Mainos

MTV:n kirjeenvaihtaja: Rauhanpalkinnosta ei paljon puhuta

Kiinalaisen toisinajattelijan Liu Xiaobon saama Nobelin rauhanpalkinto ei ainakaan vielä ole herättänyt palkinnon saajan kotimaassa minkäänlaisia reaktioita.

MTV:n Pekingin kirjeenvaistaja Petri Saraste kertoo, että palkinto on sen verran arka aihe, että lehdet eivät ole kirjoittaneet asiasta mitään.

- Eivät varmaan kirjoitakaan, Saraste arvelee.

Sarasteen mukaan Kiinan uhittelu Norjalle on uutisoitu maan lehdistössä. Kiina on heristellyt Norjalle nyrkkiä ja uhannut välien viilenemisellä jo ennen rauhanpalkinnon saajan julkistamista.

Tuntematon rahvaalle

Sarasteen mukaan Liu Xiabo ei välttämättä ole kiinalaisille mikään kovin tunnettu hahmo.

- Kyllä kaikki tieto hänestä nytkin pyritään blokkaamaan. Ehkä älymystöpiireissä ja korkeamminkoulututetun kaupunkiväestön joukossa hänet tiedetään, mutta joukko ei ole kovin laaja.

Saraste kertoo, että palkinnonsaajan vankeustuomio on Kiinalle nolo juttu. Muuten Kiina on olympialaisten jälkeen itsetuntonsa huipulla. Nationalismi vahvistuu ja talous kasvaa.

- Tämä hyvin helposti käännetään Kiinassa niin, että palkinto on länsimaiden hyökkäys Kiinaa kohtaan. Eli sanotaan muiden pelkäävän Kiinan talouden kasvua ja vaikutusvallan lisääntymistä. Helposti täällä ihmiset saadaan nationalismin taakse, ja uskomaan, että palkinto on lännen venkoilua ja Kiinan mustamaalaamista, Saraste sanoo.

Palkinnon saajan vaimo on vedonnut kansainväliseen yhteisöön, jotta hänen miehensä saataisiin vapautettua vankilasta. Hänen mukaansa Kiinan pitäisi olla ylpeä palkinnosta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.