Mainos

MTV-kysely: Suomalaiset uskovat vaalien ratkeavan ensimmäisellä kierroksella – toista kierrosta ei edes haluta

2:22

Suomalaiset uskovat presidentinvaalien ratkeavan jo ensimmäisellä kierroksella. MTV:n tuore kysely paljastaa myös sen, että valtaosa suomalaisista ei edes halua toista kierrosta.

MTV:n vaaliasiantuntijan mielestä kyselyn tulokset kertovat, että presidentti Sauli Niinistön valinta näyttää tässä vaiheessa melko selvältä.

Presidentinvaalien kampanjointi on kääntynyt loppusuoralle. Ennakkoäänestys alkoi tänään vilkkaasti, esimerkiksi Helsingin postitalon ennakkoäänestyspaikkaan kertyi jopa jonoa.

MTV Uutisten kyselyyn vastanneista vaaliuurnille kertoo menevänsä 70 prosenttia. Kun mukaan lasketaan todennäköisesti vaaliuurnille menevät, huitelisi äänestysprosentti muhkeaa 90 prosenttia.

Åbo Akademin valtio-opin professori ja MTV Uutisten vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund tyrmää 90 prosentin äänestysprosentin.

– Sen voin luvata, että 90 prosentin äänestysprosenttia emme tule näkemään, sanoo Grönlund.

Hän kertoo, että ihmisillä on tapana kaunistella äänestämiskäyttäytymistään.

– Me tiedämme, kun vaalien jälkeen ihmisiltä on kysytty, että kävitkö äänestämässä, niin sitä aina kaunistellaan. Ihmisillä on ihmeellinen tapa jälkikäteen kertoa, että he äänestivät, vaikka oikeasti eivät ole käyneet äänestämässä. Ja siksi etukäteen kysyttäessä tässä on vielä suurempi epävarmuus, kertoo Grönlund.

Viime presidentinvaaleissa ensimmäisellä kierroksella äänensä antoi 72,8 prosenttia äänioikeutetuista. Päästäänkö tänä vuonna samaan, se jää nähtäväksi. Valtaosa suomalaisista on kuitenkin jo tehnyt päätöksensä siitä, ketä aikoo vaaleissa äänestää.

MTV:n kyselyyn vastanneista 73 prosentilla ehdokas oli jo selvillä.

– Kyllä se on niin, että tämäkin on sellainen vaalitutkimuksen totuus, että kannastaan varmat käyvät varmasti äänestämässä ja käyvät usein äänestämässä ennakkoon. Eli kun se ehdokas on selvillä, ei enää odoteta vaalipäivään, sanoo Grönlund.

Valtaosa suomalaista eli kaksi kolmesta uskoo, että presidentinvaaleista selvitään yhdellä kierroksella.

MTV:n vaaliasiantuntijan mielestä kyselyn tulokset kertovat, että kansalaiset ovat tyytyväisiä presidentti Sauli Niinistöön.

– Erilaiset asiantuntijat ja toimittajat ovat tällä asialla spekuloineet, niin kansa on aika hyvin näköjään sisäistänyt ja uskovat sen, että yhdellä kierroksella selvitään, sanoo Grönlund.

Presidentinvaalien toista kierrosta ei näyttäisi olevan tulossa. Eivätkä sitä myöskään suomalaiset toivo, sillä kyselyyn vastanneista melkein joka toinen sanoo, etteivät edes halua toista kierrosta. Vajaa kolmannes taas toivoisi näkevänsä toisen kierroksen.

– Onhan se aika ainutlaatuista, että istuva presidentti on näin ylivoimaisen suosittu. Tämä aika ja Niinistö henkilönä suosii tällaista tilannetta. Nyt on erittäin todennäköistä, että hän tulee valituksi jo ensimmäisellä kierroksella, sanoo Grönlund.

Kyselyyn haastateltiin reilu tuhat suomalaista tammikuun alussa. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä. Kyselyn teetti MTV Uutisten tilauksesta Kantar TNS.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja