MTV:n alkoholiselvitys: Suomalaiset kertovat juovansa entistä vähemmän – eroaa rajusti THL:n arviosta, erikoisena poikkeuksena yksi ammattiryhmä

Miten uusi alkoholilaki vaikuttaa baarityöntekijöihin? 9:00

Suomalaiset kertovat MTV Uutisten kyselyssä, että heidän juomisensa on joko pysynyt ennallaan tai suorastaan vähentynyt uuden alkoholilain tultua voimaan. Ainoa poikkeus ovat johtavassa asemassa olevat, joista jopa kymmenen prosenttia arvioi alkoholinkäyttönsä lisääntyneen. 

Vuoden alusta alkoholin myyntiä vapautettiin, mutta 70 prosenttia sanoo oman kulutuksensa pysyneen ennallaan lakimuutoksesta huolimatta, selviää MTV Uutisten kyselystä.

Jos mukaan lasketaan 17 prosenttia vastaajista, jotka eivät juo lainkaan, voidaan sanoa, että jopa 87 prosentin alkoholinkulutus on pysynyt ennallaan.

11 prosenttia uskoo, että jos puhutaan puhtaan alkoholin määrästä, heidän kulutuksensa on jopa vähentynyt.

Vain prosentti kertoo oman kulutuksensa kasvaneen uuden alkoholilain tultua voimaan. Erikoisen poikkeuksen muodosti yksi vastaajaryhmä: jopa 11 prosenttia johtavassa asemassa olevista arvioi oman alkoholinkäyttönsä lisääntyneen.

Tyypillisimmin alkoholinkäyttönsä kertovat muuttuneen, niin vähentyneen kuin lisääntyneen, 35–44-vuotiaat eteläsuomalaiset.

"Kauppa ennakoi hintojen vielä muuttuvan"

Ennen uuden alkoholilain voimaantuloa THL arvioi, että alkoholin kokonaiskulutus kasvaisi sen myötä neljä prosenttia. Ero ihmisten omiin arvioihin on siis suuri.

Asiantuntijoiden mukaan lain vaikutuksia on vielä vaikea arvioida. Vuodesta 2007 lähtien alkoholinkulutus on ollut laskussa. Olennaista on, millainen trendi on tulevaisuudessa.

Kulutuksen kasvua ennakoitiin erityisesti sillä perusteella, että lakiuudistuksen odotettiin alentavan kilpailun myötä alkoholin hintaa.

– Kauppa ennakoi, että vielä kesän aikana hinnat muuttuvat. Ennen kuin tällaiset keskeiset syyt, joiden vuoksi kulutuksen ajateltiin muuttuvan, asettuvat pysyvimmille urille, vaikutuksia ei voi kunnolla arvioida, sanoo THL:n tutkimusprofessori Pia Mäkelä.

Kokonaiskulutuksesta saadaan tilastotietoa ensi keväänä. 

Lue myös:

    Uusimmat