Mainos

MTV:n toimittaja Kiinan Chengdussa: Yli 2000 jälkijäristystä takana

MTV:n toimittaja Petri Saraste on nyt Kiinan Chengdussa ja raportoi katastrofin keskeltä.

- Maanantai-iltapäivän suuren maanjäristyksen jälkeen jälkijäristyksiä on ollut yli 2000, joista osa on ollut voimakkuudeltaan jopa yli 6 Richterin asteikolla, kertoo Saraste.

6,0-6,9 Richterin asteikolla olevat maanjäristykset lasketaan jo voimakkaiksi, ja ne voivat aiheuttaa tuhoja noin 150 kilometrin säteellä.

- Jälkjäristykset koettelevat ihmisten hermoja täällä. Luulen että se, mikä on ollut sortuakseen, on sortunut jo pääjäristyksessä, mutta ihmiset ovat kokoajan varuillaan, eivätkä uskalla oleskella sisätiloissa.

Saraste kertoo, että vaikka Chengdu ei ole kokenut valtavia aineellisia tuhoja, järistys on vaatinut suur-Chengdun alueella noin tuhat kuolonuhria. Useat pienet kylät ja kaupungit ovat kokeneet suhteellisesti todella mittavia tuhoja.

- Monissa kylissä, joissa on ehkä 10 000 ihmistä, kuolonuhrien määrä on voinut olla jopa 7 000. Mutta täällä kaupungissakin ihmisiä on kuollut, eivätkä eloonjääneet uskalla mennä kadulta koteihinsa. Haastattelin ihmisiä torilla, ja yksikin nainen sanoi, ettei voi mennä kotitaloonsa, koska kalmanhaju on niin kamala.

Tilanne Kiinassa on kuitenkin avustustoimenpiteiden osalta lohdullisempi kuin Sarasteen edellisessä olinpaikassa Myanmarissa.

- Täällä avustusmieliala on paljon korkeammalla, eivätkä sotilaat partioi estämässä avunantoa kuten Myanmarissa. Täällä vapaaehtoiskolonnat liikkuvat ja 50 000 sotilasta on kommennettu avustustoimenpiteisiin. Tosin korviini kantautui juuri ikävä juttu, että neljä laskuvarjojääkäriä menehtyi laskeuduttuaan avustustoimenpiteisiin vaikeaan maastoon tuhoalueella.

Toivoa on niin kauan kun on kateissa olevia

Vaikka onnettomuudesta on jo yli kaksi vuorokautta, vielä on toivoa löytää raunioista eloonjääneitä.

- Vielä päivien kuluttua voi löytyä elossa olevia. Ihminen voi selviytyä uskomattoman pitkään kummallisissa olosuhteissa ja apu on täällä tehokasta.

Saraste kertoo, että Kiinassa tiedotus tapahtumista on nyt avointa ja perusteellista.

- Kun täällä tapahtui viimeksi Maon hallinnon aikana vuonna 1976 tuhoisa maanjäristys, joka vaati lähes 250 000 uhria, tiedotus oli paljon heikompaa. Nyt tämä on kansallinen tragedia, jonka kaikki haluavat yhdessä selvittää mahdollisimman pian.

Sarasteen mukaan koulut ovat tänään kiinni. Koulurakennuksia tarkastetaan, koska järistyksessä useat niistä sortuivat kuin korttitalot. Monet ihmiset pitävät myös vapaapäivän töistä. Suomalaisyrityksissä Chengdussa on jo tänään palattu normaaliin päiväjärjestykseen.

- Suomalaisyritykset, kuten Nokia Siemens Network ja Tieto Enator, eivät ole kärsineet tuhoja täällä. Rakennukset ovat kasassa, korkeintaan vähän rappausta lentänyt seinästä.

Saraste kuitenkin arvioi, että tilanne ei normalisoidu vielä pitkään aikaan, sillä jälkijäristykset voivat kestää viikkoja.

- Olen itse täällä pilvenpiirtäjähotellissa, saa nähdä miten uni tulee illalla silmään.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.