MTK: Suomelle tukien poisto hankalaa

MTK pitää päätöstä erittäin hankalana erityisesti Suomen maidontuotannon ja kauranviljelyn kannalta. MTK on myös pettynyt siihen, että WTO:n kokouksessa sovitiin vientituista muusta talouspaketista erillään.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK pitää WTO-ministerikokouksen päätöstä vientitukien poistamisesta vuoden 2013 loppuun mennessä erittäin hankalana erityisesti Suomen maidontuotannon ja kauranviljelyn kannalta. Suomi on saanut EU:lta tukea lähinnä maitotuotteiden vientiin Venäjälle ja kauran vientiin Yhdysvaltoihin.

MTK on pettynyt siihen, että vientituista sovittiin erillään muusta maatalouspaketista. Ministerit sopivat, että maataloussopimuksen muut osat on neuvoteltava valmiiksi huhtikuun loppuun mennessä.

Päätöksen mukaan kaikkia vientituen muotoja koskee sama aikataulu. Siihen mennessä on laadittava säännöt vientiluottoihin, elintarvikeapuun sekä vientimonopoleihin. MTK:n arvion mukaan EU:lla on nyt kova työ varmistaa, että muiden maiden vientituille tulee tiukat säännöt, jotta yhdenvertainen kohtelu toimii myös käytännössä.

Alle 180 päivän vientiluottojen on katettava itse kustannuksensa. Tätä pitempien vientiluottojen lopettamisesta on sovittu jo aiemmin.

Vientimonopolien kauppaa vääristävät toimet on kitkettävä pois. Hätäapuna annettava elintarvikeapu sallitaan, mutta tuotteiden vetäminen markkinoilta elintarvikeavun nimissä pitää lopettaa.

Maatalouden sisäisessä tuessa EU suostuu siihen, että maatalouden markkinahintatukea leikataan EU:ssa enemmän kuin muissa maissa. Keskikastissa ovat Yhdysvallat ja Japani. Muut maat ovat alimman leikkauksen ryhmässä. Tässä vaiheessa ei sovittu, mitkä ovat tuen alennusprosentit.

Maataloustuotteiden tuontisuojan alentamisessa tuotteet jaetaan neljään tullitasoon. Mitä korkeampi tuotteen tulli on, sitä enemmän sitä pitää leikata. Leikkausprosentteja ei sovittu. Jäsenmailla on mahdollisuus nimetä herkkiä tuotteita, joilla tullinalaennus voi olla muita pienempi.

MTK:n näkemyksen mukaan edessä on ensi vuoden alkupuolella vaikeat neuvottelut. Niissä unionin pitää huolehtia, että maataloustuotteiden tullien leikkauksissa ollaan maltillisia. EU ei voi järjestön mielestä jatkaa myönnytysten antamista kerta toisensa jälkeen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat