Mainos

MTV-tutkimus kunnallisvaaleista: Puolueiden kannatus lähes ennallaan

Tuorein MTV-tutkimus ei kerro suurista muutoksista puolueiden kunnallisvaalikannatuksessa. SDP pysyy suurimpana puolueena 6,5 prosenttiyksikön erolla keskustaan. Suurin gallup-pudotus mitattiin nuorsuomalaisille.

Radar haastatteli MTV:n uutisten toimeksiannosta 1 555 puoluekantansa ilmoittanutta suomalaista. Otos edustaa Suomen yli 18-vuotiasta väestöä Ahvenanmaan maakuntaa lukuunottamatta. Tiedot kerättiin lokakuun 7.-16. päivän välisenä aikana - jolloin vaalikampanjat ovat olleet kuumimmillaan, ja Lipposen hallitus liitti Suomen markan Ermiin.

Vastaajista 26,9 prosenttia ilmoitti äänestävänsä sosiaalidemokraatteja, mikäli kunnallisvaalit olisi pidetty juuri kyselypäivänä. Luvussa on hienoista nousua Radarin edelliseen mielipidetiedusteluun verrattuna.

Keskustan kannatusluku 20,4 prosenttia on käytännössä sama kuin viimeksi. Kokoomus sen sijaan näyttäisi ottaneen hieman takapakkia - nyt gallupnoteeraus on 18,8 prosenttia.

Vasemmistoliitolle mitattiin pientä nousua - nyt 10,9 prosenttia. Vihreät pysyvät seitsemän prosentin tasolla. Ruotsalainen kansanpuolue saa osakseen muutaman prosenttiyksikön kymmenyksen lisän.

Nuorsuomalaiset menettäneet kannatusta

Nuorsuomalaiset taas ovat pudonneet vajaan prosenttiyksikön verran, mikä on suurin muutos edelliseen galluppiimme verrattuna. Nuorsuomalaisille mitattiin vain 2,4 prosentin kannatusosuus tässä kunnallisvaalitutkimuksessa.

Kristillisen liiton kannatus on nuorsuomalaisten tasolla. Vapaan Suomen liitto on noussut hieman, nyt 1,6 prosenttiin. Maaseudun puolueen kuihtuva perikunta Perussuomalaiset yltää hädin tuskin puoleen prosenttiin.

Sitoutumattomat ehdokkaat olisivat tämän mukaan keräämässä vain 1,8 prosenttia äänistä. Omalta osaltaan äänestäjiä saattaa sekoittaa sekin, että eräskin sitoutumaton kunnallisvaaliehdokas muuttuu viereisessä julisteessa yhden puolueen puheenjohtajaksi, joka pyrkii Euroopan parlamenttiin.

Olemme teettäneet mielipidetiedustelun myös eurovaaliasetelmista. Tuloksista näkyy, että viimeisistä suomalaispaikoista Euroopan parlamentissa käydään kyllä sunnuntain vaaleissa erittäin kovaa kilpailua.

Eurovaaligallupista lisää Kymmenen uutisten lähetyksessä
(MTV3/Seitsemän Uutiset)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.