Mainos

MTT: Maatalousyrittäminen kovassa laskussa

Suomessa saattaa olla vuonna 2010 18 000 maatilaa vähemmän kuin nyt, arvioi MTT:n taloustutkimus vuosikatsauksessaan. EU-jäsenyys on vauhdittanut maatiloista luopumista, niiden määrä on laskenut jäsenyyden aikana noin kolmanneksen.

Suomessa on vuonna 2010 alle 55000 aktiivitilaa, arvioi MTT:n taloustutkimus nykyisen kehitysvauhdin perusteella. Viime vuonna EU-tukihakemuksen jätti vielä 72000 maatilaa. Esimerkiksi lypsykarjatilojen arvioidaan vähenevän nykyisestä 17000 tilasta noin 10000 tilaan. Tilojen keskikoko kasvaa samanaikaisesti 18 lehmästä yli 30 lehmään tilaa kohti.

Tiedot käyvät ilmi MTT:n (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) taloustutkimuksen vuosikatsauksesta, joka julkistettiin maanantaina. EU-jäsenyys on vauhdittanut maatilojen tuotannosta luopumista. Vuosina 1994-2003 tuotantoa harjoittavien maatilojen määrä on vähentynyt 30 prosenttia.

Runsaasta 100 000 tilasta on yhdeksän vuoden aikana karsiutunut noin kolmannes. Suhteellisesti eniten lopettaneita tiloja on Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Keskikoko noussut 31 hehtaariin


Tilojen keskikoko on EU-jäsenyyden aikana kasvanut 23 peltohehtaarista 31 hehtaariin. Peltoalaa on kasvattanut pellon vuokraus. Viime vuonna viljelyksessä olleista 2,2 miljoonasta hehtaarista lähes 40 prosenttia oli vuokrapeltoa.

Tapahtunutta rakennemuutosta kuvaa MTT:n mukaan muun muassa se, että yli 50 hehtaarin tilojen osuus on kaksinkertaistunut kuudesta prosentista 17 prosenttiin. Suurten, yli sadan hehtaarin tilojen osuus on noin kolme prosenttia Suomen maatiloista. Tilojen keskikoon kasvusta huolimatta tilarakenne painottuu edelleen suhteellisen pieniin tiloihin.

Vaikka Suomen maatalouden rakennuskehitys on ollut nopeaa ja uusia investointeja on vauhditettu investointituilla, tuottavuus ei ole MTT:n mukaan kivunnut keskieurooppalaisen maataloustuotannon tasolle. Suomessa tuottavuus on kehittynyt nopeimmin maidon ja naudanlihan tuotantoon erikoistuneilla tiloilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.