Mainos

MTK vastustaa heikennyksiä viljelijöiden sosiaaliturvaan

MTK vaatii hallitusta torjumaan budjettiriihessä heikennykset viljelijöiden sosiaaliturvaan. Puheenjohtaja Esa Härmälä luonnehtii valtiovarainministeriön esityksiä perusteettomiksi ja täysin kohtuuttomiksi. Ministeriön esitykset korottaisivat viljelijöiden eläkemaksuja ja tekisivät lomittajapalvelut maksullisiksi. Härmälä arvioi lisälaskuksi 5 800 markkaa keskivertotilalla.

Härmälän mukaan viljelijät maksavat työeläkemaksuja noin 11 prosenttia työtuloistaan. Kahden prosenttiyksikön korotus nostaisi viljelijäparin vakuutusmaksun yhteensä 17 700 markkaan, kun tilojen keskimääräinen tulos on vajaat 70 000 markkaa vuodessa. -Tämä johtaisi viljelijöiden työeläkejärjestelmän asteittaiseen romahtamiseen, Härmälä sanoo. Hän muistuttaa, että viljelijöiden eläkkeet ovat pieniä, keskimäärin alle 3 800 markkaa kuukaudessa. Maksujen korotus johtaisi siihen, etteivät eläkemaksut ja saavutettavat etuudet enää olisi suhteessa toisiinsa, Härmälä sanoo.

Härmälä paheksuu myös aikeita tehdä lomituspalvelut maksullisiksi. Esimerkiksi 70 markan maksu lomitusvuorokaudesta kasvattaisi laskun 3 000 markkaan vuodessa kahden lomaan oikeutetun tilalla. -Kustannusten vuoksi lomat jäisivät monella tilalla pitämättä. Tämä puolestaan johtaisi fyysisestä ja henkisestä väsymisestä johtuvien sairauksien ja tapaturmien lisääntymiseen, Härmälä varoittaa. Valtiovarainministeriön esitykset maksaisivat tyypilliselle maatilalle noin 5 800 markkaa vuodessa, Härmälä laskee. -Sosiaaliturvan maksujen korotusesitykset herättävät viljelijäväen keskuudessa niin raivoa kuin masennusta. MTK vaatii, että esitykset torjutaan budjettiriihessä yksiselitteisesti, Härmälä sanoo.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.