Mainos

MTV:n kysely: Puolueiden kenttäväki eri mieltä ydinvoimasta

Hallituspuoluiden keskustan ja kokoomuksen kenttäväki on eri mieltä rakennettavien ydinvoimaloiden määrästä. MTV:n uutiset kysyi kolmen suurimman puolueen kenttäväeltä, millainen ratkaisu hallituksen pitäisi tehdä lisäydinvoiman rakentamisen suhteen.

Kokoomuksen kenttäväestä suurin osa on kahden uuden ydinvoimalan kannalla. Joka kymmenes vastaaja olisi valmis jopa kolmen uuden ydinvoimalan rakentamiseen.

- Minusta tuntuu, että ainakin se kaksi voisi olla tällä hetkellä ja pitkälläkin tähtäimellä aika hyvä, sanoo piirihallituksen jäsen Nyky Vanhanen Etelä-Karjalan Kokoomuksesta.

- Minun mielestäni jopa koko ydinvoimalakonseptin voisi vapauttaa kilpailulle kokonaan. Jos halutaan pysyä nykyisessä tilanteessa, kyllä kaksi ydinvoimalaa meille tänne ainakin mahtuisi, kommentoi piirihallituksen jäsen Ville Meskus Pohjois-Pohjanmaan Kokoomuksesta.

- Se on ympäristöystävällistä ja meidän omavaraisuus on tärkeä asia, täsmentää piirihallituksen jäsen Kristiina Mustakallio Uudenmaan Kokoomuksesta.

Keskusta valmis enintään yhteen

Päähallituspuolue keskustan kenttäväki on täysin eri linjoilla. Joka viides ei haluaisi uutta ydinvoimalaa rakennettavan ollenkaan. Puolet vastaajista on yhden uuden ydinvoimalan kannalla.

- Yksi uusi ydinvoimala on aluksi riittävästi. Kun nyt saisivat tämän vanhankin ensin valmiiksi, miettii piiritoimikunnan jäsen Mikko Savola Etelä-Pohjanmaan Keskustasta.

- Ydinvoimaloissa on oma vaaransa, ettei tule katastrofitilanteita, muistuttaa piiritoimikunnan jäsen Teuvo Karjalainen Pohjois-Karjalan Keskustasta.

- Tavallaan se on puhdasta, mutta se saaste, mitä siitä tulee, on iso ongelma. Kyllä vielä miettisin muita energiavaihtoehtoja, sanoo piiritoimikunnan jäsen Sari-Marja Piiroinen Helsingin Keskustasta.

Pekkarinen tymää kokoomusväen

Keskustalainen elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen tyrmää kokoomusväen haaveet kolmesta uudesta ydinvoimalasta.

- Se ei ole teknisestikään likimainkaan mahdollista rakentaa samaan aikaan kolmea uutta ydinvoimalaa. Kaksikin on teknisesti äärimmäisen vaikeaa, Pekkarinen sanoo.

Pekkarisen mukaan uuden ydinvoiman tarve on 1000-2000 MW. Tämä tarkoittaa käytännössä yhtä tai kahta uutta ydinvoimalaa, sillä vertailun vuoksi Olkiluotoon tällä hetkellä rakenteilla oleva Suomen viides ydinvoimala on valmistuessaan sähköteholtaan 1600 MW. Se on samalla maailman suurin yksikkö.

Demarit varovaisia

Oppositiopuolue SDP:n kenttäväki suhtautuu varovaisimmin ydinvoimaan. Joka neljäs vastaajista ei haluaisi ollenkaan uutta ydinvoimalaa. Reilu kolmasosa vastaajista on yhden uuden ydinvoimalan kannalla.

- Pitäisi löytää sähkön säästämisen muita keinoja ennemmin kuin lähteä rakentamaan uutta vaan sillä periaatteella, että tuhlataan ja tuhlataan, sanoo piirihallituksen jäsen Ulla Appelroth Hämeen SDP:stä.

Kysely lähettiin yhteensä yli seitsemällesadalle kokoomuksen ja demareitten piirihallitusten ja keskustan piiritoimikuntien edustajalle. Kokoomuksen vastausprosentti oli 75, demareiden 74 ja keskustan 64.

Katso Mari Haaviston juttu (Kymmenen uutiset 3.5.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.