Mainos

MTV paikalla: Vuosi kansanäänestyksen jälkeen Krim lähes eristyksissä

Noin vuosi Krimillä järjestetyn kansanäänestyksen jälkeen niemimaalle pääsee parhaiten lähinnä lentämällä.

Simferopolin lentokentän lisäksi Krimille pääsee lautalla Kertsin salmen kautta tai autolla rajan yli pohjoisesta Ukrainaan. Junat Ukrainaan eivät enää kulje.

Päästäkseen Ukrainan puolelle krimiläiset tarvitsevat yhä Ukrainan passin, sillä Krimillä myönnetyllä Venäjän passilla ei rajaa voi ylittää. Noin 90 prosentilla krimiläisistä onkin Ukrainan passi. Venäjän passia ei oteta rajalle edes mukaan, sillä monet pelkäävät ukrainalaisviranomaisten ottavan passin pois rajalla.

Käytännössä useimpien matka taittuu bussilla rajalle, missä Venäjän ja Ukrainan tarkistuspisteiden välinen matka kuljetaan jalan. Ukrainan puolella jatketaan bussilla lähimmälle rautatieasemalle.

Eristäytyneisyys yksi ykköshuolenaiheista

Ukrainalaisen Gfk-tutkimuskeskuksen teettämän mielipidemittauksen mukaan noin viidennes krimiläisistä on huolissaan niemimaan eristäytyneisyydestä. Kysyttäessä tärkeimpiä huolenaiheita ennemmin kuitenkin huolestuttavat sota Itä-Ukrainassa sekä inflaatio ja epävakaa ruplan kurssi.

Myös inflaatio ja sota vaikuttavat rajaliikenteeseen. Krimillä tuotteiden hinnat ovat nousseet, osittain ruplan kurssin heikkenemisen ja osittain sanktioiden myötä. Monet käyvät tekemässä ostoksia Ukrainan puolella, missä ruoka on halvempaa.

Monet ukrainalaiset tulevat rajapisteille Krimiltä, käyvät kääntymässä rajalla, ja palaavat pikavauhtia takaisin. He ovat paenneet Itä-Ukrainasta, ja käyvät leimaamassa passinsa rajalla. Venäjä on myöntänyt ukrainalaisille oikeuden olla maassa kerrallaan kolme kuukautta.

Jonot ovat kumpaankin suuntaan pitkiä. Tsonharin rajapisteellä kananmunia Ukrainasta Krimille kuljettava rekkakuski kertoo odottaneensa rajanylitystä Krimille 10 vuorokautta. Tyhjällä rekalla matka taittuu toiseen suuntaan nopeammin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.