MTV selvitti: Tässä on totuus venäläisten tonttikaupoista Suomessa

Eniten tontteja venäläiset ovat ostaneet Savonlinnasta, josta on ostettu yhteensä 661 tonttia vuodesta 2000 lähtien.

Klikkaa karttaa ja katso, montako tonttia venäläiset ovat eri kunnista ostaneet. Kunnat ovat sitä tummempia, mitä useampi tontti on ostettu. Kuntarajat ovat vuoden 2015 mukaiset.

Tilastoon on laskettu venäläisistä niin sanotut "aidot ulkomaalaiset", jotka eivät ole aikaisemmin asuneet Suomessa tai joilla ei ole siteitä Suomeen. Tilastossa eivät näy esimerkiksi venäläisten omistamien yritysten kiinteistökaupat.

Myös lähiseudut ovat olleet tonttiostajien suosiossa: Imatralta venäläiset ovat ostaneet 413 tonttia, Ruokolahdelta 362 ja Puumalasta 210. Luvut ovat Maanmittauslaitoksen tilastoista.

Kaakkois-Suomen lisäksi tontteja ostetaan myös muualta itärajan tuntumasta, Lapista sekä Keski- ja Etelä-Suomesta.

Kiinteistöomistus vapautettiin EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisille vuonna 2000. Venäläisten ostointo oli alkuun maltillista, mutta kasvoi nopeasti vuoden 2004 jälkeen, ollen voimakkaimmillaan vuosina 2007 ja 2008.

Tonttikauppa pysähtyi – osa venäläisistä myynyt tonttejaan takaisin

Viime vuosina tonttikauppa on vähentynyt reippaasti, ilmeisesti ruplan kurssin ja taloustilanteen myötä.

– Tonttikauppa on pysähtynyt. Aiemmin sai olla jatkuvasti esittelemässä tontteja, mutta nyt jotkut venäläiset ovat jopa luopuneet tonteistaan, kertoo Savonlinnan kaupungin satamapäällikkö Jukka Vaahtoluoto, joka vastaa myös tonttiasioista.

Vaikka ruplan kurssi näyttää olevan nousussa, eivät puhelimet ole Savonlinnassa vielä pirisseet.

– Luulisin, että tämä on yleinen linja muuallakin Suomessa, Vaahtoluoto kertoo.


Lue myös:

    Uusimmat