Mainos

MTV:n kysely: Heinäluomaa ei haluta demariryhmän johtoon

SDP:n entistä puheenjohtajaa, kansanedustaja Eero Heinäluomaa ei haluta SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi, kertoo MTV:n uutisten SDP:n ryhmälle tekemä kysely. 45 kansanedustajan ryhmästä peräti 19 haluaa nykyisen ryhmäpuheenjohtajan Tarja Filatovin jatkavan tehtävässään. Heinäluomaa kannattaa MTV:n kyselyssä vain 3 edustajaa. 17 edustajaa ei halunnut ottaa kantaa asiaan ja 6 edustajaa ei tavoitettu.

Filatovin kannattajat ovat kyselyssä sitä mieltä, että hän on osaava, asiantunteva ja tasapuolinen. puheenjohtajan vaihdon kautta parempaan tulokseen pääsemiseen ei usko kovinkaan moni. Filatovin kannattajista usea ei usko, että asia menee edes äänestykseen.

Heinäluoman kannattajat uskovat suosikkiinsa. Hänet haluttaisiin puheenjohtajaksi mikäli hän ei lähde EU-vaaleihin.

SDP:n eduskuntaryhmän sisällä osa edustajista on jo parin kuukauden ajan yrittänyt vaivihkaa juntata Heinäluomaa ryhmän puheenjohtajaksi, koska Tarja Filatovia on pidetty liian näkymättömänä nykyisessä roolissaan. Heinäluoma on ollut puheenjohtajan tehtävät jätettyään näkyvin SDP:n edustaja mm. istuntosalin talouskeskusteluissa. Myös kansanedustaja Antti Kalliomäkeä on pidetty yhtenä mahdollisena ehdokkaana ryhmäpuheenjohtajaksi, mutta hän on torjunut ehdokkuutensa.

Urpilaisen puolesta

MTV:n kyselyyn vastanneet edustajat pelkäävät, että Heinäluoman valinta olisi näpäytys puheenjohtaja Jutta Urpilaiselle, koska Heinäluoma saattaisi jättää Urpilaisen varjoonsa. Urpilainen kertoi perjantaina MTV:n uutisille, että hän ei ota kantaa eduskuntaryhmän johtajavalintoihin.

Osalle julkisuuteen noussut puheejohtajakeskustelu on tullut yllätyksenä.

- Minä olen kyllä ihmetellyt tätä keskustelua, koska en ole huomannut mitään laajaa liikehdintää Filatovin vaihtamiseksi. Täytyy tässä varmaan uskoa alkusyntyyn, että niitä vain syntyy näitä keskusteluja, ehkä varmaan siellä politiikan kabineteissa, kansanedustaja Liisa Jaakonsaari kommentoi tilannetta.

- Vähän varoittaisin sellaisesta Saksan taudista, että kuvitellaan, että sosialidemokratian uusi idea löytyy siitä, että aina vaihdetaan johtajaa, Jaakonsaari sanoo.

Vähäinen kannatus ryhmäpuheenjohtajaksi kannustanee Heinäluomaa lähtemään SDP:n EU-vaaliehdokkaaksi. Heinäluoma on luvannut kertoa kantansa EU-ehdokkuuteensa ensi viikolla. SDP:n puoluehallitus käsittelee EU-ehdokasasettelua torstaiaamuna.

SDP:n eduskuntaryhmän johtajavalinnat tehdään 3. helmikuuta, kun eduskunta palaa joulutauoltaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.