Mainos

MTV:n kysely: Polttoaineiden hinnannousu saa kaasujalan hyytymään

Kuva: tome213 / stock.xhcng

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta on kohonnut tuntuvasti viime aikoina. Kun sekä bensiinin että dieselin hinnat keikkuvat puolentoista euron tienoilla, on monen tavallisen palkansaajan mietittävä tarkkaan, mihin autoa käyttää.

MTV:n nettikysely kysyi viikonloppuna, vaikuttaako bensan/dieselin hinnan kallistuminen jo autoiluusi. Kyselyyn otti osaa lähes 4000 vastaajaa, ja heistä 70 prosenttia vastasi, että polttoaineiden kova hinta vaikuttaa heidän autoiluunsa vähentävästi.

Nimimerkki "mummeli" ei pakottavista syistä voi bensan hinnan mukaan tanssia. "Bussit eivät kulje meillä päin ja kauppaan on yli 20 km."

"Ilpon" autoiluun polttoaineiden hinnat sen sijaan vaikuttavat. "En tankkaa Neste- tai Shell-asemilla, yritän vaikuttaa monopoliin. Jos kaikki tekisivät näin, hinnat putoaisivat. Autoilun vähentäminen kuuluu myös asiaan."

Nimimerkki "pinna kireellä" vaatii verotukseen oikeudenmukaisuutta. "Miten kehä 3:n ulkopuolella mihinkään mennään tai mitään tehdään ilman omaa autoa? Soisi pylvästalolla kohdennettavan verotusta vähän oikeudenmukaisemmin: Helsingissä autoilu voi olla huvitus, maalla se on välttämättömyys."

"James" ei tervehdi myöskään ilolla polttoaineiden hinnannousua. "Olen vammaisen lapseni omaishoitaja eikä bensan kallistuminen kun vaikuta sairaalakäyntitarpeisiin tai terapioihin. Nyt siis ajellaan suurella menoerällä ja maksellaan pienellä omaishoidontuella."

"Pappa betalar" on sitä mieltä, että hinta voisi olla vieläkin korkeampi. "Bensa voisi maksaa enemmänkin. Ainakin autojen määrästä päätellen joku muu - pappa tai firma - betalar bensin.

"Äiti" on päättänyt luopua koko kaarasta polttoaineiden hinnannousun myötä. "Kaikki on kallistunut ja on ollut pakko luopua autosta, joka on hyvä asia. Ennen jäi liikunta vähiin."

Nimimerkki "absolutisti" luopuu mieluummin väkijuomista kuin bensiinistä. "Litra kaljaa maksaa vielä enemmän kuin litra bensaa."

"Köyhä" aikoo jättää autoilun. "Joudun pian irtisanoutumaan työstäni koska bensa vie niin suuren osan päivän palkasta. Suomea ei aja lamaan asuntokupla, vaan tavallisen elämisen huikea kallistuminen."

Nimimerkki "häkäpönttö" tiivistää monen tunnot: "Rupiaa olemahan kovan luokan ryöstämistä."

Diesel nyt maailmanmarkkinoilla kalliimpaa kuin bensiini

Bensan hinta on lähes koko vuoden ollut 1,42 euroa, mutta viime kuussa se on noussut lähemmäs 1,50 euroa litralta. Dieselistä on joutunut vielä alkuvuodesta pulittamaan 1,25 euroa litralta, mutta viime kuussa sen hinta pompsahti peräti 1,36 euroon. Kyseessä on sinänsä poikkeuksellinen tilanne, että diesel on tällä hetkellä kalliimpaa kuin bensiini.

Jos Suomessa ei olisi veroja, diesel maksaisi lähes 15 senttiä enemmän litralta kuin bensiini. Suomessa verotus kuitenkin tasoittaa tilannetta, koska bensiini on raskaammin verotettua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.