MTV seurasi Venäjän hyökkäystä 1. huhtikuuta: Ukraina kertoo torjuneensa ohjusiskun – maat vaihtaneet vankeja

Mistä Putinin kaasu-uhkauksessa on kyse? Asiantuntija ihmettelee vaatimusta ruplamaksuista 1:43
Mistä Putinin kaasu-uhkauksessa on kyse? Asiantuntija ihmettelee vaatimusta ruplamaksuista

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan käänteitä Ukrainassa. 

Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:

  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta
  • Venäläiskenraalin mukaan Venäjän "erikoisoperaation 1. vaihe" on valmis, ja hyökkäys keskittyy nyt Itä-Ukrainaan
  • Presidentti Putin kokee saaneensa neuvonantajiltaan harhaanjohtavaa tietoa Ukrainan sodasta
  • Ukraina: Venäjä yrittää saartaa Itä-Ukrainassa olevat joukot
  • Britannia: Venäjä vetää joukkojaan Georgiasta vahvistaakseen niillä hyökkäyssotaansa
  • YK:n mukaan yli 4 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta 
  • Venäjä on ilmoittanut tulitauosta Ukrainan Mariupolissa, jotta siviilit voidaan evakuoida
  • Venäjä vaatii nyt, että siltä maakaasua ostavien maiden tulisi maksaa hankintansa ruplissa.

00.02: Ukraina ja Venäjä vaihtoivat vankeja

Ukraina kertoo, että se vanginvaihdossa perjantaina on vapautunut yhteensä 86 ukrainalaista. Se ei kerro, kuinka monta venäläistä on vapautunut, mutta kertoo vanginvaihdon olevan käytyjen rauhanneuvottelujen ansiota. (Reuters)

23.17: Ukrainan armeija kertoo torjuneensa Venäjän ohjushyökkäyksen Odessassa

Ukrainan armeija kertoo Venäjän kohdistaneen ohjuksia Odessan kriittiseen infrastruktuuriin, mutta kertoo Ukrainan torjuneen hyökkäykset, kertoo Reuters, joka ei voinut varmistaa tietoja riippumattomista lähteistä.

Ukrainan sota perjantaina: Venäläisviranomaisten mukaan Ukraina iski polttoainevarastoihin Venäjällä 6:36
Ukrainan sota perjantaina: Venäläisviranomaisten mukaan Ukraina iski polttoainevarastoihin Venäjällä.

23.00: Euroopan parlamentin Metsola vieraili Kiovassa

Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola vieraili Ukrainan Kiovassa perjantaina. Hän puhui vierailunsa aikana Ukrainan parlamentille. Puheessaan Metsola valoi toivoa Ukrainalle ja vannoi, että EU seisoo sen tukena eikä jätä maata yksin.

– Olemme kanssanne niin huonoina kuin pahoina päivinä, Metsola sanoi puheessaan.

– Pian – minulla ei ole siitä epäilystäkään – näemme toivon voittavan pelon. Koska te olette osoittaneet maailmalle, että mikään määrä terroria ei pelota teitä, että mitkään pommit eivät voi tuhota ylpeyttä ja kunniallisuutta, hän sanoi.

Metsola myös kertoi, että EU tunnustaa Ukrainan tavoitteen olla EU:n ehdokasmaa.

– Ja seison edessänne sanomassa, että voitte luottaa minuun, voitte luottaa EU-parlamentin tukevan Ukrainan tietä tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Tiedämme, miten paljon verta vuodatettiin siihen pääsemiseksi. Emme petä teitä.

 – Jokaisella maalla on oma polkunsa – mutta Ukrainan tulevaisuutta EU:ssa ei tulisi koskaan epäillä, hän lisäsi.

Hän myös lupasi, että EU tulee auttamaan ukrainalaisten kaupunkien jälleenrakennuksessa. Metsolan mukaan jo annetun avun lisäksi EU aikoo luoda Ukrainan tukemiseksi erillisen solidaarisuusrahaston.

– Olemme kanssanne nyt ja tulemme olemaan kanssanne huomenna. Emme tule koskaan poistumaan rinnaltanne. Slava Ukraini (kunnia Ukrainalle), Metsola päätti puheensa.

Metsola sanoi myös, että Euroopan tavoitteena tulee olla, että se ei osta enää yhtään kaasua Venäjältä.

– Meidän ei tulisi epäsuorasti tukea teidän kotienne pommittamista sillä, että kulutamme Kremlin energiaa, hän sanoi.

22.57: Odessan alueelle ammuttu ohjuksia, alueen kuvernööri kertoo

Odessan satamakaupungin kaupungin lähistöllä sijaitsevaan asuinalueeseen on iskeytynyt tänään kolme venäläisohjusta, alueen kuvernööri Maksym Martšenko kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan. Hänen mukaansa iskut vaativat uhreja, mutta lukumääriä hän ei julkisuudessa kommentoinut.  

22.44: Kremlin tiedottaja kertoo länsirajan vahvistamisesta

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoo, että Venäjä tulee vahvistamaan läntistä rajaansa, jotta ”kenenkään mieleen ei tulisi hyökätä”, kertoo uutistoimisto RIA.

21.53: EU-komissio ei suosita maksamaan kaasua ruplin

Euroopan komission mukaan eurooppalaisyritysten, jotka ovat sopineet kaasun toimituksesta Venäjän kanssa euroin tai dollarein ei tule myöntyä Venäjän vaatimukseen kaasutoimitusten maksamisesta ruplin. Komission mukaan tehtyjä sopimuksia tulee kunnioittaa, ja sen mukaan lähes kaikissa sopimuksista on erityisesti sovittu maksusta euroin tai dollarein.

21.48 Tuhansia saatu evakuoitua humanitäärisin käytävin

Yhteensä 6266 henkilöä on evakuoitu ukrainalaiskaupungeista humanitääristen käytävien avulla perjantaina, paikallinen viranomainen kertoo Reutersille.

Maan presidentin kansliasta kerrotaan, että piiritetystä Mariupolin kaupungista on poistunut runsaat 3000 henkeä. 

21.24: Venäjän kaasu-uhkaukset Suomelle merkittävät.

Venäläisestä energiasta irtautuminen tulee maksamaan Suomelle yli miljardi euroa vuodessa, arvioi Venäjän energiapolitiikan asiantuntija, professori Veli-Pekka Tynkkynen

EU-maat aloittivat heti Venäjän hyökättyä Ukrainaan prosessin, jonka tarkoituksena on vähentää ja ennen pitkää lopettaa venäläisen energian käyttö Euroopassa. Muutos saattaa nopeutua entisestään, jos Venäjä toteuttaa uhkauksensa keskeyttää kaasutoimitukset Eurooppaan.

Jos Venäjä keskeyttää kaasuvirrat, se menettäisi huomattavat myyntitulonsa. Samalla vahingot EU-maissa olisivat Tynkkysen mukaan merkittävät.

20.26: Tšernobyliä vartinoineita otettu venäläisten vangiksi

Venäjä on todennäköisesti vetäytyessään ottanut vangiksi noin 200 Tšernobylin aluetta vartioinutta Ukrainan kansalliskaartin jäsentä. Asiasta kertoo Slavutychin kaupungin pormestari. Valtaosa laitoksen työntekijöistä asuu kyseisessä kaupungissa.

Pormestarin mukaan kaartilaisiin ei ole saatu kontaktia torstain jälkeen. Tšernobyliä vartioineet kansalliskaartilaiset olivat henkilökunnan ohella niin ikään jumissa voimalaitoksella Venäjän miehittäessä laitosta.

Pormestari Yuri Fomichevin mukaan Ukrainan näkökulmasta venäläisten mukanaan viemät ihmiset ovat sotavankeja. Pormestarin mukaan ukrainalaiset yrittävät järjestää vankien vaihtamista Venäjän kanssa.

Toistaiseksi on epäselvää, ovatko venäläisjoukot poistuneet täysin voimalaitosta ympäröivältä laajalta suojavyöhykkeeltä. Voimalassa työskentelevät pystyvät tarkkailemaan vain aivan lähialueella tapahtuvaa toimintaa. (BBC)

20:04: Punainen Risti kertoo, että se ei ole päässyt Mariupoliin evakuoimaan siviilejä

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) ei ole onnistunut tänään järjestämään tuhansien siviilien evakuointeja Mariupolista, järjestö kertoo.

ICRC:n mukaan olosuhteet tähän ovat olleet mahdottomat eikä järjestö onnistunut pääsemään kaupunkiin.

Järjestö kertoi yrittävänsä evakuointeja uudelleen huomenna.

Mariupolin kaupunginhallinto kertoi Telegram-viestipalvelussa aiemmin tänään, että Punaisen Ristin sekä Ukrainan viranomaisten ajoneuvot saattoivat matkaan kymmeniä evakuointibusseja sekä kaupunkilaisten yksityisiä ajoneuvoja. Kaupunginhallinnon mukaan siviilejä olisi saatu evakuoitua 2  000.

Venäjän joukot ovat saartaneet ja pommittaneet kaupunkia jo viikkoja. (STT)

18.46: Parintuhannen ihmisen kerrotaan päässeen pois Mariupolista

Noin 2  000 siviilin kerrottiin päässeen turvaan Ukrainan saarrettuna olevasta Mariupolista tänään.

Mariupolin kaupunginhallinto kertoi Telegram-viestipalvelussa, että Punaisen Ristin sekä Ukrainan viranomaisten ajoneuvot saattoivat matkaan kymmeniä evakuointibusseja sekä kaupunkilaisten yksityisiä ajoneuvoja.

Guardianin toimittaja julkaisi saattueesta videokuvaa TwitterissäCNN:n mukaan kaupunkilaisia evakuoinut bussi olisi matkalla Berdjanskin kautta Zaporizhzhjaan.

Aiemmin näytti siltä, että Punaisen Ristin turvaama evakuointioperaatio saattaisi epäonnistua. Ukrainalaisten mukaan Venäjä esti bussien etenemisen sekä avustusten lähettämisen saarretun Mariupolin siviileille torstaista lähtien. (CNN)

18.42: Saksalaisia rynnäkkövaunuja saa toimittaa Ukrainaan

Saksan hallitus on antanut luvan toimittaa Ukrainalle itäsaksalaista perua olevia Pbv 501-rynnäkkövaunuja. Vaunut myytiin aikanaan Ruotsiin, mistä kalusto myytiin Tšekkiin.

Vanun ilmoitettu nimi on lyhennelmä ruotsinkielisestä nimestä pansarbandvagn 501. Käytännössä kyse on entisessä itäblokissa valmistetusta ja siellä BMP-1 -nimellä kulkevasta vaunusta.

Tšekin on tarkoitus toimittaa vaunut Ukrainan käyttöön. Vaunuja on tarkoitus antaa Ukrainalle yhteensä 56 kappaletta. Saksan lupaa tarvittiin maan asekaupoille asettamien ehtojen vuoksi. (CNN)

17.18: EU varoitti Kiinaa "mainehaitoista", mikäli maa tukee Venäjän hyökkäystä Ukrainaan

EU on varoittanut, että Kiinaa uhkaa suuri mainehaitta Euroopassa, mikäli maa tukee Venäjän hyökkäystä Ukrainassa tai yrittää auttaa Venäjää kiertämään länsimaiden asettamia pakotteita.

Asiasta kertoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Euroopan unioni järjesti tänään Kiinan kanssa virtuaalisen huippukokouksen.

Videokonferenssiin osallistuivat von der Leyenin lisäksi Kiinan presidentti Xi Jinping ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

Kiina ei ole tuominnut liittolaisensa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, vaan on pyrkinyt tasapainottelemaan puolueettomana. (STT)

17.17: Saksaan saapunut virallisesti jo 300 000 ukrainalaista

Saksan sisäministeriön mukaan maahan on saapunut tähän mennessä lähes 300 000 Ukrainan sotaa paennutta ihmistä. Saksan hallinnon mukaan luvuissa ovat mukana ihmiset, jotka ovat ilmoittautuneet maassa poliisille. Todellinen luku voi olla paljon suurempi, sillä Saksan ja Puolan välillä voi liikkua vapaasti. (CNN)

15.58: IAEA aikoo mennä Tšernobyliin

Kansainvälisen atomienergiajärjestön johtaja Rafael Mariano Grossi aikoo johtaa IAEA:n tehtävää Tšernobylin ydinvoimala-alueelle niin pian kuin mahdollista. Järjestö aikoo suorittaa muitakin vastaavia operaatioita Ukrainassa.

Venäläisjoukot eivät enää hallitse Tšernobylin aluetta. Aikaisemmin tällä viikolla on uutisoitu siitä, että venäläisjoukot käyttäytyivät väitetysti hyvin huolimattomasti säteilyvaarallisella alueella. (CNN)

15.12: Venäjällä alkoivat asevelveollisten kevätkutsunnat –  puolustusministeri: varusmiehiä ei rintamalle 

Venäjän asevoimat aloittivat tänään kevään kutsunnat asevelvollisuusikäisille miehille. Kremlin mukaan presidentti Vladimir Putin on asettanut tavoitteeksi 134 500 nuorukaisen astumisen palvelukseen.

Puolustusministeri Sergei Shoigu vakuutti aiemmin tällä viikolla, ettei uusia varusmiehiä lähetetä taistelukentälle. Hänen mukaansa myös nyt palveluksessa olevat pääsevät palaamaan kotiinsa palveluksen päätyttyä.

Asevelvollisia Venäjällä ovat periaatteessa kaikki 18–27-vuotiaat miehet. Monet kuitenkin välttelevät kutsuntoja tai saavat vapautuksen esimerkiksi opiskelupaikan perusteella.

15.00: Syöpätautien osasto tuhoutui iskussa

Tsernihivin pormestarin mukaan Venäjän iskut ovat tuhonneet sairaalan syöpätautien osaston. Pormestarin mukaan jotkin ammukset osuivat sairaalaan, ja syöpätautien rakennus tuhoutui kokonaan.

Ukrainalaisten mukaan iskussa kolme ihmistä sai vakavia vammoja. Pormestarin mukaan kaupungissa ei ole sähköä tai vettä. Lisäksi Tsernihivistä voi loppua viikon sisällä ruoka ja lääkkeet. Kaupunkia huolletaan Ukrainan armeijan sekä vapaaehtoisten toimesta. (CNN)

14.36: Ukrainan ulkoministeri ei kommentoi Venäjällä tapahtunutta iskua

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba on sanonut, että ei voi vahvistaa tai kiistää Ukrainan osallisuutta Belgorodissa Venäjällä sijaitsevaan polttoainevarastoon kohdistuneessa iskussa.

Kuleban mukaan hänellä ei ole "sotilaallista tietoa".

14.23: Venäjä ja Ukraina jatkoivat neuvotteluja etäyhteydellä

Venäjä ja Ukraina ovat jatkaneet aseleponeuvotteluja etäyhteydellä.

Neuvottelut alkoivat sen jälkeen, kun Venäjä kertoi Ukrainan iskeneen polttoainevarikolle Länsi-Venäjällä lähellä Ukrainan rajaa.

Asiasta kertoi Venäjän pääneuvottelija Vladimir Medinski Telegram-viestipalvelussa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Medinski sanoi myös, että Venäjä ei ole muuttanut kantaansa vaatimuksistaan Krimin niemimaan sekä Donbassin suhteen.

Venäjän uskotaan haluavan luoda maayhteys sen vuonna 2014 miehittämän Krimin niemimaan sekä Donbassin separatistialueiden välillä. (STT)

13.58: Ainakin 28 ihmistä on kuollut Mykolaivin kaupungissa

Ainakin 28 ihmistä on kuollut Venäjän iskettyä tiistaina raketeilla aluehallinnon rakennukseen Mykolaivin kaupungissa Ukrainassa. Mykolaiv sijaitsee Ukrainan eteläosissa.

Alueen kuvernööri kertoi uhrimäärästä tänään. Pelastajat ovat joutuneet etsimään vainajia iskussa syntyneen rojun ja raunioiden keskeltä. (Reuters)

13.38: Ukrainan isku Venäjälle voi olla hämäystä

Suomen Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Janne Mäkisen mukaan väitteet iskuista polttoainevarastoihin Belgorodissa ovat kyseenalaisia. 

Mäkisen mielestä ajoitus olisi Ukrainan kannalta erikoinen, sillä se tuskin haluaa riskeerata rauhanneuvotteluja. Lisäksi hän ihmettelee, miten Ukraina olisi onnistuneesti suorittanut iskun jäämättä Venäjän ilmatorjunnan haaviin. Lue lisää täältä.

"Ensimmäinen särö Ukrainalle vai itäinen karhu mellastamassa?" – sotilasprofessori epäilee Ukrainan väitettyä iskua Venäjälle "false flag"-operaatioksi:

"Ensimmäinen särö Ukrainalle vai itäinen karhu mellastamassa?"– sotilasprofessori epäilee Ukrainan väitettyä iskua Venäjälle 6:01

13.10: Suunniteltu Mariupolin evakuointioperaatio saattaa olla vaakalaudalla

Kansainvälisen Punaisen Ristin on tänään määrä järjestää siviilien evakuointioperaatio Venäjän joukkojen saartamassa kaupungissa, mutta Mariupoliin lähetetyt 45 evakuointibussia eivät ole päässeet vieläkään turvallisesti määränpäähänsä.

Ukrainalaisten mukaan Venäjä on estänyt bussien etenemisen sekä vähäisimpienkin avustusten lähettämisen saarretun Mariupolin kaupungin siviileille torstaista lähtien.

Asiasta uutisoi Guardian. Lehden mukaan Mariupolin kaupunginjohtajan avustaja varoitti Telegram-viestipalvelussa, että tällä hetkellä on hyvin vaarallista yrittää poistua Mariupolista omalla ajoneuvolla. (STT)

13.08: Lukashenko ja Putin keskustelivat

Valko-Venäjän johtaja Aleksandr Lukashenko on keskustellut puhelimitse Vladimir Putinin kanssa, kertoo Reuters.

Venäjä on käyttänyt Valko-Venäjän aluetta hyökkäyksessään Ukrainaan.

12.49: Kremlin mukaan Ukrainan väitetty helikopteri-isku on ongelma rauhanneuvotteluille

Kremlin mukaan Ukrainan väitetty helikopteri-isku Venäjän puolella sijaitsevaan polttoainevarastoon "ei luo suotuisia olosuhteita rauhanneuvotteluiden jatkamiselle".

Kremlin mukaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia on informoitu iskusta.

12.10: Pietarin Prismat suljettu

Kaikki Venäjän Pietarissa sijaitsevat Prismat on suljettu. Asiasta kertoo S-ryhmän kansainvälisen vähittäiskaupan johtaja Ilkka Alarotu Twitterissä.

– Prosessi liiketoiminnan lopettamiseksi on vielä kesken, ja sen eri vaiheet tarkentuvat myöhemmin.

11.55: Mariupolista pyritään evakuoimaan ihmisiä muualle Ukrainaan

Punaisen ristin kansainvälisen komitean tiedottajan mukaan Mariupolin evakuointioperaatio tulee sisältämään 54 bussia. 

Evakuoinnin määränpäätä ei ole vielä päätetty, mutta sen kerrotaan olevan Ukrainassa. 

Tiedottajan mukaan Mariupoliin saapuvalle joukolle ei annettu lupaa tuoda humanitaarista apua, vaan työntekijät lähtivät paikan päälle ilman tarvikkeita. 

11.40: Lavrov vierailee Intiassa

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on vierailulla Intiassa tapaamassa kollegansa Subrahmanyam Jaishankaria. Ennen keskusteluja julkaistussa lausunnossa kerrotaan Venäjän arvostavan Intian vastausta Ukrainan sotaa, raportoi uutistoimisto Reuters.

– Ymmärrämme, että Intia [ottaa] tämän tilanteen tosiasioihin perustuen, eikä vain yksipuolisesti, Lavrov sanoi.

Intia on lopettanut Venäjän arvostelemisen Ukrainan sotaan liittyen.  

11.30: Lähes 300 000 ihmistä paennut Saksaan

Lähes 300 000 ukrainalaispakolaista on saapunut Saksaan, kertoo maan sisäministeriö.

Suurin osa pakolaisista on naisia, lapsia tai ikäihmisiä.

11.15: Venäjän joukkoja vetäytyy pohjoisessa Ukrainassa

Venäjän joukot vetäytyvät Tšernihivin alueelta Pohjois-Ukrainassa, mutta eivät ole vielä lähteneet kokonaan, paikallinen kuvernööri Viacheslav Chaus sanoi videopuheessaan perjantaina. Asiasta uutisoi Reuters.

– Ilma- ja ohjusiskut ovat (vielä) mahdollisia alueella, kukaan ei sulje tätä pois.

11.05: Tshernobylin ydinvoimalan läheisyydessä venäläisjoukkoja

Venäläisiä joukkoja on nähty edelleen Tshernobylin ydinvoimalan ympäristössä niin kutsutulla suojayöhykkeellä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuter pohjaten tietonsa ukrainalaisviranomaiseen. 

Jevhen Kramarenko vahvisti televisiossa, että Venäjän joukot, jotka aiemmin miehittivät voimalaitoksen, olivat poistuneet itse ydinvoimalasta.

10.53: Kollegat kuolivat, kun kaupungintalo tuhottiin – Mykolaivin pormestari alkoi varustautua sotaan kahdeksan vuotta sitten

Etelä-Ukrainassa sijaitseva satamakaupunki Mykolaiv joutui tiistaina Venäjän ilmaiskujen kohteeksi.

Turkissa käytävien rauhanneuvottelujen aikana tehdyt iskut tuhosivat Mykolaivin kaupungintalon ja tappoivat kymmenisen rakennuksen sisällä ollutta ihmistä.

Kaupungin pormestari Oleksandr Syenkevych oli onnekkaampi kuin useat muut kaupungintalossa työskentelevät. Hän ei ollut toimistollaan iskujen aikaan.

CNN:n haastattelema, täyteen taisteluvarustukseen sonnustautunut Syenkevych kertoo, että hän on valmistautunut sotaan vuoden 2014 Krimin miehityksestä saakka.

– Sanoin siitä lähtien, että tällaista sota tulee olemaan. Joten, kaikki mitä näette päälläni, ostin ne muutama vuosi sitten. Opettelin ampumaan. Olin erikoiskoulussa sitä varten.

Lue koko juttu täältä.

Mykolaivin pormestari ennusti sodan ja kouluttautui 8 vuotta sotilaaksi 1:59
Mykolaivin pormestari ennusti sodan ja kouluttautui 8 vuotta sotilaaksi.

10.46: Ukraina: Venäjä estää humanitaarisen avun pääsyn saarrettuun Mariupoliin

Ukraina ei ole pystynyt toimittamaan humanitaarista apua Venäjän armeijan piirittämään Mariupoliin, sanoo kaupungin pormestarin avustaja Petro Andrjushtshenko Reutersin mukaan.

Pormestarin avustajan mukaan Etelä-Ukrainassa sijaitseva Mariupol on piiritetty ja sieltä lähteminen on edelleen "hyvin vaarallista".

Kuluvalla viikolla Venäjä sanoi aloittavansa alueella tulitauon, jotta kaupungissa saarroksissa olevat siviilit voitaisiin evakuoida.

Ukrainalaisviranomaisen mukaan niin sanottua humanitaarista käytävää ei ole kuitenkaan avattu. Torstaista lähtien venäläisjoukot ovat estäneet tarvikkeiden kuljetuksen Mariupolin siviiliväestölle, väittää kaupungin pormestarin avustaja.

Lue aiheesta lisää täältä.

Ilma- ja satelliittikuvat näyttävät, millaista tuhoa Mariupolin kaupunki on kärsinyt kuukauden aikana 2:21
Ilma- ja satelliittikuvat näyttävät, millaista tuhoa Mariupolin kaupunki on kärsinyt kuukauden aikana.

10.43: Yli 2,4 miljoonaa paennut Puolaan

Yli 2,4 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta Puolaan sodan alkamisen jälkeen, Puolan rajavartiosto sanoi perjantaina. Asiasta uutisoi BBC.

Rajan ylittävien määrä on laskenut merkittävästi. Torstaina rajanylitysten määrä oli kolmanneksi alhaisin 24. helmikuuta jälkeen. 

10.20: Irpinissä lukuisia siviiliuhreja

Irpinin pormestari Oleksandr Markushynin mukaan 300 siviiliä ja 50 sotilasta on kuollut yhteenotossa venäläisjoukkojen kanssa. Venäjän asevoimat miehittivät kaupungin, kertoo Ukrainan ulkoministeriö Twitterissä.

Twiitissä kerrotaan, että puolet rakennuksista ja kriittisestä infrastruktuurista on tuhoutunut.

10.02: Venäläiskuvernööri: Ukraina iski taisteluhelikoptereilla polttoainevarikkoon Venäjän puolella 

Venäläisviranomaisten mukaan Ukraina on iskenyt polttoainevarastoihin Belgorodin kaupungissa Venäjällä viime yönä. Alueen kuvernöörin Vjatsheslav Gladkovin mukaan iskun tekivät kaksi ukrainalaista taisteluhelikopteria. 

Kuvernöörin Telegram-kanavallaan välittämistä tiedoista kertoivat muun muassa BBC ja Guardian.  Polttoainevarastot noin 30 kilometrin päässä Ukrainan rajalta sijaitsevassa kaupungissa ovat kuvernöörin mukaan tulessa.

BNO Newsin mukaan sen jakamalla videolla näkyy polttoainevaraston palo.

9.33: Luhanskiin humanitaarisia käytäviä

Luhanskin alueen kuvernöörin mukaan viisi humanitaarista käytää on sovittu avattavaksi perjantaina.

9.30: YIT myy Venäjän liiketoimintonsa

Rakennusyhtiö YIT myy Venäjän liiketoimintonsa Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vuoksi.

Kauppahinta on noin 50 miljoonaa euroa.

8.50: Britannia: Ukraina on vallannut takaisin useita kyliä

Iso-Britannian puolustusministeriön julkisen tiedustelupäivityksen mukaan Ukraina on onnistunut valtaamaan takaisin useita kyliä, jotka sijaitsevat maan pääkaupungin Kiovan ja Tsernihivin välillä.

Venäjä on ilmoittanut vetävänsä joukkojaan pois Kiovan suunnalta, mutta brittien mukaan maa on jatkanut ilma- ja ohjusiskujaan alueella.

8.42: Ukrainan tilanne Donbassissa ja etelässä on vaikea

Sotilasasiantuntijat uskovat Venäjän luopuvan pyrkimyksistään useilla alueilla asevoimiensa kohdattua haasteita odotettua kovemman ukrainalaisvastarinnan edessä.

Sen sijaan Venäjän uskotaan haluavan luoda kauan toivomansa maayhteys sen vuonna 2014 miehittämän Krimin niemimaan sekä Itä-Ukrainassa sijaitsevien Luhanskin ja Donetskin separatistialueiden välillä.

– Me tiedämme, että he siirtyvät pois alueilta, joilla peittoamme heidät keskittyäkseen muihin (alueisiin), jotka ovat hyvin tärkeitä, Volodymyr Zelenskyi kertoi ja arvioi Venäjän keskittävään huomiotaan alueisiin, joissa Ukrainalla voi olla vaikeaa.

Zelenskyin mukaan tilanne maan eteläosassa sekä Itä-Ukrainassa Donbassin alueella on edelleen äärimmäisen vaikea.

Venäjä kokoaa presidentin mukaan voimia muun muassa Hersonin vallatuilla alueilla Etelä-Ukrainassa. Venäläisjoukot lisäävät mahdollisuuksia uusille voimakkaille iskuille myös saarretussa Mariupolissa sekä maan koillisosassa Harkovan suunnalla.

8.40: Zelenskyi: "Venäjän vetäytyminen on taktiikkaa – tiedämme heidän suunnitelmansa"

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän joukot jatkavat poistumista maan eteläosasta, mutta hän kuvaili vetäytymisen olevan "taktinen". Venäjä jatkaa presidentin mukaan vetäytymistään muun muassa pohjoisessa Tshernihivin ja Sumyn alueilla.

– Meidän täytyy kuitenkin ymmärtää, että Venäjän asevoimille tämä on osa taktiikkaa. Kaikki tämä ei ole satunnaista. Me tiedämme heidän suunnitelmansa, Zelenskyi kertoi.

Lue aiheesta lisää täältä.

8.38: Putin on itselleen rakentamassaan häkissä, Britannian puolustusministeri sanoo

Britannian puolustusministeri Ben Wallacen mukaan Putin ei ole enää samanlainen voimanpesä kuin hän oli aiemmin. Sen sijaan Wallace arvioi venäläisen olevan häkissä, jonka hän on itselleen rakentanut.

Wallacen mukaan Putin on eristyksissä ja hänen niskassaan on kansainvälisiä pakotteita, joita on asetettu häntä vastaan ympäri maailmaa.

– Venäjä on ennemmin vähäisempi maa kuin suurempi maa sen seurauksena, että hän on tietoisesti rikkonut kansainvälistä oikeutta hyökkäämällä, Wallace jatkoi.

Paitsi, että Putin joutuu elämään niiden seurausten kanssa, joita hänelle koituu toimistaan Ukrainassa, joutuu hän Wallacen mukaan elämään myös sen kanssa, mitä hän on tehnyt omille asevoimilleen.

Samankaltainen viesti oli myös Yhdysvaltain presidentillä Joe Bidenilla, joka kertoi niin ikään Putinin olevan eristäytynyt.

– Ja on jotain viitteitä siitä, että hän on erottanut tai laittanut osan neuvonantajistaan kotiarestiin, Biden kertoi toimittajille.

Lue aiheesta lisää täältä.

7.57: Australialta panssaroituja ajoneuvoja Ukrainaan

Australia lähettää panssaroituja ajoneuvoja Ukrainaan presidentti Volodymyr Zelenskyin pyynnöstä, Australian pääministeri Scott Morrison sanoi perjantaina. Asiasta uutisoi CNN.

Morrison ei kertonut, milloin tai kuinka monta Bushmasters-ajoneuvoa lähetetään Ukrainaan.

– Emme vain lähetä rukouksiamme, me lähetämme aseitamme, lähetämme sotatarvikkeitamme, lähetämme humanitaarista apuamme, lähetämme kaiken tämän ja luotiliivejä, Morrison sanoi.

7.03: Zelenskyi erotti kaksi kenraalia

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi videoviestissään erottaneensa kaksi ukrainalaiskenraalia.

– Minulla ei ole aikaa toimia petturien kanssa. Heitä tullaan rankaisemaan aikanaan, Zelenskyi kertoi, sen enempää erittelemättä, mihin rikkeisiin kenraalit ovat syyllistyneet.

Erotetut kenraalit ovat Ukrainan turvallisuuspalvelun pääosaston ex-päällikkö Naumov Andriy Olehovitsh sekä Ukrainan turvallisuuspalvelun Hersonin alueen ex-johtaja Kryvoruchko Serhiy Oleksandrovitsh. He menettävät tittelinsä.

Presidentti Zelenskyi on erottanut kaksi kenraalia 0:40
Presidentti Zelenskyi on erottanut kaksi kenraalia.

5:25: EU-parlamentin puhemies matkalla Kiovaan

Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola kertoo Twitterissä olevansa matkalla Kiovaan. Tviittinsä yhteyteen Metsola on liittänyt valokuvan ja tekstinsä jatkeeksi Ukrainan sinikeltaista lippua esittävän emojin.

Metsolan tviittiin ovat vastanneet kiittäen useat europarlamentaarikot, muun muassa kokoomusmeppi Petri Sarvamaa, joka toteaa Metsolan matkan olevan äärimmäisen tärkeä.

Metsolan tiedottaja kertoo Politico-lehdelle, että puhemiehen aikeena on viedä Ukrainaan tuen ja toivon viesti Euroopan parlamentin puolesta.

Lue aiheesta lisää täältä.

5.15: Tshernobylista lähteneiden venäläisten syytetään vieneen panttivankeja mukanaan

Tshernobylin ydinvoimalan alueelta poistuneet venäläisjoukot ovat vieneet mukanaan ukrainalaissotilaita, kertoo Ukrainan ydinvoimaloita operoiva Energoatom.

Yhtiön mukaan venäläiset ottivat mukaansa Ukrainan kansalliskaartin jäseniä, joita he olivat pitäneet vankeinaan sodan alkupäivistä saakka. Energoatomin tiedot perustuvat ydinvoimalan työntekijöiden kertomuksiin.

On epäselvää, kuinka monta ukrainalaissotilasta venäläiset ottivat mukaansa.

– On saatu vahvistettua, että miehittäjät, jotka ottivat haltuunsa Tshernobylin ydinvoimalan ja muita laitoksia suoja-alueella, marssivat kahdessa kolonnassa kohti Ukrainan ja Valko-Venäjän rajaa, Energoatom kertoi Telegram-kanavallaan uutiskanava CNN:n mukaan.

Lue aiheesta lisää täältä.

5.10: HS: Viron pääministerin mukaan Venäjä-suhteita ei saa normalisoida, vaikka Ukrainaan tulisi rauha

Suhteita Venäjään ei saa normalisoida vaikka rauhansopimus Ukrainan ja Venäjän välillä syntyisikin, sanoo Viron pääministeri Kaja Kallas Helsingin Sanomien haastattelussa.

Jos Venäjälle annettaisiin rauhan vastineeksi osia Ukrainasta, Venäjän presidentti Vladimir Putin vaatisi Kallaksen arvion mukaan lisää jälleen parin vuoden kuluttua. Pääministerin mukaan alueluovutukset ja neutraliteetti rauhan vastikkeeksi kuulostaisivat pelottavan paljon talvisodan lopputulokselta.

Kallaksen mukaan Putin on saatava tuomiolle sotarikoksistaan ja Venäjän eristämistä on jatkettava, kunnes se vetää kaikki joukkonsa pois Ukrainasta.

Mitä tapahtuu Euroopan yhteistyölle, kun Venäjän hyökkäyssodan lasku tulee maksettavaksi? 0:49
Mikä on Ukrainan sodan hinta eurooppalaisille?

5.05: Britannia: Venäjä vetää joukkojaan Georgiasta vahvistaakseen niillä hyökkäyssotaansa

Venäjä vetää osan joukoistaan Georgiasta, jotta voisi vahvistaa niillä hyökkäyssotaansa Ukrainassa, kertoo Britannian puolustusministeriö Ukrainaa koskevassa tilannekatsauksessaan.

Ministeriön mukaan Venäjä järjestelee uudelleen yhteensä noin 1 200–2 000 Georgiassa ollutta sotilasta. Sotilaat on tarkoitus koota kolmeksi pataljoonan taktiseksi ryhmäksi.

Brittiministeriön mukaan on hyvin epätodennäköistä, että Venäjä olisi suunnitellut kokoavansa lisäjoukkoja tällä tavalla. Joukkojen uudelleenjärjestelyn nähdään myös antavan kuvaa siitä, miten odottamattomia Venäjän hyökkäyssodassaan kokemat tappiot ovat olleet.

Näin Ukrainan sota vertautuu muihin Venäjän sotatoimiin Putinin johdossa 11:19
Näin Ukrainan sota vertautuu muihin Venäjän sotatoimiin Putinin johdossa

Lue myös:

    Uusimmat