MTV:n kirjeenvaihtaja: Ukrainan valtaama Slovjansk on autio

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste on saapunut ensimmäisenä länsimaalaisena toimittajana Slovjanskin keskustaan.

Paikalla on myös ukrainalainen toimittaja ja valokuvaaja.

Saraste kertoo, että Ukrainan kansalliskaartin sotilaat käyvät parhaillaan taloja läpi tarkistaakseen, piilotteleeko missään separatisteja.

– Jos täällä joku piilottelee, niin varmaan siviilivaatteissa ja luultavasti kaupungin ulkopuolella, ei ehkä täällä kaupungin sisällä, Saraste sanoo.

– Sotilaat kuitenkin käyvät läpi hyvin tarkkaan kaikki korttelit

Saraste ei ole kuullut enää ammuskelua. Kaupungissa on rauhallista ja autiota. Sarasteen mukaan paikalta on paennut bussilasteittain ihmisiä.

Saraste arvioi, että yli 100 000 asukkaan kaupungissa on jäljellä enää muutamia tuhansia ihmisiä.

– Täällä on hirvittävän tyhjää ja autiota, koska melkein kaikki siviilit ovat lähteneet. Vastaan tulee vielä täällä asuvia lähinnä vanhoja ihmisiä.

– Kaikki kynnelle kykenevät ovat täältä kyllä lähteneet.

Separatistit ovat Sarasteen mukaan yrittäneet pitkittää ihmisten lähtemistä.

– Separatistit ovat yrittäneet pitää tavallaan tilanteen heidän kannaltaan edullisena siten, että toimisivat jonkinlaisina ihmiskilpinä tai ainakin voisivat väittää, että suojelevat venäläisvähemmistöä täällä, mutta se ei kyllä tunnu nyt näin silminnäkijän silmin mahdolliselta ajatukselta.

– Sotilaat on otettu vastaan riemuiten. Heitä halaillaan ja kukkasiakin tuossa näin yhdellä nuoremmalla tyttärellä kädessä. Täällä kuuluu vain ”spasiba” joka puolella, kun sotilaat täällä etenevät.

Sarasteen mukaan kapinallisten lähtemisellä Slovjanskista on ratkaiseva merkitys.

– Kapinalliset on ajettu yhä ahtaammalle. Tällä hetkellä heitä löytyy vielä Kramatorskista ja Donetskista

– Kapinalliset käyvät ilmeisesti parhaillaan taisteluja Donetskin ympärillä lähinnä lentokentän lähistöllä sen hallinnasta. 

Slovjanskin tilanteesta on liikkunut ristiriitaisia tietoja. Ukrainan hallitus sanoi aamupäivällä Suomen aikaa kapinallisten lähteneen kaupungista. Sen sijaan yleisradioyhtiö BBC:n haastattelemat kapinalliset kiistivät aiemmin tiedot vetäytymisestä. 

Slovjansk oli kapinallisten valvonnassa huhtikuun alusta ja se on toiminut hallituksen vastaisen kapinan keskuspaikkana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja