Mainos

MTV:n kirjeenvaihtaja Moskovasta: Viimeinen mahdollisuus rauhaan

Tänään on Donbassin ja koko Euroopan ratkaisun hetki, kirjoittavat venäläismediat.

Venäjällä odotetaan, joustaako Ukraina vaatimuksissaan muun muassa Itä-Ukrainan ja Venäjän välisen rajan sulkemisesta. Venäjän presidentti Vladimir Putinin osallistuminen kokoukseen oli vielä epävarmaa aamupäivällä, mutta puolen päivän jälkeen Kreml vahvisti Putinin osallistumisen.

Illan neuvotteluista odotetaan Venäjällä hyvin vaikeita. Venäläismediat arvioivat, että Ranskan presidentti François Hollande ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat esittäneet Putinille uhkavaatimuksen: jos sopua ei tänään synny, EU asettaa Venäjää vastaan uusia pakotteita, eikä estä Yhdysvaltoja toimittamasta aseapua Ukrainan hallitukselle.

Kreml on moneen kertaan ilmoittanut, ettei Venäjää puhutella uhkavaatimuksin. Vielä aamupäivällä moni venäläislehti arvuutteli, aikooko presidentti Vladimir Putin osallistua lainkaan Minskin neuvotteluihin. Venäläislehti Vedomostin haastatteleman lähteen mukaan osallistumisesta ei oltu tehty vielä päätöstä tiistaina. Nezavisimaja Gazeta sen sijaan kirjoittaa Putinin kertoneen Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenkolle saapumisestaan jo sunnuntaina.

Rajoista täytyy joustaa

Kuten laajalti lännessä, myös Venäjällä illan neuvottelut näyttäytyvät viimeisenä mahdollisuutena saavuttaa rauha ennen konfliktin laajenemista. Esimerkiksi kriittinen Novaja Gazeta toteaa, että illan neuvottelut saattavat olla ainoa mahdollisuus estää konfliktin laajeneminen ja Euroopan rauhan rikkoontuminen.

Venäjällä pohditaan erityisesti sitä, mistä Ukrainan hallitus on valmis joustamaan. Suuri kysymys on Venäjältä katsottuna Venäjän ja Ukrainan välinen raja.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko on esittänyt vaatimuksen, että separatistien hallussa olevien alueiden ja Venäjän välinen raja on suljettava, tai vähintäänkin saatava Etyj-tarkkailijoiden haltuun. Sanomalehti Kommersant kirjoittaa, että tästä vaatimuksesta Ukrainan on pakko joustaa, sillä Venäjä ei tule siihen suostumaan. Samoin lehti pitää hyvin epätodennäköisenä minkäänlaisen sopimuksen solmimista tänään Minskissä.

Hiukan optimistisempi neuvotteluiden tuloksista on venäläinen uutistoimisto TASS, joka kertoi jo myöhään yöllä Minskissä kokoontuvan kontaktiryhmän päässeen yhteisymmärrykseen raskaiden aseiden vetämisestä tulilinjalta.

Aseavun uhka painostuskeinona

Erityisesti tv-uutislähetyksissä Venäjällä puhutaan nyt Yhdysvaltojen mahdollisesta aseavusta Ukrainalle.

On todennäköistä, että Putin on jo keskustellut aseavun merkityksestä suoraan Yhdysvaltojen presidentti Barack Obaman kanssa. Presidentit keskustelivat puhelimitse neuvotteluiden aattona myöhään eilisiltana.

Yhdysvallat ei suoraan osallistu neuvotteluihin, mutta venäläismedioissa todetaan, että maa on kuitenkin henkisesti läsnä Minskissä. Viikkolehti Ekspert kirjoittaa pääkirjoituksessaan, että Eurooppa on Yhdysvaltojen sotilaallisen ja taloudellisen vaikutuksen alla. Lehden mukaan päättyivätpä neuvottelut miten tahansa, Venäjän ja Euroopan tiet ovat jo peruuttamattomasti erkaantuneet, ellei Venäjä halua Yhdysvaltojen leiriin.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.