Mainos

MTV-kysely: Sote-usko lievästi vahvistunut kunnissa

Kunnanjohtajien usko sote-uudistuksen valmistumiseen on lievästi vahvistunut syksyn aikana, käy ilmi MTV uutisten kyselyssä.

Esityksen sisältö kuitenkin arveluttaa yhä, ja myös koko rakennepaketin lykkääminen yli eduskuntavaalien on saanut lisää kannattajia.

MTV uutisten kysely kuntarakenne- ja soteuudistuksen valmistelusta on tehty kunnanjohtajille vuoden 2013 aikana kolme kertaa, maaliskuussa, elokuussa ja joulukuussa. Usko esitykseen horjui eniten elokuussa. Silloin joka neljäs arvioi, että sote ei valmistu lainkaan.

Joulukuuhun mennessä kuntapomojen usko asiaan vahvistui. Nyt enää 16 prosenttia vastasi, että esitys ei valmistu.

Myöhästysmispelko kasvanut

Toisaalta myös arviot esityksen myöhästymisestä ovat lisääntyneet loppuvuodesta seitsemän prosenttiyksikköä. Kuntajohtajista 60 prosenttia arvioi nyt, että esitys myöhästyy hieman tai paljon. Aikataulussa pysymiseen on uskonut vajaa viidennes vastaajista kaikissa kolmessa kyselyssä.

- Uskon, että keväällä joku esitys tulee, mutta en lähde arvioimaan saadaanko uudistus maaliin tämän hallituskauden aikana, pohtii Kontiolahden kunnanjohtaja Jere Penttilä.

Isojen kuntien johtajat uskovat nyt vahvemmin, että esitys pysyy aikataulussa, ja jos myöhästymistä tulee, se on vähäinen. Maaseutukunnissa pelko esityksen myöhästymisestä on puolestaan lisääntynyt.

Kuntajohtajien laadulliset arvosanat esityksen valmistelusta eivät ole muuttuneet. Edelleen 90 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että hallitus on onnistunut asiassa melko tai erittäin huonosti. Hyvät arvosanat ovat vähentyneet nyt myös suurissa kaupunkikunnissa.

Lykkäystä toivoo 60 prosenttia

Kuntarakenne- ja soteuudistuksen lykkääminen yli eduskuntavaalien on lisännyt kannatusta elokuun jälkeen. Joulukuun kyselyssä jo 59 prosenttia vastaajista kannattaa lykkäystä. Elokuussa vastaava luku oli 54.

- Jos uusitus ei tuo selkeää parannusta nykyiseen, niin silloin kannattaa lykätä. Muuten uudistusta kannattaa viedä ripeässä aikataulussa eteenpäin, Penttilä vaatii.

Kyselyyn vastasi joulukuussa yli puolet kunnanjohtajista, 58 prosenttia. Maaliskuussa ja elokuussa vastaajia oli lähes 70 prosenttia.

Väärä kärki edellä

Kontiolahden kunnanjohtaja Penttilä harmittelee, että koko valmistelun ajan on puhuttu vääristä asioista.

- Uudistus on välttämätön, mutta nyt on menty hallinto edellä. Pitäisi miettiä palveluja ja myös sitä mistä kuntiin saadaan päteviä ja pitkäaikaisia työntekijöitä.

Penttilän mielestä valmistelussa on keskitytty liikaa erikoissairaanhoitoon perusterveydenhuollon kustannuksella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.