Mainos

MTV:n kysely: SDP:n alamäki jatkuu

Keskustan ja kokoomuksen kannatus on tuoreimman mielipidemittauksen mukaan nyt tasoissa. SDP:n kannatus on sen sijaan selvästi laskussa.

Puolitoista kuukautta hallitusvaltaa ei ole romahduttanut porvaripuolueiden kannatusta. Eduskuntavaaleista kokoomus on pystynyt nostamaan suosiotaan entisestään ja keskusta ja kokoomus ovat nyt tasoissa.

MTV:n uutisten Research Internationalilla teettämän kyselyn mukaan keskustaa äänestäsi nyt 23,4 ja kokoomusta 23,3 prosenttia äänioikeutetuista.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma uskoo, että puolen vuoden viiveellä arki koittaa myös porvaripuolueille ja kannatus romahtaa.

- Se vastaa sitä, mitä yleensä vaalien jälkeen tapahtuu eli vaalien voittajat saavat tällaisen peräaallon, joka hyödyttää heitä. Sitten kun hallituksen työ alkaa, politiikka ratkaisee miten kannatus tulee kehittymään, Heinäluoma ennustaa.

SDP:n kannatus ennätysalhaalla

SDP:n oma kannatus ei sen sijaan osoita piristymisen merkkejä vaan se on tällä hetkellä 20,8 prosenttia.

Research Internationalin mittauksissa SDP:n suosio ei ole koskaan ollut näin alhaalla. SDP:n alamäki on ollut johdonmukainen ja alkoi samaan aikaan kuin virallinen vaalikampanja.

Yhtä johdonmukaisesti kokoomus on lähestynyt keskustaa. SDP:n puheenjohtaja uskoo kuitenkin, että porvaripuolueiden kannatukselle käy kuten Ruotsissa eli se romahtaa pienellä viiveellä.

- Uskon, että Suomessakin on sama kehityssuunta. Siihen menee kuitenkin hiukan kauemmin aikaa, koska täällä hallituksen ministerit eivät ole sentään joutunut vielä eroamaan, Heinäluoma toteaa.

Hallitusta onkin jo syytetty vaalilupausten unohtamisesta. Tikun nokkaan on nostettu erityisesti lupaukset sairaanhoitajien palkankorotuksista. Oppositiojohtaja arvioi, ettei kova kritiikki ole vielä purrut.

- Muutokset ovat hitaita. Uskon, että runsas puoli vuotta varmaan mennään näillä vaalien aikaan syntyneillä ajatuksella ja sen jälkeen hallituspuolueiden toiminta ratkaisee hallituspuolueiden kannatuksen, Heinäluoma sanoo.

Muiden puolueiden kannatusmuutokset eivät ole suuria. Vihreiden kannatus on kuitenkin noussut ohi vasemmistoliiton ja myös perussuomalaisten suosion kasvu jatkuu.

Kolmen suuren jälkeen tulevat siis vihreät 9,6 prosentin ja vasemmistoliitto 9,0 prosentin kannatuksella. Kristillisdemokraattien kannatus on nyt 5,0, perussuomalaisten 4,4 ja RKP:n 4,1 prosenttia.

Viimeisen kahden viikon aikana tehtyyn tutkimukseen haastateltiin lähes 1500 henkilöä. Kyselyn virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

(MTV3)

Kommentti aiheesta Timo Haapalan blogissa MTV-gallup: SDP vajoaa yhä

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.