Mainos

MTV:n nettikysely: Suomalaiset tyrmistyivät eläkeiän nostosta

Suomalaiset ovat tyrmistyneitä hallituksen päätöksestä nostaa vanhuuseläkkeen alaraja 65 vuoteen.

MTV:n nettikyselyssä 77,5 prosenttia vastaajista ei hyväksy eläkeiän nostamista. Kyselyyn vastanneet ihmettelevät etenkin sitä, mistä työpaikkoja löytyisi pidennetylle työuralle.

– 50 vuotta täyttääneetkin ovat työelämässä jo aikoja sitten katsottu liian vanhoiksi niin eikö ennemmin vastaisi tarkoitustaan alentaa eläkeikä vaikkapa 60 vuoteen, ihmettelee nimimerkki Aku-Aku.

– Aikomus oli jäädä osaaikaeläkkeelle 3,5 vuoden päästä senkin nostivat 60 vuoteen. Eli se siitää haaveesta. Tulloin olisi kulunut 40 vuotta kuljetusalla ollut. Olis nuoremmille avautunut työpaikka minun kohdalta, huomauttaa nimimerkki Make 54.

Vastaajat kysyvät myös, kuinka hallitus on ajatellut ihmisten jaksavan työelämässä nykyistä pidempään.

– Tällä tahdilla työelämän kuohuissa ei ole toivoakaan että immeiset jaksavat edes 60v. asti. Kaikista ammattiryhmistä kuulee jatkuvasti kuinka 40v. ovat aivan loppu. Hallituksen epätoivoisia vetoja, herätkää todellisuuteen, kommentoi nimimerkki Että näin.

– Kampaajana ammatiltani olen ja mietin että meneekö tässä sakset kädessä suoraan mullan alle? Aiemmin jo havahduin siihen kun olen tätä työtä tehnyt 17 vuotiaasta lähtien nyt 42 vuotias ja nivelet kuluneet. Jäljellä vielä pitkä rupeama. Milloin sitten nautitaanvapaasta, kysyy nimimerkki Elämä.

– Nyt vasta 52 vuotiaana 34 vuotta fyysistä pakerrusta takana. Tosin ei taida terveys kestää 65 vuoteen asti näitä hommia, joten taitaa sairauseläke tai kuolema "pelastaa" aiemmin. Ei vanhat jaksa niin kuin Vanhaset, huomauttaa nimimerkki Ratta.

Eläkeiän noston syyt epäilyttävät

Nimimerkki Nörtti listaa, miksi hallituksen päätös tuntuu älyttömältä.

– 1. Parhaillaan kaikki yksityisissä firmoissa töissä olevat yli 55 -vuotiaat sanotaan irti. 2. Työpaikkojen kokonaismäärä laskee Suomessa seuraavan 20 vuoden aikana - ei siis tule yhtään työpaikkaa lisää. 3. Poliitiköt ovat täysin pöllöjä, kun eivät ymmärrä, että jo nyt eläkkeelle jäädään eri syistä keskimäärin 59 –vuotiaana. 4. Tarkoitus on siis siirtää eläkeläiset työttömyyskortistoon, koska se on halvempaa kuin eläkkeen maksu.

Nimierkki Wildgoose huomauttaa, että osa työntekijöistä voi eläköityä muita työntekijäryhmiä aiemmin. Wildgoosen mukaan sotilaat eläköityvät jo 50-55–vuotiaina.

- Nykykaavan mukaan heillä olisi työuraa jäljellä vielä 10-15 vuotta. Kuitenkin valtaosa heistä työskentelee ihan normaaleissa työtehtävissä kuten mm. toimistotehtävät, kuljetustehtävät jne. Nostettiinhan palomiestenkin eläkeikä huomattavasti ylöspäin ja he tekevät paljon vaativampaa työtä kuin sotilaat. Ei muuta kuin sotilaidenkin eläkeikä ylös samalle tasolle kuin muillakin henkilöillä on eikä mitään erivapauksia, vaatii Wildgoose.

"Pari vuotta sinne tänne"

MTV:n nettikyselyssä 22,5 prosenttia puolsi hallituksen kantaa.

– Laiskottelulle on tultava piste, jos ei vapaaehtoisesti niin pakolla sitten, vaatii nimimerkki Hooka.

– En suostu, en suostu, mitä ne oikeen valittavat. Kyllähän Suomessa työntekijöitä tarvitaan. Onko sillä iällä nii väliä, pari vuotta sinne tai tänne. Hittolainen sanon minä, kommentoi nimimerkki No justiinsa.

Hallitus päätti tiistaina politiikkariihessä, että eläkkeen alarajaa nostetaan 63 vuodesta 65 vuoteen vuodesta 2011 alkaen. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan eläkeiän alarajan noston tavoitteena on työurien pidentäminen.

MTV:n nettikyselyyn vastasi 3417 henkilöä.

(MTV3)

Lue myös:

(24.2.)

(25.2)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.