Mainos

MTV:n kysely: Suomen kannattaa pyrkiä Ukrainan kriisin rauhanvälittäjäksi

Suomalaisten mielestä on Suomen etujen mukaista yrittää toimia Ukrainan krisiissä rauhanvälittäjänä, kertoo MTV Uutisten kysely.

MTV Uutisten teettämässä kyselyssä kaksi kolmesta vastaajasta oli suopea Suomen asemalle rauhanvälittäjänä. Koulutustaustan perusteella myönteisyyttä oli eniten korkeasti koulutettujen joukossa, joista kolme neljäsosaa vastasi kysymykseen rauhanvälittäjyydestä myöntävästi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin 15. elokuuta Venäjän Sotshissa. Niinistö itse kiisti tavoittelevansa virallisen rauhanvälittäjän roolia kriisissä. Hän kertoi saaneensa Euroopasta eri tahoilta aloitteen, että Suomi voisi toimia omalta osaltaan Ukrainan kriisin ratkaisemisen hyväksi.

Niinistön mukaan tapaamisen tarkoitus oli yrittää luoda avoin keskusteluyhteys Venäjään ja luoda edellytyksiä konfliktin rauhanomaiselle ratkaisulle. MTV Uutisen kyselyssä kysyttiinkin, onko tapaamisella vaikutusta konfliktin ratkaisemiseksi.

"Tapaamisen vaikutukset pienet"

Kaksi kolmesta vastaajasta piti tapaamisen vaikutuksia melko pieninä tai olemattomina. Yksi neljästä puolestaan arveli, että tapaamisella olisi suuri vaikutus kriisin ratkaisemiseen.

Optimistisimpia vastaajista olivat 55–64-vuotiaat, joista 40 prosenttia arvioi, että tapaamisella oli melko tai erittäin suuri vaikutus. Nuoret 18–24-vuotiaat taas suhtautuivat tapaamisen vaikutuksiin pessimistisimmin, sillä heistä lähes neljä viidestä arveli tapaamisen vaikuttaneen vain vähän tai ei ollenkaan kriisin ratkaisemiseksi.

Valtionjohdolle hyvä arvosana

Suomen valtionjohto kokonaisuutena saa silti edelleen hyvän arvosanan toiminnastaan Ukrainan kriisin suhteen. Kaksi kolmasosaa vastaajista katsoo, että Suomi on reagoinut Venäjän toimiin sopivalla tavalla. Osuus oli lähes samansuuruinen maaliskuussa tehdyssä aiemmassa kyselyssä.

Reilu enemmistö vastaajista näki Putinin uskottavuuden kärsineen kriisin vuoksi. Lähes 60 prosenttia katsoi, että Putinin uskottavuus on kärsinyt paljon ja noin 30 prosenttia oli sitä mieltä, että se on heikentynyt jonkin verran.

70 prosenttia sanoi, että kriisi on muuttanut heidän käsitystään Putinista huonompaan suuntaan.

MTV Uutisten mielipidetiedustelu tehtiin 19.–22.8.2014. Siihen vastasi 1 529 henkilöä. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Tutkimus toteutettiin verkkopaneelissa. Virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV Uutisten toimeksiannosta Think If Laboratories Oy.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.