Mainos

MTV Skotlannissa: Täällä eletään vaalihuumaa

Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua, kun tasaväkiset "kyllä"- ja "ei"-joukkueet kalastelevat viimeisiä ääniä.

Vaalihuoneistot ovat auki puolille öin Suomen aikaan, ja siihen asti kumpikin vaihtoehto on mahdollinen. Itsenäistymisen vastustajia on tänään julkistetun mielipidemittauksen mukaan hieman enemmän, mutta lopputulosta ei voida vielä ennakoida.


"Aye" vai "Nay"?

– On ollut erittäin vaikeaa päättää. Tunnetasolla valitsen "kyllä", mutta ajatellen "ei". Olen huolestunut siitä, miten asuntojen hintojen kävisi, ja siksi äänesti lopulta "ei", kertoi Mercy Messenser MTV Uutisille vaalihuoneiston edustalla Edinburgissa.

– Äänestin "kyllä". Olen aina halunnut, että maani itsenäistyy. Aina siitä lähtien, kun pikkupoikana luin historiaa. Joten tämä on minulle uskomaton päivä, kun saamme itsenäisyytemme takaisin, hehkutti puolestaan Peter Garland,

Ennätykselliset 97 prosenttia äänioikeutetuista on rekisteröitynyt äänestämään, ja lähes kaikkien uskotaan käyttävän äänensä. Tällä kertaa myös nuoret, 16- ja 17-vuotiaat saavat äänestää. 

Monille valinta on ollut erittäin vaikea. Asiantuntijat arvioivatkin, että kymmenet tuhannet ihmiset päättävät kantansa vasta äänestyskopissa.

Kisakatsomot valmistautuvat

Ääntenlaskenta alkaa Suomen aikaan puolilta öin, kun vaalihuoneistot sulkeutuvat. Kaikki 32 vaalipiiriä laskevat oman tuloksensa ja TV-ohjelmat seuraavat tulosten valmistumista läpi yön aamuun asti. Monet jännittävät ratkaisua ystävien luona tai pubeissa, joihin on viritetty valtavat TV-ruudut.

Osa äänistä kuljetetaan maantieteellisesti hyvinkin haastavista paikoista kuten pieniltä saarilta helikoptereilla ja laivoilla. Kulkuyhteyksien pettäminen esimerkiksi sään vuoksi hidastaisi laskentaa.

– Aion valvoa koko yön. Ei ole hyvä, että pubit on päätetty pitää auki koko yön, koska ihmiset voivat villiintyä. Pidän peukkuja, että lopputulos on oikea. Joko juon suruuni tai sitten juhlin kunnolla, kertoi äänestyspaikalla nuorimies Alexander Cambell, joka kertoi piirtäneensä rastin "Ei"-ruutuun.

Kumpi joukkue pettyy?

Vaalityöhön on osallistunut ennen näkemättömän suuri joukko vapaaehtoisia. Kun tulos selviää, toinen joukkueista pettyy pahasti. Puoluejohtajat ja muut vaikuttajat ovatkin jo ehtineet viestittää ihmisille, että kaikki kunnioittaisivat lopputulosta rauhallisin mielin.

– Toivon todella, että ei tulisi mitään väkivaltaisuuksia. Se olisi häpeäksi meille kaikille. Olen aina ollut ylpeä siitä, että olemme sivistyneesti käyttäytyvä kansa, Cambell sanoi. 

Skotlannin suurin kirkkokunta on kutsunut sunnuntain jumalanpalvelukseen kummankin kampanjan johtajat osoittamaan sovinnonhalua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.