MTV Uutiset Itä-Ukrainassa: Sairaalat ajettu äärirajoille

Sairaalat täyttyvät haavoittuneista 1:50

Itä-Ukrainan sairaalat tekevät töitä yötä päivää pelastaakseen taisteluissa haavoittuneiden sotilaiden ja siviilien henkiä. Osa sairaaloista on jouduttu sulkemaan, koska myös niitä tulitetaan. Lääkäreistä ja sairaanhoitajista on huutava pula.

Haavoittuneita tuodaan sairaalaan Debaltseven taisteluista. Onnekkain kolmesta kranaattituleen joutuneista pääsee kävelemään sairaalaan itse, toinen tajuttomana makaava haavoittunut viedään leikkaussaliin paareilla. Kolmatta ei enää siirretä paareille. Hän kuoli matkalla muutama kilometri ennen sairaalaa. Sairaalat, jotka vielä toimivat käyvät täysteholla. Viime päivät ovat olleet todella raskaita.

– Tämä viikko on ollut todella vaikea. Haavoittuneiden määrä vaihtelee päivittäin kymmenestä 80:een. Joukossa on sekä sotilaita että siviilejä, sanoo ambulanssiryhmän päällikkö Igor Petrovitsh.

Sodan raakuus ja siviilikohteiden pommittaminen on yllättänyt kaikki. Siviilikohteiden, kuten sairaaloiden pommittaminen on ollut sodalle ominaista. Se kertoo joko tahallisuudesta tai sotilastaitojen puutteesta.

Lääkärit, hoitajat ja ambulanssimiehet toimivat valtavassa paineessa ja ovat yhtä uupuneita kuin sotilaatkin. Jokainen ihmishenki yritetään kuitenkin pelastaa, oli kyseessä sitten vaikka vihollinen.

– Pelastimme äskettäin yhden separatistin, hän olisi muuten kuollut. Emme säästele lääkkeitä tai huolenpitoa heidänkään osalta. Puhuin heidän kanssaan. Kaksi heistä oli Venäjän kansalaisia, yksi oli tshetsenialainen, Petrovitsh sanoo.

Useita kuolleita vuorokaudessa

Ainakin 13 ukrainalaissotilasta on kuollut ja 20 haavoittunut Itä-Ukrainassa viimeksi kuluneen vuorokauden aikana, Kiovan sotilaslähteet kertovat STT:n mukaan Reutersille ja AFP:lle.

Lisäksi Donetskin ja Luhanskin alueilla on separatistilähteiden mukaan kuollut ainakin kuusi siviiliä.

Kiivaita taisteluita on käyty Debaltseven kaupungin ympärillä. Debaltseve sijaitsee Donetskin ja Luhanskin separatistikaupunkien välissä, minkä vuoksi kapinalliset haluaisivat saada kaupungin hallintaansa.

 


Lue myös:

    Uusimmat