saapuvan paikalle noin iltakymmeneltä Suomen aikaa. Toistaiseksi paikalla on enemmän toimittajia kuin Trumpin tukijoita, mutta väkeä on Karppisen arvion mukaan enemmän kuin aiemmin tänään. 

– Keskustelufoorumeilla, erityisesti äärioikeiston suosimilla sellaisilla, on ollut uhkauksia väkivallasta. Osa ihmisistä, joiden kanssa olen keskustellut täällä, ovat sanoneet, että mikäli Trump tuomitaan niin kyllä minä sitten osoitan mieltäni aggressiivisemmin.

Karppinen kertaa tilanteen jälleen uudelleen myöhemmin tänään suorassa lähetyksessä. 

Trump on nyt pidätetty

Trump saapui paikalle poliisisaattueessa hieman ennen kello 21 Suomen aikaa. Hänet ja hänen avustajansa Walt Nauta pidätettiin, kun he saapuivat Miamin oikeustalolle. Trumpilta otettiin myös sormenjäljet, muttei pidätyskuvaa. 

Mari Karppinen kuvailee, että Ihmisiä oli kerääntynyt paikalle koko päivän lisää, mutta vieläkään ei voitu puhua mistään erityisen suuresta joukosta. Trumpin kannattajat eivät päässeet näkemään entisestä presidentistä vilaustakaan, koska hänet tuotiin paikalle tunnelin kautta. 

– Trump on nyt mediatietojen mukaan pidätetty. Hän on saapunut vastaamaan 37 liittovaltion tason rikossyytteestä. Ihmisiä on tullut paikalle osoittamaan tukea, moni heistä uskoo, että Trump on syytön. Trump on myös itse sanonut, että hän aikoo sanoa jokaiseen syytekohtaan: syytön. Oikeusoppineet ovat sanoneet pitävänsä tätä koko jupakkaa erittäin vakavana. Nyt puhutaan kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta, vakoilulain rikkomisesta ja oikeuden estämisestä. 

Mikäli Trump tuomitaan edes osaan syytekohdista, häntä odottaa vuosien vankeustuomio. Karppinen kertoo nähneensä paikalla myös vastamielenosoittajia, heitä oli tukijoita vähemmän. Ennakkoon Trumpin kannattajien pelättiin aiheuttavan väkivaltaisuuksia ja levottomuuksia, mutta toistaiseksi huoli on ollut turha. 

– Internetin foorumeilla puhuttiin ennen tätä väkivallasta, eritoten äärioikeiston keskuudessa. Osa tukijoista täällä on sanonut, että väkivaltaan ollaan kyllä valmiita, mikäli Trump tuomitaan. Siihen hetkeen, jos se edes tapahtuu, voi olla vielä pitkä aika ja emme tiedä vielä milloin oikeudenkäynti mahdollisesti alkaa. 

Trumpin puolustuksen uskotaan yrittävän lykätä oikeudenkäynnin alkua. Trumpin kampanjoinnin pitäisi käynnistyä pian toden teolla. Trump on sanonut jatkavansa kampanjointia joka tapauksessa.

– Trumpin tukijat uskovat, että nämä syytteet itseasiassa auttaisivat entistä presidenttiä vielä enemmän tässä vaalikamppailussa. Toistaiseksi kollegat republikaanipuolueessa ovat tukeneet Trumpia. 

Trump sanoo olevansa syytön

Brittilehti The Guardianin mukaan Trump sanoi oikeussalissa olevansa syytön. 

Trumpia kiellettiin olemasta yhteydessä mahdollisiin todistajiin

Uutistoimisto Reuters kirjoitti aiemmin, että yhdysvaltalaisen CNN:n mukaan Trump olisi päästetty lähtemään oikeustalolta ilman mitään ehtoja. CNN:n sivuilta tai lähetyksistä ei kuitenkaan löytynyt kyseistä lausetta myöhemmin.

Syyttäjät sanoivat tuomarille, etteivät usko Trumpin karkaavan. Trumpia kiellettiin puhumasta mahdollisille todistajille. 

Myös Trumpin avustaja Walt Nauta kiisti kaikki syytteet.

*Päivitys kello 18.30: Artikkelia täydennetty tuoreilla tiedoilla.

*Päivitys kello 21.40 uusilla tiedoilla.

*Päivitys kello 21.50 Artikkelia on täydennetty uusilla tiedoilla.

*Päivitys kello 22.29: Korjattu aiempi väite vapauttamisesta.

*Päivitetty kello 22.09 Trumpin väitteellä syyttömyydestään.

*Päivitetty kello 22.19: Trump päästettiin lähtemään, kertoo CNN.

Lue myös:

    Uusimmat