MTV:n selvitys: Tuomareilla vain vähän sidonnaisuuksia

Suomalaisilla tuomareilla ei ole kovinkaan paljoa sidonnaisuuksia, selviää oikeusministeriöön kootuista tuomarien sidonnaisuusilmoituksista. Kahdeksastasadasta tuomarista kolmesataa ilmoitti sidonnaisuudesta, mutta valtaosa niistä on vähämerkityksisiä. Yritysten kanssa tekemisissä on kuitenkin yli 30 tuomaria ja kymmenen on mukana politiikassa.

Oikeus

Tuomareiden sidonnaisuustiedot selvisivät, kun MTV:n uutiset tutki oikeusministeriön keräämät ilmoitukset. Viime maaliskuussa voimaan astunut laki tuomarien nimittämisestä velvoitti tuomarit antamaan samanlaiset sidonnaisuusilmoitukset kuin mitä valtion korkeimmat virkamiehet antavat. Ilmoitukset piti antaa kuuden kuukauden kuluessa. Tuo aika päättyi syyskuun alussa.

-Tietojen keruu liittyy tuomarien nimittämisjärjestelmän uudistamiseen. Tällä tietysti tavoitellaan yleisen uskottavuuden ja luotettavuuden saavuttamista tuomarikuntaan nähden. Tavoitteena on tietynlainen läpinäkyvyys, sanoo hallitusneuvos Heikki Liljeroos oikeusministeriöstä.

Oikeusministeriössä tuomarien ilmoituksia ei ole ehditty käydä läpi kunnolla. Tarkoituksena on kuitenkin muodostaa niistä rekisteri.
-Tilanne on meillekin uusi. Tarkoituksena on käyttää tietoja tuomarien nimityksissä. Silloin harkitaan onko sivutoimilla merkitystä.

MTV:n uutisten tekemän selvityksen mukaan valtaosa sidonnaisuuksista liittyi hyvin vähänmerkityksisiin asioihin. Usea sidonnaisuuksista ilmoittanut tuomari kertoi esimerkiksi olevansa oman taloyhtiönsä hallituksessa jäsenenä tai tilintarkastajana. Samanlaisina merkityksettöminä sidonnaisuuksina voidaan pitää esimerkiksi musiikki- tai metsästysyhdistysten johtotehtäviä.

Merkittäviäkin sidonnaisuuksia kuitenkin löytyi. Esimerkiksi 25:llä tuomarilla on linkki yritykseen useimmiten sen hallituksen jäsenen tehtävän kautta. Muutamalla oli oma yritys, jonka kautta harjoitetaan lainopillista neuvontaa tai arvopaperikauppaa. Juridisten neuvojen antaminen saa Liljeroosin pohtimaan:
-Näissä olemme rajatapausten äärellä. Onko sopivaa vai eikö ole? Tiettyjä ongelmia siinä saattaa olla.

Pankkikytkös löytyi kymmeneltä tuomarilta. Neljä toimi Meritan konttorin valvojina. Säästöpankkeihin oli linkki viidellä ja Osuuspankkiin yhdellä. Liljeroos ei näe pankkikytkyissä mahdottomia ongelmia.
-Normaali yhteiskunnallinen elämä pitää olla sallittua. Esteellisyystilanteet ratkaistaan oikeudenkäymiskaaren sääntöjen perusteella jokaisessa yksittäistapauksessa erikseen.

Selvää on se, että Meritan konttorin valvojana toimiva tuomari ei voi ratkaista oikeusjuttua, jossa Merita on osapuolena.

Vain kuudella välimiestehtäviä

Välimiestehtäviä hoiti oman ilmoituksensa mukaan vain kuusi tuomaria. Aikaisemmin tuomareita on arvosteltu tästä, koska rahakkaista välimiestehtävistä saattaa muodostua sidonnaisuuksia tuomarin ja palkkion maksavien yritysten välille. Nykyisin tuomarit tekevät välimiesoikeuksissa vain puheenjohtajien tehtäviä, jotta kytkyjä yrityksiin ei syntyisi.

Erilaisten säätiöiden hallituksissa on 20 tuomaria. Tässä yhteiskunnallinen asema näyttää merkitsevän: mitä korkeampi tuomarin asema oli, sitä enemmän näitä tehtäviä oli. Politiikkaan on sidoksissa kymmenen tuomaria. Kunnanvaltuustoissa heitä on kahdeksan. Muiden linkit tulevat puolueiden tilintarkastustehtävien kautta. Muissa kunnallisissa tehtävissä, lähinnä eri lautakunnissa on 12 tuomaria.

Sivutoimia noin 50:llä

Oikeussalin pihapuolella

Sivutoimia on noin 50 tuomarilla - osalla usempia. Käytännössä ne ovat opetustehtäviä yliopistoissa ja erilaisten lautakuntien jäsenyyksiä. Esimerkkeinä näistä lautakunnista ovat urheilijoiden oikeusturvalautakunta, arvopaperipörssin kurinpitolautakunta, kuluttajavalituslautakunta, kutsuntalautakunta, merimiesten kurinpitolautakunta, vakuutuslautakunta, lääkevahinkolautakunta ja rikoksen torjunnan neuvottelukunta. Pari tuomaria teki sivutöinä myös piirisovittelijan tehtäviä.

Näihin sivutoimiin tuomari joutuu hakemaan luvan. Liljeroosin mukaan sivutoimet ratkaistaan esimerkiksi käräjätuomareiden osalta hovioikeuksissa. Linjat siitä mikä on sopivaa ja mikä ei vedetään oikeuslaitoksessa. Oikeusministeriö ei aio puuttua olemassa oleviin sivutoimiin.
-Se on juuri esimerkiksi käräjätuomareiden osalta hovioikeuksien asia puuttua näihin.

Puolenkymmentä "napamiestäkin" löytyy

Sidonnaisuusilmoitusten mukaan Suomessa on puolenkymmentä sellaista käräjätuomaria, joille on kerääntynyt merkittäviä toimia. Tällainen on esimerkiksi hämeenlinnalainen käräjätuomari Harri Lintumäki, joka on kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, paikallisen kiekkoseuran HPK:n hallituksen puheenjohtaja sekä myös SM-liigan hallituksen jäsen.

Lintumäki ei koe kytkentöjään ongelmallisiksi.
-Ehdottomasti en. Jos käsitellään HPK:n tai kaupungin asioita, niin niiden suhteen olen jäävi. Muuten tällainen vapaa kansalaistoiminta tai yhteiskunnallinen toiminta antavat kokonaisnäkemystä, josta on ehdottomasti hyötyä myös tuomioistuimen ratkaisutoiminnassa.

Useita merkittäviä luottamustoimia löytyy myös helsinkiläiseltä Markku Pohjolalta, joka on entinen kansanedustaja. Pohjola on myös Vihdin kunnallisvaltuustossa. Lahtelainen Juhani Kivihalme puolestaan on hallituksen varapuheenjohtaja Lahden Energia Oy:ssä, Lahden Lämpövoimala Oy:ssä, Salpakankaan Lämpö Oy:ssä, Lahden seudun puhelin Oy:ssä ja Kiekkoreippaan tuki ry:ssä. Kivihalme ei ole kaupunginvaltuustossa, mutta hän on valtuuston urheilukerhon tilintarkastaja.

Sidonnaisuusilmoituksiin kuuluu myös taloudellisia omistuksia selvittävä osa, mutta ne ovat salaisia. Julkiset asiakirjat ovat kenen tahansa luettavissa oikeusministeriössä.

Oikeusministeriö tyytyväinen

Liljeroos ei ole yllättynyt siitä, että sidonnaisuuksia on varsin vähän.
-Se ei yllättänyt. Näistä sivutoimista on puhuttu paljon, mutta lähinnä yksittäistapausten kautta. Tuomarikunnalla ei keskimääräisesti ottaen ole aikaa tai mahdollisuutta sivutoimiin.Tuomarin tehtävä on päätoimista työtä.

Liljeroos pitää hyvänä, että tuomarit pääasiassa keskittyvät virkatehtävien hoitamiseen.
-Toisaalta tietenkin tuomareita on moitittu vieraantumisesta normaalista elämästä. Toki tavallinen yhteiskunnallinen toiminta ja harrastustoiminta pitää olla sallittua tuomarillekin.

Liljeroos arvelee, että ajan henki on sellainen, että tuomareista on ehkä tullut korostuneenkin varovaisia. Tämä näkyy myös erään naistuomarin vastauksesta. Hän kertoo sidonnaisuusilmoituksissa antavansa sukulaisille ja tuttaville lainopillisia neuvoja, ja tekevänsä heille testamentteja, avioehtosopimuksia ja pieniä pesien selvityksiä. Naistuomari kuitenkin jatkaa: "Jos suinkin kehtaan, torjun nämäkin pyynnöt. En koskaan huoli korvausta suorittamistani tehtävistä."
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat