MTV Uutislive: Laki ei takaa ravintolahygieniaa

Suomea pidetään yleisesti maana, jossa lähes joka asiaan on oma säädös tai sääntö. MTV Uutiset kysyi aiemmin nettiuutisten lukijoilta, näivettääkö liika holhous yrittämisen, kulttuurin ja kilpailun.

Vastaus oli selvä. Päättäjät ovat vieraantuneet kansasta ja byrokratiaa on aivan liikaa.

MTV:n nettilivessä asiasta keskustelivat Ajatuspaja Liberan tutkimusjohtaja Elina Lepomäki sekä Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri.

Lepomäki on mukana järjestämässä tänään eduskuntatalolla suurta mielenilmausta, joka vastustaa holhousyhteiskuntaa.

– Me koetaan, että nykysuomessa elintila on viety vähän turhan pieneksi.

Sauri on Lepomäen kanssa samaa mieltä, että byrokratiaa voisi olla vähemmänkin, mutta kolikossa on kaksi puolta.

– Keskeinen Suomen kansanterveydellinen ongelmahan on ikään kuin mielihyvän hallinta. Ja yleensä suun kautta otettavien hyödykkeitten hallinta, Sauri naurahtaa.

– Kun siitä aiheutuu pääsääntöisesti verovaroilla katettavia kustannuksia, niin se on jotenkin aika luonnollista, että valtio pyrkii ennaltaehkäisemään näitä ongelmia.


Saurin mukaan tästä johtuen joudutaan säädöskeskusteluun, missä määrin pitäisi täysivaltaisten kansalaisten elämää säädöksillä ohjata, ja missä määrin ei.

Apulaiskaupunginjohtaja vastaa myös kritiikkiin virkamiesten etääntymisestä kansalaisten arjesta.

Sauri muistuttaa MTV Uutislivessä, että nykyään on niin runsaasti uusia vuorovaikutuksen välineitä, että kansalaisten mahdollisuudet pitää yhteyttä päättäjiin ovat hyvät.

– Kuilu hallinnon ja kansan välillä pienentynyt.

Paljon kritiikkiä saa vaikkapa yritys perustaa kahvila tai myydä lähiruokaa kesäkuukausina pakettiautosta. Paperisota lupineen ja sääntöineen on liian suuri. Kiitosta tulee esimerkiksi ravintolapäivästä ja siivouspäivästä. Ilmapiiri on sama ympäri valtakuntaa.

Saurin mukaan ainakin Helsingissä yksi edistysaskel on yritys keskittää kaikki tarvittava paperirumba yhdelle luukulle.

– Nämä ovat lakisääteisiä asioita, joita kaupunki joutuu noudattamaan. Kyllä niistä palautetta tulee, Sauri sanoo.

Lepomäki sanoo suoraan, että liian raskas paperisota ja sääntely estää monien innovatiivisten asioiden perustamisen ja esiinpääsyn.

Lainsäädännöllä ja säännöksillä voidaan taata esimerkiksi työntekijöille riittävät oikeudet, palkka ja esimerkiksi ravintoloissa hygienia, vai voidaanko?

– Sinänsä lainsäädäntö ei takaa hygieniaa. Se on lopulta siitä kiinni, että yrittäjien ja asiakkaiden välillä vallitsee hyvä tahto. Mutta kyllähän tällainen asia hoituu pitkälti kansalaisten ja markkinoiden voimin. Kyllä sellainen paikka, joka ei hoida hygieniaa tai panosta laatuun, ei se pitkään ole olemassa.

Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri muistelee aikaa, jolloin säädöksiä nimenomaan haluttiin kansankin keskuudessa. Nyt on päinvastoin.

– Ilmeisesti vaurastumisen myötä on siirrytty säätelyn purkuun, Sauri sanoo.

– Suomea pidetään reittausten mukaan yhtenä maailman onnistuneimmista yhteiskunnista. Yksi syy on varmasti jonkinlainen säännöstö ja säätely. Täytysi löytää keskitie sääntelyn ja vapauden välillä.

Tutkimusjohtajan mielestä hyvinvointivaltio on se, että huolehditaan niistä, jotka eivät pysty itse sitä tekemään. Muuten itsenäisille ja ajatteleville ihmisille pitäisi sallia enemmän yrittämisen vapauksia ja mahdollisuuksia.

– Ravintolapäivä on hyvä esimerkki siitä, että pieni tuulahdus vapautta sallitaan.

Saurin mukaan tarvitaan ympärillä olevan kulttuurin muutosta, jotta holhousyhteiskunta muuttuisi. Muutoksia ei tapahdu, jos vastakkain ovat vain puhtaasti kysymys säädösten olemassaolosta tai poitumisesta.

Ei tässä taloudellisessa tilanteessa ole kyllä aikaa odotella kulttuurin muuttumista. Pitäisi antaa elinkeinotoiminnalle mahdollisuus kokeilla eri juttuja. Ja maksaa veroja, ehkäpä vähän pienempiä, Lepomäki puolestaan sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat