Mainos

MTV testasi: Iskeekö taskuvaras?

Miten nopeasti näkyvillä oleva lompakko lähtee takataskusta Helsingissä? Testaajamme notkui ruuhkaisimmilla turistipaikoilla monta tuntia. Testi toteutettiin tämän viikon torstaina.

Testiin osallistunut mies kävi läpi lompakkovarkauksien kannalta pahimmat vaaranpaikat, kuten Kauppatorin, Esplanadin puiston ja Stockmannin edustalla sijaitsevan tapaamispaikan. Lisäksi hän seisoi lompakko tyrkyllä ratikassa sekä kioskijonossa.

Varkaita lompakko ei kuitenkaan kiinnostanut. Käsi ei edes käynyt taskulla kertaakaan.

- Vähän ihmeelliseltä kuulostaa. Kauppatorilla luulin, että lompakko lähtee kun muutama epäilyttävä tyyppi näytti seuraavan minua. Mutta taskussa se pysyi, sanoo testaaja Antti Merilä.

Teho-operaatio vähensi taskuvarkauksia

Poliisin mukaan lompakkovarkaudet ovatkin vähentyneet Helsingissä tuntuvasti tänä kesänä. Ilmoituksia on tullut parisataa vähemmän viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Tästä on rikoskomisario Juha Laaksosen mukaan osin kiittäminen poliisin tehoprojektia.

- Viime kesänä huomasimme, että lompakkovarkaudet ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Aloimme seurata käytännössä, miten ja missä nämä kaverit tekevät keikkoja. Sitä kautta pääsimme jyvälle.

Projektin myötä useita tekijöitä saatiin kiinni ja syytteeseen. Osa on edelleen vangittuna.

Varkaat kiertävät maakuntia

Jotkut ryhmät ovatkin ottaneet tavakseen kiertää ympäri Suomea ja toteuttaa rikoksia samalla kaavalla. Ilmiö on tuore. Monet kaupungin kohtaavatkin ammattimaisia lompakkovarkaita tänä kesänä ensimmäistä kertaa.

Lyhyen soittokierroksen perusteella suurista kaupungista ainoastaan Rovaniemi näyttäisi säästyneen vielä näihin päiviin asti enemmiltä ulkomaisilta lompakkovarkailta.

Eri poliisipiirit vaihtavat tietoja liikkuvista tekijöistä toistensa kanssa.

- Vaikka en muiden alueista varmasti tiedäkään, mutta sellainen tuntuma on, että tästä on tullut ihan valtakunnallinen ongelma, arvelee rikoskomisario Jussi Hakaniemi Tampereen poliisista.

Tuomiot ehdollisia

Suomessa on kuitenkin vielä vähän tekijöitä verrattuna Etelä-Euroopan maihin.

- Emme me lintukodossa elä. Esimerkiksi lomamatkoilla samat toimintatavat ja kulttuurit pitää omaksua, ollaan sitten Suomessa tai muualla Euroopassa, Laaksonen muistuttaa.

Varkaista valtaosa on ulkomaalaisia, lähinnä Romaniasta tai Bulgariasta tulleita.

Taskuvarkauksista tuomitaan useimmiten ehdolliseen vankeuteen lyhyen tutkintavankeuden jälkeen. Tekijät myös käännytetään usein ulkomaille. Taustalla arvellaan olevan ainakin jossain määrin järjestäytyneen rikollisuuden.

Katso Päivi Taljan juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.