Mainos

MTV:n vaaliasiantuntija: Nämä henkilöt loistivat illan vaalitentissä

MTV Uutisten eurovaalitentti synnytti vilkasta keskustelua kriisimaiden tukemisesta. Kiivasta ajatustenvaihtoa käytiin myös maahanmuutosta, pakolaisista ja turvallisuuspolitikasta.

MTV Uutisten vaaliasiantuntija Kimmo Grönlundin mielestä tentissä olleet istuvat mepit ja ministerit osoittivat parasta tietotaitoa. Olli Rehnin (kesk.), Heidi Hautalan (vihr.) ja Alexander Stubbin (kok.) kokemus näkyi Grönlundin mielestä selvästi. Myös Miapetra Kumpula-Natri (sdp) onnistui.

Kärkiehdokkaiden tentissä nähtiin eroja puolueiden sisällä.

Esimerkiksi Keskustan Olli Rehn ja Paavo Väyrynen olivat usein eri linjoilla. SDP:ssä taas Mikael Jungner äänesti Kreikan lainaehtojen höllentämistä vastaan, kun saman puolueen Mia-Petra Kumpula kannatti.

Grönlund pitää näkemyseroja ongelmallisena erityisesti keskustan kohdalla.

– Keskusta toimii EU:ssa liberaaliryhmässä. Rehnillä ja Väyrysellä on näkemyseroja, mutta miten on Väyrysen ja liberaaliryhmän johtajan kohdalla? Äänestäjän pitää miettiä ehdokkaan lisäksi puoluetta.

Katsojapalautteen mukaan monella katsojalla oli vaikea ymmärtää kuultua. 

– Tämä on vaikeaa. Parlamentti kun on se vähiten valtaa käyttävä elin EU:ssa ja pitäisi vielä ymmärtää, miten se kaikki toimii, mikä on yhteispäätösmenettely ja mikä on komission rooli, puhutaan liittovaltiokehityksestä. On se vaikeaa eikä se ihan tässä kahden tunnin aikanakaan selvinnyt, Grönlund arvioi.

17,1 prosenttia äänioikeutetuista on jo äänestänyt ennakkoon ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina. Äänestysprosentin arvioidaan jäävän noin 40 prosenttiin.

– Tietämättömyys on yleensä se syy, miksi ei äänestetä. Eurovaaleissa se korostuu. Tässä vaiheessa ehdokkaat eivät voi paljon muuta tehdä kuin korostaa omaa erinomaisuuttaan, Grönlund sanoo.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.