Mainos

MTV Turkissa: Syyrialaisperheen kotina huoltoaseman piha

Syyriasta paenneet ihmiset kohtaavat Turkissa karun arjen, kun tulijoita on ollut viime viikkoina tuhansia. Turkki puolestaan rajoittaa syyrialaisten pääsyä maahan kasvavien pakolaismäärien pelossa. MTV Uutiset vieraili Surucin rajakaupungissa Turkin puolella.

Vaikka kaupunkiin on rakennettu useita pakolaisleirejä, telttoja ei riitä kaikille. Kobanen lähettyviltä paennut Hamon perhe ei ole päässyt pakolaisille tarkoitettuihin leireihin, vaan perheenjäsenien majapaikkana toimii nyt huoltoaseman tontti, jolla tuulensuojaa antaa rakennustyömaa.

– Olemme olleet ulkona pian viisi päivää. Jos sataa, menemme rakennustyömaalle suojaan hetkeksi, kertoo perheen isä Fesih Hamo.

Perheen koko elämä on käytännössä nyt huoltoaseman pihalla. Meluisan tien varressa syödään ja pestään pyykit. Pyykkiä ei tosin ole paljon. Kun julmamaineisen Isisin kuultiin lähestyvän kotikylää, ei ollut aikaa kerätä tavaroita mukaan.

– Minulla on ollut pian kymmenen päivää samat vaatteet päällä, Hamo laskee.

Kurditaistelijat lähtövalmiudessa

Pakolaisten lisäksi Surucin kaupunkiin on kerääntynyt satoja kurdeja ympäri Turkkia seuraamaan tilannetta Syyrian puolella. Kaupungin ulkopuolelta on näköyhteys Kobanen esikaupunkialueelle. Tarkoitus ei ole kuitenkaan vain seurata vierestä, vaan moni on matkustanut tänne päästäkseen Syyriaan ja taistelemaan Isisiä vastaan.

– Lähtisin heti, jos Turkki avaisi rajan sekä länsiliittouma antaisi varusteita. Meillä ei ole aseita ja Isisillä on, kertoo Suruciin satojen kilometrien päästä matkustanut kurdimies MTV Uutisille. Hän ei halua nimeään julkisuuteen.

Turkin odotetaan päättävän ensi viikolla, alkaako se avustaa Syyrian maltillisia oppositioryhmiä taistelussa Isisiä vastaan. Viime päivät ovat osoittaneet, että yksin Yhdysvaltojen johtamille ilmaiskuja terroristijärjestö Isisiä ei lyödä.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.