Mainos

MTK: Viljelijät eivät hyödy veroalesta

Maataloustuottajain keskusliiton mukaan viljelijät eivät hyödy juuri mitään kaavailluista veronalennuksista.

Kansallista maataloustukea ollaan leikkaamassa ja yrittäjätuloa koskee edelleen jako pääoma- ja ansiotuloihin. MTK:n mukaan maanviljelijän ansiotulon osuus jää pieneksi tai sitä ei ole ollenkaan, kun tulosta otetaan ensin pois pääomaverot. Leikkuri kohdistuu erityisesti nuoriin viljelijöihin, jota ovat investoineet paljon tuotantorakennuksiin,- koneisiin ja -laitteisiin.

Etujärjestö toistaa aiemman vaatimuksensa, että verovelvollisille annettaisiin oikeus halutessaan vaatia koko yritystulo verotettavaksi ansiotulona. Talousarvioesityksen mukaan valtionveroa maksettaisiin vasta 66 000 markan tuloista. Tällä perusteella noin puolet viljelijöistä jäisi tuon rajan alapuolelle.

Tarvittaisiin miljoonia

MTK vaatii kansallista tukea lisää 170 miljoonaa markkaa, joka takaisi viljelijöille noin kolmen prosentin tulonlisäyksen. Se hidastaisi palkansaajien ja viljelijäväestön välistä tuloerojen kasvua.

-Tänä vuonna palkansaajien palkkojen arvioidaan nousevan noin neljä prosenttia. Sen sijaan maatalouden

Härmälä Esa

yrittäjätulo leikkautuu yksistään polttoaineiden voimakkaan nousun vuoksi noin viidellä prosentilla. Puheenjohtaja Esa Härmälä aikoo esittää huomenna talousneuvoston kokouksessa, ennen kuin budjettiriihi alkaa, MTK:n toiveen verohelpotusten kohdentamisesta riittävällä painolla maaseutuväestöön.

Kansallista tukea ollaan leikkaamassa 50 miljoonalla markalla tulevassa budjetissa. Maa- ja metsätalousministeriön ehdotus oli korottaa sitä 133 miljoonalla markalla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.