Mainos

MTV:n kirjeenvaihtaja: Öykkäripresidentille annettava selvä viesti – Turkin paikka ei ole EU:ssa

Presidentti Recep Tayyip Erdoganin Turkista ei ole Euroopan unionin jäseneksi. Tämä pitää viimeistään nyt sanoa ääneen, vaikka välittömät seuraukset voivat olla rajuja, kirjoittaa MTV uutisten Saksan-kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen.

1:46

EU:n uskottavuus romahtaa uusiin pohjalukemiin, jos EU-parlamentti ei tänään suosittele Turkin jäsenyysneuvottelujen jäädyttämistä. Parlamentti voi vain suositella. Päätöksen tekevät jäsenmaiden päämiehet. Ehkä jo joulukuun puolivälissä. Suositus ei ole sitova.

Heinäkuun vallankaappausyrityksen jälkeen presidentti Erdogan on röyhkeästi pyyhkinyt takalistoaan kaikilla niillä perusarvoilla, jotka on kirjattu EU:n perussopimuksiin.

2:04

Ihmisoikeudet alennusmyynnissä

Demokratia on Turkissa kytketty lopullisesti pois päältä. Jokainen kriittinen pohdiskelija on potentiaalinen terroristi. Kylmäaltaan halpa makkarapaketti on arvokkaampi kuin ihmisoikeudet.

Kyllä. Kaapparit ja todelliset terroristit pitää panna vastuuseen. Mutta ei Erdoganin keinoilla. Ei ainakaan Euroopan unionin kaltaiseen arvoyhteisöön pyrkivässä maassa.

Turkin johtaja on jo antanut ymmärtää, että häntä EU-parlamentin päätös ei voisi vähempää kiinnostaa. Sitä paremmalla syyllä päätös pitää tehdä. Ja joulukuun huippukokouksessa tätä suositusta pitää noudattaa.

Neuvottelujen jäädyttäminen ei vielä tarkoita niiden muodollista lopettamista. Tämän järeämmän ratkaisun aika on, jos Erdogan päättää palauttaa kuolemantuomion. Sekin on täysin mahdollista.

Asetelma on EU:lle kaikkea muuta kuin kiitollinen. Terva Erdoganin huojuvan talon katolla on tarttuvaa. Harakan ei ole hyvä olla missään asennossa.

Öykkäreille selvä viesti

Keskusteluyhteyden muodollinen katkaiseminen ei tietenkään palauta Turkkia demokratian tielle. Tilanne voi päinvastoin huonontua, kun EU-jäsenyyttä ja unionin perusarvoja kannattava turkkilaisten vähemmistö menettää selkänojansa.

Erdoganin tehokkain ase on pakolaissopimus. Jos silläkin pyyhitään Ankarassa perälautaa, Balkanin reitti on taas auki. Se tuntuu nopeasti myös suomalaisissa niemennotkoissa ja saarelmissa.

Kaikesta tästä huolimatta on syytä toivoa, että EU-parlamentaarikkojen ja jäsenmaiden päämisten selkäranka ei sittenkään ole tehty setsuurista.

Vapaan Euroopan on uskallettava lähettää selkeitä viestejä Recep Tayyip Erdoganin, Donald Trumpin ja Vladimir Putinin kaltaisille öykkäreille.

Ei vähiten siksi, että näillä juoksuhautoja kaivavilla muskettisotureilla on pelottavan paljon opetuslapsia EU:n sisällä. Puolassa ja Unkarissa he ovat jo vallassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.