Mainos

MTV Uutiset Donetskissa: Minskin sopimus on paikallisille iso vitsi – "Jossain tulitetaan joka ilta"

Ukrainan sodan osapuolet syyttävät jälleen toisiaan Minskissä helmikuussa solmitun tulitauon rikkomisesta. Donetskilaisille koko sopimus on täysin merkityksetön.

– Toivomme parasta, mutta tuskin tämä vielä pitkään aikaan päättyy, kertoo kissanpentuja torilla myyvä nainen, joka ei halua kertoa nimeään länsimedialle.

– Jossain tulitetaan joka ilta.

Tykistötulen äänet kaikuvat Donetskin lentokentän suunnalta keskustaan lähes joka ilta. Paikallisten mukaan ampujia ovat ukrainalaiset. Etyjin tarkkailijat raportoivat rikkeistä kummallakin puolella.

Arki pyörii ruplilla

Kaupunkiin jääneille donetskilaisille tulitus on ehkä jo tuttua, mutta toinen seikka aiheuttaa arkeen päänvaivaa: nimittäin rupla. Venäjän ruplasta on tullut alueella Ukrainan grivnaa käytetympi valuutta sen jälkeen, kun separatistihallinto alkoi kolme kuukautta sitten maksaa eläkkeet ruplissa.

Nyt kaupungissa voi maksaa kummallakin valuutalla. Jos toinen valuutta on kaupasta loppu, vaihtorahat saattaa saada osittain hryvniana, osittain ruplina.

Kaupunkiin on sovittu myös oma kurssi, jonka mukaan yksi hryvniana on kahden ruplan arvoinen. Todellisuudessa hryvnia on nykykurssin mukaan noin 2,5 ruplan arvoinen.

– Nykyään valtaosa maksaa ostoksensa ruplilla, kertoo torilla sekatavarakauppaa pyörittävä Viktoria Belih. Hänen mukaansa se on myös yrittäjille hyvä asia, sillä tavarat ostetaan kauppoihin lähinnä Venäjältä.

Itä-Ukraina onkin liukumassa samaan tilaan kuin Georgiasta itsenäisiksi julistautuneet Abhasia ja Etelä-Ossetia – kauppaa käydään vain Venäjän kanssa, ja valuuttana toimii rupla. Alueet saavat myös taloudellista tukea Venäjältä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.