MTV:n kirjeenvaihtaja: Kaikki on loppu Slovjanskista

Ukrainan valtaamassa Slovjanskissa oli helpottunut ja suorastaan liikuttunut tunnelma, kuvailee MTV:n kirjeenvaihtaja Petri Saraste.

Ukrainan hallitusta vastaan taistelleet separatistit vetäytyivät eilen Slovjanskista ja Kramatorskista. Sarasteen mukaan paikallinen media kertoo, että kapinalliset ovat nyt ryhmittyneet Donetskin alueelle ja lähistölle.

– Myös lentokentän alueelle, Saraste tarkentaa.

– Ei siellä mitään suurta taistelua ole, mutta laukaisten vaihtoa kuitenkin.

Ruusuja ja suklaata sotilaille

Saraste oli eilen Slovjanskissa ja saapui aamyöllä Kiovaan.

– Ei täällä voitonjuhlaa ollut, hän kuvailee tuloaan ani varhain pääkaupunkiin.

Slovjanskissa ja sen ympäristössä sen sijaan oli Sarasteen mukaan hyvin liikuttunut tunnelma. Sotilaat otettiin vastaan riemuiten. Heitä halailtiin ja kiiteltiin.

– Eräskin rouva sanoi, että on kuin yö ja päivä verrattuna edelliseen päivään, jolloin käytiin vielä kovia taisteluja. Siellä annettiin armeijan sotilaille ruusuja, tuotiin vettä, suklaapatukoita ja muuta.

– Ihmiset olivat todella onnellisia, että taistelut saatiin päätökseen, vaikka hajanaista laukaustenvaihtoa vielä olikin ja vähän kranaattitulta kauempana.

Slovjanskissa oli autiota

Saraste kertoo nähneensä yli 100 000 asukkaan kaupungissa vain muutaman sata ihmistä, vaikka armeijalähteet ovat kertoneet ihmisiä olevan kaupungissa vielä pari tuhatta.

Viranomaiset kertovat alkaneensa toimittaa asukkaille juomavettä, elintarvikkeita ja humanitaarista apua.

Sarasteen mukaan Slovjanskista on kaikki loppu.

– Kaikki kaupat ovat kiinni. Olimme siellä aika monta tuntia eilen ja yritimme hakea puhdasta vettä jostakin, mutta kaikki oli kiinni. Sitä ei voinut ostaa mistään.

Myös ruoka on Sarasteen mukaan lopussa.

– Pystyväthän he itse viljelemään. Siellä on hyvä maaperä ja kasvimaita näkyi siellä täällä, hän huomauttaa.

Polttoainettakaan ei ole, mutta kaupunkilaiset olivat kekseliäitä.

– Siellä kun oli hylättyjä autoja niin ihmiset imeskelivät letkuilla omiin autoihinsa ja kanistereihinsa bensat pois niistä, jotka olivat jääneet kadunvarteen. Se oli aika hauskan näköistä, kun he lutkuttelivat letkuillaan tankkeja tyhjäksi, Saraste kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat