Mainos

MTV:n nettikysely: Uusille ydinvoimaloille ei tarvetta

Suomalaiset eivät näytä lämpenevän valtionyhtiöistä vastaavan ministerin Jyri Häkämiehen (kok.) ehdotukselle rakentaa Suomeen kolme uutta ydinvoimalaa.

MTV:n uutisten nettikyselyssä 63,7 prosenttia vastaajista ei pidä uusia ydinvoimaloita tarpeellisina. Niiden kannalla puolestaan on 36,3 prosenttia vastaajista. Vastauksia kyselyyn tuli 2943 kappaletta.

Kielteistä kantaa vastaajat perustelevat muun muassa sillä, että eivät halua jättää ydinjätettä seuraavien sukupolvien ongelmaksi.

- Ei lisää ydinpommeja, vaan lisäenergia uusiutuvilla luonnonvaroilla, sanoo nimimerkki Evp.

- Eiköhän yritetä löytää turvallisempia ja ongelmattomampia vaihtoehtoja. Otetaan huomioon tuleva sukupolvi, etteivät ole naimisissa pahasti meidän jälkeemme jättämiemme ongelmajätteiden kanssa, vetoaa puolestaan Pirpana.

Kielteistä kantaa nostattavat myös ajatukset kulutuksen vähenemisestä ja talouden taantumasta.

- Kun maailman pitäisi ottaa nyt opiksi se, että kun siihen jatkuvaan ja suurelta osin täysin tarpeettomaan kulutukseen ei enää palattaisi, niin mihin tarvitaan lisää sähköä. Mie vaan kysyn? ihmettelee nimimerkki Mää en tajua tuota.

- Sähkönkulutus laskee kaiken aikaa. Se aivo- ja talouskapasiteetti, mikä kuluu ydinenergian kanssa tuhratessa, pitää suunnata vaihtoehtoisten energiamuotojen kehittämiseen ja energian säästön edistämiseen. Ydinenergia on syvältä pimeästä menneisyydestä. Sen valtavat ja lähes ikuiset riskit ja ongelmat tunnetaan. Esimerkkeinä Tshernobyl ja Olkiluoto 3, muistuttaa Kätkäläinen.

- Kun tässä on teollisuudellakin lama, ei uusia voimaloitakaan tarvita. Pitää säästää myöskin turhassa valtiollisessa rakentamisessa, kirjoittaa puolestaan Tarja.

Kannattajat: Ydinvoima puhtain energiamuoto

Myönteisesti kolmeen uuteen ydinvoimalaan suhtautuvat vastaajat muistuttavat ydinvoiman puhtaudesta.

- Ydinvoima on tällä hetkellä tehokkain ja puhtain energiamuoto, ja tulevaisuudessa sadan vuoden aikana saamme halvalla kuljetettua ydinjätteen avaruuteen. Ydinfuusio reaktorin ratkaisu on vain ajan kysymys, jolloin jätteistä päästään kokonaan eroon, visioi nimimerkki Espoo.

Useammalla ydinvoimalalla haluttaisiin myös päästää eroon riippuvuudesta energia-asioissa.

- Suomi ja muu Eurooppa eivät saa olla riippuvaisia venäläisestä energiasta. Suomi joka suhteessa omavaraiseksi, vetoaa Itsenäinen.

- Suomen lähialueille Venäjä mukaan lukien on tulossa useita ydinvoimalaitoksia joka tapauksessa. Parempi se on itse hoitaa kuin venäläisellä myllyllä, sanoo nimimerkki Realismia esiin.

Monet vastaajat muistuttavat, että Suomi voisi myös myydä uusien ydinvoimaloiden tuottamaa sähköä. Nimimerkki Järkevä pitää esillä lisäksi turvallisuutta.

- Nykyiset voimalat vanhenevat. Tuontisähkö, jonka venäläiset tekevät huonoilla ydinvoimaloilla, pitää korvata. Kioton sopimus edellyttää, että hiilivoima korvataan eli sekin vaatii ydinvoimalan, Järkevä kirjoittaa.

Lue myös:

(19.03.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.