Mainos

MTV Krimillä: Simferopolissa juhlittiin riehakkaasti

Krimin pääkaupungissa Simferopolissa vietettiin yöllä riehakkaita voitonjuhlia heti kun äänestyshuoneistot sulkeutuivat.

Koko keskusta oli täynnä juhlivia ihmisiä, autojen torvet soivat, ihmisjoukot heiluttelivat Venäjän lippuja, ja osa kääriytyi niihin. Keskusaukiolla esiintyi mm. Venäjän laivaston soittokunta tanssijoineen. Venäjän kansallislaulu laulettiin useampaankin kertaan. Show huipentui komeaan ilotulitukseen.

Riemu johtuu paljolti siitä, että enemmistö krimiläisistä on käytännössä venäläistaustaista tai venäläismielistä, eikä Ukrainan johtoon ole oltu lainkaan tyytyväisiä vuosikausiin. Monet kuvailevat, että Ukraina menetti Krimin jo kauan ennen tätä viimeistä vallankumousta.

– Kaikki nämä vuodet Ukrainan poliitikot ovat tunkeneet kansan rahaa omiin taskuihinsa, miljardeja euroja! Meidänkö pitäisi se maksaa? Ja nyt siellä ovat vallassa fasistit, tuhahti Simferopolin keskusaukolla eläkeläinen Grisha.

Ukrainalaisjoukot epätietoisia

Silti riemun alla kytee jo hermostusta ja suoranaista pelkoa. Ukraina ja Venäjä ovat sopineet pidättäytyvänsä kaikista sotatoimista ainakin perjantaihin asti, mutta Ukraina on sanonut että sen voi olla vaikea pidätellä joukkojaan vastaamasta tavalla tai toisella Venäjän sotilaiden jatkuvaan lähentymiseen.

Venäläiset sotilaat ja merkitsemättömät kodinturvajoukot partioivat avoimesti ukrainalaisten sotilastukikohtien lähistöllä ja alueelle on tuotu raskastakin kalustoa. Ukrainalaisupseerit ovat pyytäneet maan johdolta selkeämpiä ohjeita, miten heidän on tarkoitus toimia. Tilanne on epäselvä ja selvästi jännitteinen.

Suomalaisnäkökulmasta voi olla vaikea ymmärtää tilannetta, jossa kahden maan sotilaat eivät enää tiedä ovatko ne liittolaisia vai vihollisia. Ukrainassa on kuitenkin vuosien saatossa totuttu Venäjän laivastotukikohtaan ja sen suureen vaikutukseen koko alueen elämään. Kun lisäksi suuri osa asukkaista Krimin on käytännössä venäläistaustaista, nopeasti muuttunut tilanne on alueella oleville ukrainalaisjoukoille vähintäänkin ristiriitainen.

Perjantai on myös päivä, jolloin Venäjän parlamentin alahuoneen Duuman on määrä käsitellä Krimin aluehallinnon pyyntöä päästä Venäjän Federaation osaksi. Pyyntö lähetettäneen heti maanantaina.

Vaikka tilanne ei kiristyisikään sotatoimiin, moni krimiläinen on nyt huolissaan tulevaisuudesta. Erityisesti tataarit pelkäävät että yhteydet muuhun Ukrainaan katkeavat, perhe- ja liikesuhteet käyvät hankaliksi ja koko Krimi käytännössä eristyy Euroopasta. Monet näkevät tilanteessa Neuvostoliiton kaikuja, kuka hyvässä, kuka pahassa mielessä.

– Kun me (tataarit) tulimme tänne meillä ei ollut mitään! Nyt on riskinä että menetämme taas kaiken. Tämä on kuin paluu takaisin 90-luvulle, totesi juristi Elmas Ablikimova

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.