MTV seurasi Ruotsin rallia: Kalle Rovanperältä upea ele voiton jälkeen – "Ei tunnu oikealta tuuletella tätä voittoa"

MTV seurasi Ruotsin MM-rallin sunnuntain tapahtumia. Näin päivä eteni.

Päivitämme tähän artikkeliin kilpailupäivän merkittävimmät tapahtumat videoineen. Lisäksi rallipäivää voi seurata C Moressa, joka lähettää kaikki erikoiskokeet suorina lähetyksinä.

Ruotsin MM-rallin seuranta:

Lopputulokset 19/19 EK:n jälkeen:

Sija:

Kuljettaja:

Talli:

Aika/ero:

1.

Kalle Rovanperä

Toyota

2.10.44,9

2.

Thierry Neuville

Hyundai

+22,0

3. 

Esapekka Lappi

Toyota

+30,6

4.

Takamoto Katsuta

Toyota

+2.19,4

5.

Gus Greensmith

M-Sport

+3.20,4

6.

Oliver Solberg

Hyundai

+5.39,4

7.

Andreas Mikkelsen

Skoda

+7.11,1

8. 

Ole Christian Veiby

Volkswagen

+7.34,3

EK19: Sarsjöliden 2 (Power Stage) – 14,23 km

Sija:

Kuljettaja:

Talli:

Aika/ero:

1.

Ott Tänak

Hyundai

6.29,8

2. 

Kalle Rovanperä

Toyota

+2,0

3.

Thierry Neuville

Hyundai

+2,4

4.

Takamoto Katsuta

Toyota

+2,9

5.

Craig Breen

M-Sport

+3,4

6.

Oliver Solberg

Hyundai

+4,2

7. 

Esapekka Lappi

Toyota

+7,2

8. 

Gus Greensmith

M-Sport

+9,1

9.

Emil Lindholm

Skoda

+24,4

Klo 14.09: Kalle Rovanperä on tulossa kovaa viimeistä pätkää! Ottaako Toyotan suomalaistähti koko potin Ruotsista? Ei aivan!

Rovanperä on Power Stagen toiseksi nopein ja nappaa Ruotsin MM-rallin voiton upealla esityksellä. Nuorukainen dominoi käytännössä koko viikonlopun alusta asti ja nousee myös MM-sarjassa selvään johtoon.

– En uskonut, että olisimme näin hyviä, etenkin kun jouduimme ajamaan ensimmäisenä perjantaina, Rovanperä sanoi.

– Ei kuitenkaan tunnu oikealta tuuletella tätä voittoa nyt, sillä tämä viikko on ollut äärimmäisen vaikea ihmisille Ukrainassa.

Rovanperällä on 46 MM-pistettä, kun Neuville on sarjassa toisena 32 pisteellä.

Klo 14.02: Lappi tuo autonsa maaliin 7,2 sekuntia Tänakia hitaampana. Toyota-pilttuussa taputetaan ja suomalainen on itsekin innoissaan.

– Oli liian iso iski alkaa taistella Thierryä vastaan, mutta olen todella tyytyväinen, että olen palkintopallilla. Tämä oli tavoite, ja minä onnistuin siinä. Kiitos koko tallille, Lappi hymyili.

Thierry Neuville häviää Tänakille 2,3 sekuntia ja nousee toiseksi Power Stagella. Belgialainen on toinen myös koko rallissa, kunhan Rovanperä nyt pääsee maaliin.

Klo 13.59: Esapekka Lappi on jäänyt Tänakin vauhdista selvästi ensimmäisen väliajan perusteella. Toisella väliaikapisteellä ero nyt 5,9 sekuntia, joten Lappi tuo nyt vain auton maaliin.

Klo 13.57: Takamoto Katsuta ajaa 3,1 sekunnin päähän Tänakista, kun Ruotsin MM-rallin loppuhuipennus lähestyy!

Esapekka Lappi, Thierry Neuville ja Kalle Rovanperä seuraavaksi tulessa!

Klo 13.53: Gus Greensmith ei puolestaan pysy lainkaan muiden vauhdissa. Englantilainen häviää Tänakille yhdeksän sekuntia.

Klo 13.49: Oliver Solberg jää 4,1 sekuntia Tänakin ajasta. Ruotsalainen manaa olleensa liian varovainen ajamisessaan. Lisäksi ongelmaa oli myös vasemman takarenkaan kanssa.

Klo 13.46: Tänak lyö taululle pohja-ajan! Hyundai-kuski leikkaa Breenin ajasta 3,3 sekuntia.

– Tänä viikonloppuna tapahtui jotain, mitä tässä lajissa ei pitäisi tapahtua, Tänak summasi viimeisessä maalialueen haastattelussaan.

Tänak viittaa tapahtuneella perjantain hybridivaikeuksiin, jotka pakottivat hänet keskeyttämään, kun kolmannen osapuolen valmistama standardiosa temppuili hänen autossaan. Virolainen ei siis ole uutuuden ystävä – lievästi ilmaistuna.

Klo 13.43: Muistutuksena WRC-kuskien ajojärjestys päätöserikoiskokeella: 

  1. Breen
  2. Tänak
  3. Fourmaux
  4. Solberg
  5. Greensmith
  6. Katsuta
  7. Lappi
  8. Neuville
  9. Rovanperä

Klo 13.41: Breen ajaa kevyellä autolla, kun edes vararengasta ei löydy hänen Fordinsa kyydistä. Veto ei kuitenkaan ole odotetun kova, sillä aika on hitaampi kuin Ott Tänakin tänä aamuna ajama pohja-aika.

Tänakista puheen ollen: virolaiskuski on jo hyökännyt tielle ja on lyömässä Breenin aikaa.

Klo 13.39: Norjan ja Skodan Andreas Mikkelsen voittaa Ruotsin rallin WRC2-luokassa. Hän nappaa myös pohjat 1,1 sekunnin erolla päätöserikoiskokeella.

Edellisellä erikoiskokeella virheen tehnyt Ole Christian Veiby on Ruotsissa toinen, ja Jari Huttunen joutuu tyytymään kolmanteen sijaan norjalaisten takana.

Nyt on WRC-kuskien vuoro. Craig Breen ampaisee vauhtiin!

Klo 13.23: Päätöserikoiskoe on käynnissä. Nyt polulla ajaa WRC2-luokassa kisaava Jari Huttunen.

Ensimmäinen MM-sarjan kuljettaja on Craig Breen, joka starttaa viimeiselle pätkälle kello 13.34.

Klo 12.30: Ruotsin MM-rallin loppuhuipennusta odoteltaessa voi käydä katsomassa ja lukemassa, miten rallin voittotaisto Toyota-kuskien Kalle Rovanperän ja Elfyn Evansin välillä lopullisesti ratkesi varhain sunnuntaiaamun ajetulla erikoiskokeella:

Klo 11.24: Ruotsin MM-rallin huipentava päätöserikoiskoe ajetaan kello 13.18, joten nyt luvassa on vajaan parin tunnin mittainen tauko.

Asetelmat ovat yksinkertaiset: Kalle Rovanperä on ajamassa voittoon, mutta ei ilman hybriditehoja luultavasti taistele Power Stagen voitosta. 

Esapekka Lappi on ajamassa kolmanneksi, mutta on vielä 3,7 sekunnin iskuetäisyydellä toisena ajavasta Thierry Neuvillesta, joka raportoi pitovaikeuksista edellisellä erikoiskokeella. Belgialaisen takarenkaiden nastat ovat siis kuluneet pahoin, joten Lapilla on vielä pikkuriikkinen mahdollisuus napsaista kakkossija.

Power Stagella on tuttuun tapaan jaossa myös ylimääräisiä MM-pisteitä, jotka kiinnostavat ainakin Craig Breeniä ja Ott Tänakia, jotka ovat ajaneet sunnuntaina renkaitaan säästellen.

EK18: Vindeln 2 – 14,19 km

Sija:

Kuljettaja:

Talli:

Aika/ero:

1.

Thierry Neuville

Hyundai

6.02,1

2. 

Esapekka Lappi

Toyota

+0,5

3.

Kalle Rovanperä

Toyota

+3,1

4.

Gus Greensmith

M-Sport

+8,4

5.

Oliver Solberg

Hyundai

+19,0

6.

Andreas Mikkelsen

Skoda

+22,2

7. 

Takamoto Katsuta

Toyota

+26,6

8. 

Ole Christian Veiby

Volkswagen

+39,5

9.

Craig Breen

M-Sport

+57,9

Klo 11.11: Kalle Rovanperä tulee maaliin 3,3 sekuntia pohja-ajan ajanutta Neuvillea hitaampana.

Rovanperä johtaa Ruotsin rallia 21,6 sekunnilla ennen viimeistä erikoiskoetta.

– Vaikea sanoa, mitä tuosta viimeisestä erikoiskokeesta tulee, kun ei ole hybridiä käytössä, Rovanperä sanoo.

Klo 11.09: – Olisi hauska taistella vielä Neuvillea vastaan, mutta en vain pysty siihen tällä hetkellä. Tämä on ollut tällaista koko viikonlopun ajan, Esapekka Lappi harmittelee maalissa.

Ei Lapin kuitenkaan tarvitse häpeillä. Thierry Neuville on pätkällä lopulta vain 0,5 sekuntia Toyota-kuskia nopeampi. Ero viimeiselle erikoiskokeelle on kuitenkin nyt 3,7 sekuntia.

– Ei ole pitoa takana lainkaan. Tämä oli oikeastaan lähes painajaista, Neuville sanoo.

Voisiko tämä tarkoittaa sitä, että Lapilla on edelleen pieni sauma kuitata Neuville päätöspätkällä?

Klo 11.04: Nyt myös Neuville on lähtenyt liikkeelle. Jännitetään vertailua Lappiin väliajoissa.

Neuville on ensimmäisessä väliajassa Lappia peräti 1,7 sekuntia nopeampi! Ei tunnu suomalaisen vauhti riittävän tällä hetkellä belgialaiseen haastamiseen, valitettavasti. Toki tässä voi tapahtua vielä vaikka mitä.

Klo 10.59: Gus Greensmith ajaa pohja-ajan, kun toistaiseksi kaikki muut ovat säästelleet renkaitaan viimeistä erikoiskoetta varten.

Esapekka Lappi on ampaissut vauhtiin, eikä suomalainen hidastele! Nyt on laitettava maximum attack päälle, jotta Thierry Neuville kukistuu!

Klo 10.49: Ott Tänak on samanlaisessa tilanteessa kuin Breen ja ajaa vieläkin rauhallisemmin. Näiden veljesten jälkeen tahti onneksi kiihtyy, kun Gus Greensmith, Oliver Solberg, Takamoto Katsuta ja Esapekka Lappi ampaisevat vauhtiin.

Päähuomio on tietenkin Lapin ja Neuvillen taistossa – Hyundain belgialaiskuskin etumatka on ennen tätä erikoiskoetta 3,2 sekuntia. Virheisiin ei ole varaa.

Klo 10.46: Craig Breen on ampaissut rallipolulle ja ajelee rauhallisesti kohti maalia. Irlantilainen säästelee autoaan viimeistä erikoiskoetta varten. M-Sport-kuski haluaa siitä irtopisteitä MM-taistoon.

Klo 10.41: Nyt ajetaan siis toiseen kertaan tänä aamuna aiemmin nähty erikoiskoepätkä, joka on äärimmäisen nopea. Kalle Rovanperä (keskinopeus 140,7 km/t) oli edellisellä kerralla koko porukan nopein siitäkin huolimatta, että ajoi ilman hybriditehoja ja päihitti tuolloin Thierry Neuvillen 2,2 sekunnilla.

Esapekka Lappi oli Neuvillea aamulla 0,7 sekuntia hitaampi, mutta nyt suomalaisen pitäisi nitistää belgialaiselta pari sekuntia, jotta mahdollisuudet kakkossijasta pysyisivät suomalaiskuskin näpeissä.

Klo 10.13: Toiseksi viimeinen ja monella tapaa ratkaiseva erikoiskoe alkaa kello 10.44.

Klo 10.11: Ottavatko Toyotan suomalaiskuskit Kalle Rovanperä ja Esapekka Lappi kaksoisvoiton? C Moren asiantuntija Riku Tahko arvioi Lapin mahdollisuuksia toisena olevaa Thierry Neuvillea vastaan alla olevalla videolla:

EK17: Sarsjöliden 1 – 14,23 km

Sija:

Kuljettaja:

Talli:

Aika/ero:

1.

Ott Tänak

Hyundai

6.35,0

2. 

Esapekka Lappi

Toyota

+2,4

3.

Oliver Solberg

Hyundai

+2,4

4.

Craig Breen

M-Sport

+2,9

5.

Kalle Rovanperä

Toyota

+3,3

6.

Thierry Neuville

Hyundai

+4,1

7. 

Takamoto Katsuta

Toyota

+6,8

8. 

Gus Greensmith

M-Sport

+11,6

Klo 9.47: C Moren ralliasiantuntija Riku Tahko pitää aivan mahdollisena, että Esapekka Lappi nousisi vielä toiseksi tässä rallissa. Virhealttiin Thierry Neuvillen 3,2 sekunnin etumatka on kurottavissa kahdella jäljellä olevalla pätkällä.

– On pidettävä mahdollisena, että suomalaiset ottavat vielä kaksoisvoiton, Tahko summaa.

Rovanperän voittoa ei vaikuta estävän tällä hetkellä enää mikään.

Klo 9.43: Kalle Rovanperä ajaa varmistellen 3,3 sekuntia Tänakia hitaammin ja itse asiassa kasvattaa johtoaan entisestään 0,8 sekunnilla.

– Aika on melko hyvä siihen nähden, että ajoin varovasti. Power Stagesta tulee melko hankalaa, koska meillä ei ole hybridiä käytössä, Rovanperä sanoo.

Klo 9.40: Pientä ohjelmaa penkkojen kanssa pätkän keskivaiheilla saanut Thierry Neuville ajaa 4,1 sekuntia hitaammin kuin Tänak, joten Lappi ottaa belgialaista 1,7 sekuntia kiinni. Ero kaksikon välillä on enää 3,2 sekuntia.

Klo 9.37: Esapekka Lappi ajaa saman ajan kuin Oliver Solberg ja jää Ott Tänakin pohja-ajasta 2,4 sekuntia.

– En voi mennä lujempaa. Minulla ei ole itseluottamusta mennä 100-prosenttisella vauhdilla. Voin mennä vain 95-prosenttisesti, ja niin se on ollut koko viikonlopun, Lappi harmitteli.

– Syy on varmasti vain minussa.

Klo 9.30: Oliver Solberg solahtaa tässä kothaa toiseksi. Grreensmith puolestaan jää peräti 11,6 sekuntia Tänakin pohja-ajasta.

Esapekka Lappi hyökkää tielle. Pystyykö suomalainen kirimään Neuvillea kiinni?

Klo 9.24: Tänak on Breeniä maalissa 2,9 sekuntia nopeampi.

Nyt pääsee Greensmithkin lähtemään polulle.

Klo 9.22: Gus Greensmithillä näyttää olevan jotain ongelmia. Englantilainen ei ole startannut erikoiskokeeseen lainkaan.

Klo 9.19: Viivästys jäi seitsemän minuutin pituiseksi, joten erikoiskoe on jo täydessä vauhdissa. Craig Breen ja Ott Tänak ovat polulla.

Tämä pätkä on heille hyvää harjoittelua päätöserikoiskoetta varten, sillä se ajetaan samalla tieosuudella.

Klo 9.09: Erikoiskokeen alku viivästyy. Uudesta aikataulusta ei ole vielä tarkempaa tietoa, mutta Craig Breen odottaa lähtöalueella autossaan.

Klo 8.53: Sunnuntaina myös päätöserikoiskokeena toimiva pätkä Sarsjölidenissä ajetaan kello 9.08 alkaen.

EK16: Vindeln 1 – 14,19 km

Sija:

Kuljettaja:

Talli:

Aika/ero:

1.

Kalle Rovanperä

Toyota

6.03,0

2. 

Thierry Neuville

Hyundai

+2,2

3.

Oliver Solberg

Hyundai

+2,3

4.

Esapekka Lappi

Toyota

+2,9

5.

Takamoto Katsuta

Toyota

+6,7

6.

Gus Greensmith

M-Sport

+11,6

7. 

Ott Tänak

Hyundai

+12,1

Klo 8.46: Keskeytys on valtava isku Toyota-kuski Evansille, joka oli toisena rallissa. Hän ei pysty jatkamaa kisaa, ja siten myös pisteiden hakeminen Power Stagella on poissuljettu vaihtoehto.

Klo 8.44: Video Elfyn Evansin keskeytyksestä katsottavissa artikkelin yllä olevaa pääkuvaa klikkaamalla!

Klo 8.33: Kalle Rovanperä on ajamassa pohja-aikaa ja vankistamassa johtoaan entisestään! Suomalaistähti kukistaa Neuvillen 2,2 sekunnilla ja lataa pohja-ajan. Johto on nyt 23,9 sekuntia.

– Autossa ei toimi edes hybridi tällä hetkellä, joten mielestäni tuo on ihan hyvä aika, Rovanperä hymyilee.

Neuville nousee toiseksi ja Esapekka Lappi kolmanneksi. 

Klo 8.29: Elfyn Evans keskeyttää! Toyota-kuski tekee virheen ja ajaa ulos! 

Walesilaisen hyökkäys menee pahasti pieleen, ja se tarkoittaa voittotaiston käytännössä jo ratkenneen Kalle Rovanperälle, jos suomalainen vain onnistuu välttämään suuremmat virheet.

Rovanperän etumatka nyt toiseksi nousevaan Neuvilleen oli ennen sunnuntaita 21,7 sekuntia.

Klo 8.27: Lappikin häviää Solbergille, tosin vain 0,6 sekuntia.

Takaa tuleva Thierry Neuville sen sijaan painaa pohja-ajan 0,1 sekunnin erolla Solbergiin!

Klo 8.22: Esapekka Lappi on jo liikenteessä. Ensimmäinen väliaika on yllättäen 2,2 sekuntia hitaampi kuin Solbergilla. 

Takamoto Katsuta häviää Solbergille maalissa 4,4 sekuntia.

Thierry Neuville on ampaissut polulle.

Klo 8.16: Solberg päihittää Tänakin 9,8 sekunnilla.

– Tämä on hyvää harjoitusta ensi vuotta varten, Solberg tuumailee.

Ilmeisesti Ruotsin ralli ajetaan myös ensi vuonna Uumajan seudulla.

Klo 8.10: Ott Tänak kuittaa Breenin ajan 37,7 sekunnilla. Virolainen sanoo takaa tulevien ajavan varmuudella vielä lujempaa.

– Tämä  on todella nopea pätkä.

Oliver Solberg on ajamassa uutta pohja-aikaa tuota pikaa.

Klo 8.07: Breen on maalissa. Irlantilainen huristeli maalin kaikessa rauhassa. Hän vetää riskillä, koska ajaa ilman yhtäkään vararengasta sunnuntaina.

Klo 8.02: Ja irlantilaiskuski Craig Breen on jo vauhdissa aamuhämärällä ja pikkupakkasessa ajettavassa erikoiskokeessa. M-Sport-kuskilla tuntuu olevan heti jotain ongelmia autossaan, sillä meno vaikuttaa takkuiselta.

Tahko miettii nyt, että Breen saattaa sittenkin ajaa tahallaan siirtymänopeutta, ja säästelee renkaitaan viimeiselle Power Stagelle, jossa on MM-pisteitä jaossa.

Breenin mahdollisuudet MM-rallissa sulivat jo toisessa erikoiskokeessa perjantaina, kun hän ajoi ulos.

Klo 7.59: C Moren asiantuntija Riku Tahko sanoo aamun ensimmäisen erikoiskokeen olevan ultranopea. Suoraa riittää.

– Tulemme näkemään huimia nopeuksia.

Klo 7.44: Sunnuntain ensimmäinen erikoiskoe alkaa noin vartin kuluttua. Ajojärjestys on seuraava:

  1. Breen
  2. Tänak
  3. Fourmaux
  4. Solberg
  5. Greensmith
  6. Katsuta
  7. Lappi
  8. Neuville
  9. Evans
  10. Rovanperä

Klo 7.40: Tervetuloa mukaan seuraamaan Ruotsin MM-rallin kolmannen ja viimeisen ajopäivän tapahtumia.

Suomalaisittain tilanne on kutkuttava, sillä Toyotan Kalle Rovanperä on tällä hetkellä tukevassa johdossa, kun neljä erikoiskoetta on ajamatta.

Tallikaveri Elfyn Evansin saama kymmenen sekunnin aikasakko saattoi olla voittotaiston kannalta jopa ratkaiseva, sillä nyt ero repesi jo 18,3 sekuntiin, ja Rovanperältä vaaditaan voittoon käytännössä enää puhdas rutiinisuoritus.

Lisää Elfyn Evansin saamasta aikasakosta seuraavassa:

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat