Mainos

MTV Ruotsissa: "Pääministerin lähtölaskenta alkanut"

Ruotsin valtiopäivät äänestää ensi vuoden budjetista klo 17 Suomen aikaa. Mikäli budjettiesitys kaatuu, joutuu Ruotsin hallitus todennäköisesti eroamaan.  

–  Vaihtoehdot rupeavat pääministeri Stefan Löfvenillä vähenemään. Sanoisin, että Ruotsin punavihreän hallituksen ja pääministerin lähtölaskenta on alkanut, Ruotsissa tilannetta seuraava toimittajamme Matias Åberg arvioi MTV:n Uutislivessä.

– Sosiaalidemokraatit ilmoittivat hetki sitten, etteivät aio pyytää lisäaikaa budjettikriisin käsittelyyn ja siten hallituksen budjetti on kaatumassa. Jos budjetti kaatuu, on vaikea nähdä, miten hallitus voisi sillä edetä. Näyttää vahvasti siltä, että hallitus eroaa alkuillasta.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Jos hallitus kaatuu, voidaan järjestää uudet vaalit tai sitten valtiopäivien puhemies yrittäisi löytää uuden hallituksen muodostajan. Perustuslain mukaan vaalit voidaan järjestää vasta joulukuun lopussa, koska edellisistä vaaleista on niin vähän aikaa.

Ketkä muodostaisivat uuden hallituksen?

– Suurin ydin kysymyksessä on kaksi isoa blokkia, joilla kummallakaan ei ole enemmistöä valtiopäivillä ja siinä välissä ovat vielä ruotsidemokraatit. Jos uudet vaalit tulisivat, toisen puolueen tulisi saada enemmistö valtiopäivillä tai sitten blokkirajat ylittävät yhteistyötä pitäisi ruveta tekemään.

Åbergin mukaan ruotsidemokraateille riittäisi sekin, että hyvin maahanmuuttoliberaali ympäristöpuolue saataisiin pois hallituksesta.

– Mutta aivan mahdotonta sanoa miten vaaleissa kävisi ja ketkä uudet hallituksen muodostaisivat, koska tilanne on hyvin lukkiutunut. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.