Mainos

MTV:n asiantuntija: Helle vie äänestäjät

MTV:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund pelkää, että äänestysaktiivisuus huomisissa eurovaaleissa jää jopa 35 prosenttiin. Helle vie äänestäjät ja ihmiset eivät vieläkään oikein tiedä, mitä Euroopan parlamentissa oikein tehdään, sanoo Grönlund.

Kampanjointi näissä vaaleissa on Grönlundin mukaan ollut kovaa ja ehdokkaat hyvätasoisia.

- On asetettu ehdolle istuvia ministereitä, tietysti istuvia meppejä sekä entisiä meppejä ja istuvia kansanedustajia eli vaalit on otettu tosissaan. Silti on jäänyt ehkä hieman epävarmaksi se, että siellä Euroopan parlamentissa oikeasti loppujen lopuksi tehdään.

Yllätyksiä luvassa

Huomisissa vaaleissa valitaan 751 meppiä 28 jäsenvaltiosta. Suomesta Euroopan parlamenttiin valitaan 13 edustajaa. MTV:n Tulosillassa (MTV3 klo 19.30-20.50) lopputulosta analysoiva Grönlund uskoo, että äänestysinto hiipuu helteen myötä.

- Yllätyksiä tulee varmasti, koska vaaleissa niin yleensä käy. Ja onneksi on näin, koska muutenhan vaalit olisivat tylsät. Ehkä suurin yllätys- ja jännitysmomentti tällä hetkellä on se, että mihin äänestysprosentti asettuu, sillä näyttää tulevan aikamoinen hellepäivä ja sitten on vielä lätkää ja muuta. Lähtevätkö ihmiset äänestämään, niin sitä varmasti erityisesti ehdokkaat ja puolueet nyt jännittävät, Grönlund arvioi.

- Helle vaikuttaa ja mekaanisesti laskien niin äänestysaktiivisuus jäisi tuonne 40 prosenttiin, jopa sen alle. Jos hyvä sää on, niin se voi hyvinkin tippua lähemmäs 35 prosenttia, mutta toki on vielä mahdollisuus parantaa.

Puheenjohtajien loppukiri

Puolueiden puheenjohtajat yrittivät tänään ottaa kampanjoissaan loppukiriä.

- Meidän ehdokkaat kaikista puolueista ovat tehneet hartiavoimin töitä ja toivon mukaan ihmiset arvostavat EU-vaikuttamista, koska sillä on iso merkitys työpaikkoihin ja turvallisuuteen. Nyt kannattaa lähteä äänestämään, sanoo pääministeri Jyrki Katainen (kok.) MTV:n uutisille.

- Kyllä uskon vielä pieneen loppunykäisyyn, mutta ei tässä nyt mitään Suomen ennätystä tällä kertaa tehdä, sanoo taas puolestaan Timo Soini (ps).

- Nyt on tärkeät vaalit ja luulen, että suomalaiset kuitenkin ymmärtävät sen ja huomenna äänestysprosentti saattaa nousta vähän korkeammalle kuin mitä nyt ennakoidaan, miettii puolestaan SDP:n uusi puheenjohtaja Antti Rinne.

- Tällä hetkellä yksi ääni ja kaksi ja puoli ääntä, jos äänestysinto jää tuonne 40 huiteille eli kertoimet on nyt aika kovat. Nyt kannattaa äänestää, se vaikuttaa nyt enemmän kuin normaalisti, laskeskelee keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.