Mainos

MTV:n kirjeenvaihtaja: Humanitäärinen tilanne karmea

Tilanne Gazassa on katastrofaalinen - ihmiset asuvat ikkunat auki sirpaleiden pelossa, vaikka lämpötila on lähellä nollaa. Israelin mukaan mitään humanitääristä katastrofia ei kuitenkaan ole.

Israelin maahyökkäys Gazan kaistaleelle jatkuu. Kirjeenvaihtajamme Kari Lumikero vieraili eilen lähellä Gazan rajaa. Hän kertoo tilanteen rajan takana olevan katastrofaalinen.

- Israel pitää kiinni siitä, ettei ole mitään humanitääristä katastrofia. Siellä olevat lääkäriryhmät kertovat toista, he eivät ole koskaan nähneet vastaavaa. Ilmeisesti aivan järkyttävä tilanne siellä, Lumikero kertoo.

Sähköt ovat kaupungissa poikki, mikä vaikeuttaa lääkärien työskentelyä. Valoa sairaaloihin pumpataan dieselgeneraattoreiden avulla, jotta haavoittuneita saadaan leikattua.

Rajat pysyvät kiinni toimittajilta

Toimittajat ovat kymmenen kilometrin etäisyydellä tapahtumapaikasta. Lumikeron mukaan sen lähemmäksi heitä ei päästetä. Kaupungin taistelun äänet ja räjähdysten välähdykset näkyvät kuitenkin lehdistökeskukseen asti.

- Israel pitää rajat tiukasti kiinni, ettei kansainvälisiä tarkastelijoita päästetä tarkastelemaan. Tämä on herättänyt paljon arvostelua.

Al-Jazeera -kanavalla on oma reportterinsa kuitenkin paikan päällä, ja arabiyhtiöillä on puhelinyhteyksiä tapahtumapaikalle.

Rajakaupungit ovat varautuneet Hamasin raketti-iskuihin. Kaduilla on viidenkymmenen metrin välein pieniä väestönsuojia - esimerkiksi jokaisen bussipysäkin takana on pieni bunkkeri, johon voi mennä rakettihälytyksen tullessa.

- Hälytyksen tullessa saattaa olla alle kaksikymmentä sekuntia aikaa hakeutua suojaan, Lumikero kertoo.

"Kaikkien lähettämä kuva Gazasta on puistattava"

Eilen lehdistökeskuksenkin lähellä räjähti. Toimittajat kuulivat valtavan jysäyksen, kun raketti iski kahdensadan metrin päähän lehdistökeskuksesta. Ihmiset ryntäsivät kuvaamaan ja katsomaan tapahtunutta. Kirjeenvaihtajamme kertoo ihmisten olevan perinpohjin kyllästyneitä tilanteeseen ja toivovat sotilasoperaation loppuvan.

- Kaikkien medioiden lähettämä kuva Gazasta on puistattava. Ajattelee nyt vaikka lapsia, jotka joutuvat kyhjöttämään kodeissaan.

Ihmisiä on kehotettu pitämään ikkunoita auki, sillä räjähdyksen sattuessa lasit saattaisivat pirstoutua ja haavoittaa asukkaita. Lumikeron mukaan ilma on lähellä nollaa, joten ikkunat auki oleilevat ihmiset varmasti sairastuvat.

Kirjeenvaihtajamme mukaan tilanteen ratkaisemiseksi on useita neuvotteluyritelmiä. Israel ei kuitenkaan aio hyväksyä aselepoa, ennen kuin on toteuttanut sotilaalliset päämääränsä, eli tuhonnut kokonaan Hamasin aseellisen infrastruktuurin, kuten kaikki rakettien laukaisualustat ja maanalaisten käytävien verkoston.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.