Mainos

MTV Krimillä: Asukkaat odottavat perjantaita pelolla

Ukraina ja Venäjä ovat sopineet pidättäytyvänsä voimatoimista ainakin perjantaihin asti – ja tuota päivää odotetaan nyt Krimillä hermostuneissa tunnelmissa.

– Juuri tällä hetkellä enemmistö on ihan euforiassa, innoissaan liittymässä Venäjään, mutta on todella vaikea sanoa mihin tämä todella johtaa, kuvailee jaltalainen historianopettaja Roman Topkan Krimin humanitaarisesta yliopistosta.

– Krim liukuu parhaillaan venäläiseksi: Otetaan käyttöön venäläiset lait, Venäjän rupla, venäläinen koulujärjestelmä... Se on se rauhanomainen vaihtoehto. Mutta se toinen vaihtoehto on se, että täällä on nyt tuhansia sotilaita, venäläisiä, ukrainalaisia ja epävirallisesti paljon muitakin, ja konflikti voi käynnistyä jostain yksittäisestä provokaatiosta. En usko, että Putin haluaa sotaa, Topkan jatkaa.

Myös MTV:n uutisryhmä on kohdannut Krimillä muita kuin ukrainalaisia tai venäläisiä sotilaita.

Ainakin yhtä Sevastopolin edustan tiesulkua isännöivät aseistetut pitkäpartaiset, maastopukuihin pukeutuneet serbialaiset miehet. Paikalla oli myös Venäjän sotilaiksi arvioituja, ammattimaisesti varustautuneita ”vihreitä miehiä”.

– Täällä vallitsee juuri nyt voimakas pelon ilmapiiri, eikä pelkästään Krimillä. Tunnen paljon ihmisiä eri puolilta Ukrainaa, ja kaikki pelkäävät tämän laajenemista sotilaalliseksi konfliktiksi. Itse uskon, että Ukraina jatkaa linjaansa yhteistyöstä lännen kanssa mutta valmistautuu samalla yhteenottoon. Tiedot joukkojen mobilisaatiosta ovat todella huolestuttavia, kertoo Topkanin kollega, yliopistonopettaja Marina Putshar.

Roman Topkan ei itse halunnut äänestää näissä vaaleissa.

– Ensinnäkin tämä on täysin laiton äänestys. En siksi halunnut äänestää. Ja vaikka on selvää että enemmistö krimiläisistä on venäläismielisiä, nämä luvut joita meille on näytetty ovat täysin käsittämättömiä.

Krimin alueparlamentin mukaan yli 95 prosenttia äänestäjistä on kannattanut Venäjään liittymistä.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.