Mainos

MTV:n nettikysymys: Elinkautinen liian lievä rangaistus

Porvoon ampumistapaus on tuonut julkisuuteen keskustelun siitä, armahdetaanko elinkautisvangit liian helposti. Porvoon McDonald's:in drive-in-kaistalla sattuneesta surmatyöstä epäilty mies vapautettiin viime joulukuussa elinkautistuomiostaan, jota hän istui vaimonsa surmasta sekä kahdesta tapon yrityksestä.

Elinkautistuomion saaneet vangit armahdetaan Suomessa keskimäärin kolmentoista vuoden jälkeen. MTV uutisten nettikysymykseen vastanneista 97,7 prosenttia (1458 henkilöä) on sitä mieltä, että tuomiota tulisi istua nykyistä pidempään.

Päällimmäisenä tuomion pidentämistä perustellaan sillä, että elinkautinen pitäisi ottaa kirjaimellisesti:

- Elinkautinen on elinkautinen eikä muutama hassu vuosi, kommentoi Tarja.

Mikko ottaisi mallia kansainvälisistä oikeuskäytännöistä:

- Miksi ylipäätänsä Suomessa maksimivankeusrangaistus on noin 15 vuotta? Monessa maassa on toimiva tapa, jossa jokaisen rangaistuksen vankeusmäärä lisätään suoraan toisiinsa vähentelemättä. Tässä tapauksessa saattaa törkeimmissä tapauksissa vankeusrangaistus olla satoja vuosia eli rikollinen enää elävänä lähde vankilasta, hän sanoo.

Myös nimimerkki James kannattaa sitä, että rangaistuksista saadut vankeusvuodet laskettaisiin yhteen. Hän ihmettelee myös sitä, että monista muista rikoksista tuomitaan Suomessa kovemmin:

- Jos omaisuusrikoksista saa jo useita vuosia vankilaa, niin kyllä henkirikoksista pitää saada paljon paljon enemmän, James sanoo.

Osa vastaajista sallisi vankien anoa armahdusta tuomioonsa myöhemmin, esimerkiksi 25 vuoden päästä lusimisen alkamisesta.

Ne vastaajat, joiden mielestä elinkautistuomiosta pääsyä ei tarvitse pidentää, perustelevat systeemin toimivan jo nykyisellään.

Nettikysymykseen vastasi yhteensä 1492 henkilöä. Keskustelua aiheesta käydään myös MTV uutisten Facebook-sivuilla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.